tko se ne sjeća Ribara i ribarskog prigovaranja, obvezne lektire koju nismo razumili ni slova, jer je pisana u dvanaestercu, u dijalektu, u 16.-om stoljeću, jer nema neke posebne radnje samo opis putovanja, pjesme i šale kojim su prikraćivati put i ....opis riba koje su ulovili... PASKOJ Zašto nis' dal ni htil ponest kanjčenicu S kę bi kadgod imil dobru brašnenicu? Nahital bih kanjac, jer ovdi love se, Procipov i janjac dokle on donese. Da sam ja kriv, budi, tej riči pustimo, Rih, dokle on trudi, legši počinimo. Ovdi prem u plavi pod ovim pokrovom Sladak se san pravi pod sincom takovom Kad nimamo ini zaslon tuj nadvoru, Ni stabla ni sini na kraju pri moru. (P.Hektorović) .. u objašnjenu teksta daje se opis "procip ili procipac je sir umetnut u škripac trstike ili u rascijepanu grančicu, pa se tako peče na žeravi" Uglavnom procip živi i danas! ne radi se o siru, već o jednodnevnoj ovčjoj skuti ili u originalu "škripavcu" koji se dobije kod izrade skute. Sve to staro najviše jedan dan, ispečeno na žeravi i posuto karameliziranim šećerom ili stavljeno u krokanat! ...iako se škripavac u Lici isto zna ispeč kao i procip, kad nas to nije uobičajemo. Proizvodnja skute i ovčjeg sira je tako mala da se doslovce prodaje godinu dana unaprijed.... ...a poznata BraŠka "škrtost" napunila mi je pjat ....tu je i skuta u karamelu, procipac, rožata, neki kolač od bajama i sira kojeg nisam ni takla ..... naša baština na pjatu ili pjat o kojem bi se dalo govoriti .... ...sva jela od prije nekoliko stoljeća....servirana nasred livade, okružene brižno čuvanim povijesnim detaljima... ...i ogromnim kroštulama ... |