e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

16.11.2006., četvrtak

Strašni znakovi #2

Nastavljam članak o strašnim znakovima. Ovaj put malo dublje o znaku za otrov.

Standardizirani znak za otrov je "mrtvačka glava" ili "skull and crossbones", "Jolly Roger".
Porijeklo vuče s gusarskih brodova europskih zemalja. Tada je najčešće signalizirao poruku da će se svi na brodu ubiti bez milosti.
Znak je služio u svrhu psihološkog rata. Gusarima se više isplatilo dobiti neoštećeni brod i neoštećeni teret, pa su gradili reputaciju velikih zločinaca. Kad bi se pod zastavom neke zemlje približili brodu, digli bi Jolly Rogera što bi posve uspaničilo posadu koja bi bespomoćno predala brod jer je znala što ju čeka.

Kostur je oduvijek značio smrt jer je to dio čovjeka koji nikako ne podsjeća na život. Truplo s tkivom donekle i podsjeća na život, ali kostur se vidi samo kad je smrt već dobro odradila svoje.
Znak je koristila i Crkva. Stavljao se u obliku izbočenog reljefa na ulaze u groblja, a također se stavljao i na sporedni oltar koji bi puk upozoravao na krajnju sudbinu.
Pošto se čovjek boji svoje smrtnosti, normalno je da sve što ga podsjeća na smrt miče iz vidokruga te ju negira. Zato je ovaj znak postao osnova za deklaraciju otrova i smrtne opasnosti, jer podsjeća na neželjeno, krajnje i ekstremno te je rijetko nazočan u svakodnevnom životu.

Postoji nekoliko standarda za "mrtvačku glavu", ali najopćenitiji je ovaj


Svrha "mrtvačke lubanje" je duboko ustrašiti djecu te ih na taj način odvratiti od diranja ili konzumiranja otrova. No još nema zakonskog standarda koji definira točni izgled znaka, pa se tako koriste svakakve varijacije od kojih su neke izuzetno kontraproduktivne jer djeluju benigno ili čak privlačno. Evo nekoliko primjera:

primjer #1
primjer #2
primjer #3
primjer #4
primjer #5
primjer #6

Znakovi za otrov moraju izgledati prijeteće.
Lubanja se mora zlobno cerekati promatraču i ne smije biti smiješna, djelovati smireno ili retardirano. Tako će djeca zapamtiti tu traumu i nositi ju dalje kao odrasli (načelo manje štete).
Najbolji način za to je slabo stilizirana lubanja. Mora biti što manje poopćena - imati što realniju siluetu s prijetećim očnim šupljinama (koje u stvarnosti nisu prijeteće) i sa širokim, "od uha do uha" zubatim osmijehom te isto tako slabo stiliziranim, ne predebelim ukriženim kostima.

primjer #1
primjer #2
primjer #3
te slika s početka članka.

Posebno uspješne standardizacije su bile u socijalističkim zemljama, pa tako i Jugoslaviji, gdje su se na posude crtale izuzetno prijeteće mrtvačke glave. Zamislite koji je to strah pobuđivalo kod djece koja bi u mračnom podrumu nabasala na vreću ili konzervu s pesticidom "zlog imena" koje završava na "-cid" i velikom lubanjom. (oh, da, sjećam se vrištanja smijeh)
Dolaskom modernijih razdoblja, standardizacije su sve blaže, što vjerojatno prati i porast slučajeva trovanja kod djece.

  • U SAD-u je 60-ih godina benigna stilizacija mrtvačke glave dovela do čestih trovanja i smrtnih slučajeva, jer su američka djeca izbombardirana filmovima o gusarima te Noći vještica mislila da posude s otrovima sadržavaju hranu za gusare i slično.
  • Zbog toga je u Pittsburgu izmišljen novi znak zvan Mr. Yuk.


    Istraživanje i zdrava logika su pokazali da je luckasti simbol izuzetno kontraproduktivan te da je djeci čak privlačan. Zbog toga je PSA lansirala kratki film koji se puštao u pauzama između crtanih filmova i emisija.


    2.6MB, 01:05 min

    Generacije i generacije Amerikanaca su se ovim istraumatizirale, vrišteći i pokrivajući oči i uši na prve zvuke reklame, a mogu reći da je i meni ova posebna kombinacija animacije, glazbe i zlokobnog smijanja neugodna. To je bilo razdoblje nakon hippie-pokreta i vidi se utjecaj psihodelije na film.
    Unatoč ovoj groznoj reklami koja se prestala vrtjeti prije više od 20 godina, znak nije postao previše popularan, no djeca se još uvijek pokušavaju naučiti tome kroz razne igre i nastavne aktivnosti. Zato je broj trovanja djece u SAD-u dosta visok. (umjesto da ih nauče da kostur znači da će umrijeti, strunuti i da će mama i tata jako plakati)

    Govoreći o stravičnim reklamama, moram se osvrnuti na naše, socijalističke reklame.
    Jedna koja se meni posebno usjekla u sjećanje je jedna stara protupožarna reklama. Neko dijete se igra šibicama, bezuspješno ih pali i baca na krevet i pod, da bi se jedna i zapalila od čega krevet/pod plane. Dijete počne plakati (ne čuje se plač, samo neka strašna orkestralna glazba), a plamen liže po sobi. Uskoro je plamen toliko visok da se šokirano vrišteće dijete vidi samo kroz plamene jezike. Zatim dođe scena prozora kroz koji se vidi požar (i još uvijek, jadno dijete koje plače više nego ikad), a zatim prizor kuće koja gori. Na mladom gledatelju je procjena o tome što se događa s djetetom na skoro 1000°C. namcor
    Sjećam se da sam i sam plakao od užasa to gledajući. Ako netko zna nešto više o toj reklami, ovdje može reći. Bilo bi krasno saznati tko je odgovoran za strahove nekoliko generacija. Pa da ga posjetimo malo. burninmad




    komentari:

  • Koje otkriće kreativnosti kod tebe, sjetila se jednoga prigodnog stiha koji ide uz ovaj znak, ali te neću sada daviti sa tim. Jedan znak nisam mogla vidjeti, teh.greška programa, molim da se ispravi to..:P Znakići su mi simpa. Ali, nikada nisam razmišljala na tvoj način, ima nešto pametnoga u tvom umu, to sada stvarno mislim, da kostur sa osmijehom netko može krivo protumačiti..Opet pišem duge comm. Sjećam se te reklame i opet ti po drugi put moram odati priznanje i svaka čast. Za Amere neću ništa reći, nesreće se događaju i kod nas, jer se neka sredstva drže na dohvatu ruke djeci ili se iz originalne ambalaže pretaču u neku drugu..Od jedne moje prijateljice dijete tako nastradalo..Mala je dosada imala nekoliko operacija..sada je ok. Post mi se jako sviđa. (Dnevnik maštanja 2 16.11.2006. 22:20)

  • Samo sam preletjela tekst, vraćam se sutra :)))) (aquaria 16.11.2006. 22:43)

  • interesantno. ti znakovi mrtvačke glave su mi se još ko klinkici urezali u glavu, jer znam kad bi me mama mazala nekakvim ljekovima kad bi se potrgala vani, užasno je peklo a na bočici je bio taj znak :) ma i da je bilo srčeko na tim bočicama, ja im se više ne približavam XD njah. (BooB 16.11.2006. 22:55)

  • mr. yuk... heheheehehe... sick sick sick.. presmisno.. mislim da to mene ne bi uvjerilo :D
    ja nikad nisam imala potrebe kusati tekucine u bocama s mrtvackim glavama. bila sam poprilicno razumno dijete :P
    e, btw, nisam vise dormantna (črčk črčk 17.11.2006. 10:09)

  • gospodar smrti i njegovi kreatori, tema ozbiljna, a varijacije se međusobno baš i ne razlikuju naročito... (Irida 17.11.2006. 10:44)

  • a ipak su mi oni prethodni znakovi stravičniji... inače ka dite san mami popila cilu bočicu parfema - znan da nije baš otrovno al bome nije bilo ni benigno ;) možda san tad izgubila strah od otrova... (Azzul S'phyre 17.11.2006. 17:32)

  • @Dnevnik maštanja 2: na žalost, dvije su greške s linkovima. to je do stranice. nema veze.
    Inače, ja se ne slažem s Mr. Yuk kampanjom. Kontraproduktivna je. Izgleda kao dječji crtež.
    Dakle kazes da se sjecas te reklame s požarom. Možeš li mi ju bolje opisati? Sve čega se sjećaš. Please. Važno mi je, želim se sjetiti što više.
    Inače, kod Amerikanaca je veći prosjek nesreća jer je život šlampaviji, stvari su jeftinije i kuće su pretrpane. Umjesto da se uhvate stvarnosti, oni se igraju s Mr. Yuk crticima...
    Drago mi je sto ti se svidjelo ovo.

    @aquaria: no problemos. ionako ne hvatam komentare. :)

    @BooB: mama te mazala nečim što je na boci imalo mrtvačku glavu? .... o_O
    erm, ... to nije dobro.
    srčeko XD

    @črčk črčk: a ja mislim da bi tebe najviše uvjerilo. plakala si na pjesmicu o bubamarcu, kako ne bi na "buahahaha sick sick sick!!!"? :P
    je li se mozda sicas one neke plave bačve u podrumu na kojoj je bila mrtvačka glava na narančastoj naljepnici? ja se od straha nisam približava tom dijelu radione.
    onako mičem alat i krpe neke i odjedanput NJEHEHEHE lubanja!!!
    isuse koji šok. daj nemoj reci da se ne sicas? to nam je bila nocna mora. tebi ne toliko jer nisi baš znala što je to.

    @Irida: da, tema je dosta ozbiljna i trebalo bi joj se više posvetiti (recimo institut narodnog zdravlja u zagrebu).

    @Azzul S'phyre: oni s padovima u duboko more? hahaha dobra si.
    Vidiš najgora kombinacija za dijete ti je mračni podrum, prašnjave boce pesticida (koji zaista smrde po smrti, valjda si kad primirisala one organofosforne pesticide koji se doziraju sasvim malo u par litara vode?) i lubanje na njima.
    Lubanja na stvarima tipa domestos je za kurac.
    Vidiš pošto sam sad doma, slikao bih ti na što mislim, ali me strah poći u mračni podrum u jednu sobu gdje su te smrtne boce na policama. Cere mi se u facu. Uf gadno. (Sadako's apprentice 18.11.2006. 01:00)

  • Ja se ne sjećam reklame sa požarom... Čak nisam ni noćne more imal. Ili sam sve potisnul :) (ZG dnevnik 18.11.2006. 16:16)

  • Mr Yuck je presmiješan! (Mordorella 18.11.2006. 19:46)
  • - 10:05 - gurni glavu kroz monitor (14) - snimi - #

    << Arhiva >>

    < studeni, 2006 >
    P U S Č P S N
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30      

    interferencija on/off

    Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

    zapamtite!

    Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

    Sva prava pridržana.