e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

12.02.2008., utorak

Ekološki grad? Quratz moj! :)

Evo čitam u Metrou, a članak sličnog sadržaja možete pročitati i na večernjem, kako Abu Dhabi počinje graditi svoj futuristički "zeleni grad". Masdar City.
Zanimljivo. No je li i istinito?

Što kaže članak? Kaže da grad koji će se protezati na 6.5 km˛ neće ispuštati ugljični dioksid. Ako zanemarimo ljude i biljke, moguće je napraviti grad u kojem promet i komunalije neće biti izvori ugljičnog dioksida. Osim ako ga netko ne zapali, ali to sad nije tema.

Čime će se grad napajati? Kaže članak, Sunčevom energijom. Ne spominju se toplinski kolektori (pretpostavljam da bi i njih trebali postaviti), ali se zato spominju fotovoltaici (fotoćelije). U tom pustinjskom području ionako ima puno sunčanih dana, pa "ne bi trebalo biti problema".

Kako će biti osigurane žile kucavice grada? Koristit će se električni tramvaji i druga električna automatizirana prijevozna sredstva. Vrlo futuristički.

Stambena i poslovna infrastruktura? Navodno bez visokogradnje. Samo niske zgrade s fotovoltaicima na krovovima.

Zasadit će brdo vegetacije, sve će biti vrlo futuristički. Ne sumnjam da će se koristiti mnogi novi materijali...
I to je onda dakle i u skladu s tim, vrlo ekološki.

............




SISSY, THE WANNABE ECOLOGIST NEW AGE FAIRY SAYS:
Why, Endi, how could you EVAR say such a nasty thing against green ideas?

Problem s ogromnom većinom "ekoloških proizvoda" je u tome što ona zapravo nije ekološka, nego je komercijalna propaganda koja onečišćuje jednako ili više od uobičajenog. S ekologijom (znanošću) nema veze.
Naravno, lice medalje djeluje vrlo ekološki. Ovakav grad, kad se dovrši, bit će stvarno genijalno mjesto za život. Svuda zelenilo, električna vozila, krovovi s fotovoltaicima.

No medalja ima i naličje...
Što ono kaže, koliko će grad koštati?

Projekt će stajati 22 milijarde dolara i trebao bi biti završen 2015. godine.

Ohoho! 22 milijarde dolara. A ki će to platit'?
To će se platiti prodajom i paljenjem crnog zlata - nafte. Je li još uvijek zvuči ekološki?

Najluđa stvar kod ovog projekta je to što će se električna energija dobivati od Sunca. Ajde da se radi o grijanju tople vode toplinskim kolektorima. Tu imamo jednu dopunsku metodu s nekoliko godina amortizacije, teško kvarljivom opremom, i ukupnom uštedom energije - i prema tome imamo ekološku stvar, ali ovdje se radi o popločavanju čitavog grada fotoćelijama.
Najsofisticiranije (i najskuplje!) fotoćelije imaju iskoristivost do 20%, ali većina komercijalnih ne prelazi 15%. Dakle ugrubo, 15% energije koju Sunce izrači na jediničnu površinu Zemlje, uspiju konvertirati u električnu energiju. I to onda kada je količina energije koja dospije na tu površinu - maksimalna. Noću se Sunce ne vidi, i treba pribjegavati drugim metodama.

Tu je još i podatak koji wannabe zeleni neće reći - proizvodni lanci fotoćelija su veliki onečiščivači kad se usporede s korisnom energijom koju daju. Zahtijevaju ogromne količine energije i dosta opasnih kemikalija, a ta energija stiže od koga? ...................... Od paljenja fosilnih goriva.
Niti jedna fotoćelija ovako primijenjena ne može i neće sama sebe otplatiti kroz svoj radni vijek. Fotoćelije se koriste onda kada su nužne i kao sićušna dopuna elektroenergetskom sustavu koji počiva na uranu, ugljenu i hidroenergiji, a takvih situacija ima. Recimo orbitalni sateliti i svemirski brodovi koriste fotoćelije zato jer do njih nije moguće dovući kabel. Plutače s meteorološkom opremom, maleni zabačeni svjetionici isto tako. Kalkulatori, neki satovi, koji imaju fotoćeliju i malenu bateriju.

Ali napajati čitavi grad fotovoltaicima i zvati to ekologijom? Ahaha, neće ići. Električna energija dobivena iz fotovoltaika je i dalje oko 20 puta skuplja od električne dobivene iz nuklearne energije i nešto manje od kemijske energije ugljena i nafte.


Summa summarum - dok se ovaj grad napravi, potrošit će se minimalno 22 milijarde dolara. Fotovoltaici na njihovim krovovima neće sebe nikada isplatiti. Mislim na energiju koja je progutana iz fosilnih goriva, onu koja je oslobodila ogromne količine CO2 da bi se te ploče napravile. A ploča će morati biti jako, jako puno.
Zapravo nema šanse da se grad ikako može nazvati ekološkim. Gledano u globalu, što će gradnja izazvati, koliko će CO2 biti oslobođeno u odnosu na standardno spaljivanje ugljena i dobivanje el. energije i gledano dugoročno, grad će biti prava crna rupa za energiju i pravi vulkan ugljičnog dioksida.
A koliko će se tek struje trošiti samo na klimatizaciju u tom gradu? Na to malo tko misli.

No boli to njih briga. thumbup
U gradu će živjeti arapska elita koja živi na prodaji nafte skupa s "celebrityjima" iz cijelog svijeta koji će tamo imati svoje apartmane, Oprah će govoriti kako isti primjer treba slijediti i Amerika, novinari će pisati o čudesnom ekološkom gradu, a Masdar City će zapravo biti samo jedan lijepo uređeni paravan - paravan koji takav može biti samo zato jer je iza njega teška i surova stvarnost - entropija i mašinerija koja onečišćuje planet i zapostavlja ljudska prava doseljeničkih naroda, koji tamo rade podređeni, kao građani klase žnj.

- 13:30 - gurni glavu kroz monitor (12) - snimi - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

interferencija on/off

Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

zapamtite!

Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

Sva prava pridržana.