Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Svjetska mitologija

Kineska mitologija – Ch'in

Svojom prostranošću i veličinom Kina odgovara kontinentu (Europa), a povijest i mitologija temelje se na pisanju istim jezikom kroz više od tri tisućljeća. Kineska predaja nema svoju arheološku prethistoriju i sve se temelji na ljudskim pronalascima koji se opet pripisuju trima vladarima i petorici careva. Tim kulturološkim junacima prethodile su tri dinastije: Hsia, Shang i Chou. Ova prva u slijedu vrlo je mračna i podosta nejasna.
Na tradicionalni kineski kult predaka i izuzetno veliku raznolikost božanstava utjecali su kroz stoljeća filozofski sustavi konfucijanizma (utemeljio ga je Konfucije 551. – 479. pr. K.), taoizma (utemeljio ga je Lao Tzu), te budizma koji je stigao iz Indije. Kasnije će pristaše u Kini pronaći i islam i kršćanstvo. Gotovo nevjerojatno, ali istinito, unatoč trajnosti kineske žive predaje, izvori kineske mitologije vrlo su oskudni, proturječni i teško objašnjivi.
Prema tomu najbolje e promatrati kinesku mitologiju koja je uščuvana i zabilježena, ali i u njoj se pojavljuju praznine i nedoumice, jer je očito da nešto nedostaje, a što je nestalo vrtlogu i vihorima burne kineske prošlosti. Naime, sam Li Szu (ministar u vladi Shi huang tija) ostavio je zapis: 'Petorica careva nisu oponašali jedan drugoga, a tri dinastije (Hsia, Shang i Chou) nisu podržavale svoje prethodnike …'


Post je objavljen 23.11.2008. u 17:47 sati.