nedjelja, 19.05.2019.

...procip...

tko se ne sjeća Ribara i ribarskog prigovaranja, obvezne lektire koju nismo razumili ni slova, jer je pisana u dvanaestercu, u dijalektu, u 16.-om stoljeću, jer nema neke posebne radnje samo opis putovanja, pjesme i šale kojim su prikraćivati put i ....opis riba koje su ulovili...


PASKOJ
Zašto nis' dal ni htil ponest kanjčenicu
S kę bi kadgod imil dobru brašnenicu?
Nahital bih kanjac, jer ovdi love se,
Procipov i janjac dokle on donese.
Da sam ja kriv, budi, tej riči pustimo,
Rih, dokle on trudi, legši počinimo.
Ovdi prem u plavi pod ovim pokrovom
Sladak se san pravi pod sincom takovom
Kad nimamo ini zaslon tuj nadvoru,
Ni stabla ni sini na kraju pri moru.
(P.Hektorović)

.. u objašnjenu teksta daje se opis "procip ili procipac je sir umetnut u škripac trstike ili u rascijepanu grančicu, pa se tako peče na žeravi"

Uglavnom procip živi i danas! ne radi se o siru, već o jednodnevnoj ovčjoj skuti ili u originalu "škripavcu" koji se dobije kod izrade skute. Sve to staro najviše jedan dan, ispečeno na žeravi i posuto karameliziranim šećerom ili stavljeno u krokanat!



...iako se škripavac u Lici isto zna ispeč kao i procip, kad nas to nije uobičajemo. Proizvodnja skute i ovčjeg sira je tako mala da se doslovce prodaje godinu dana unaprijed....



...a poznata BraŠka "škrtost" napunila mi je pjat ....tu je i skuta u karamelu, procipac, rožata, neki kolač od bajama i sira kojeg nisam ni takla ..... naša baština na pjatu ili pjat o kojem bi se dalo govoriti ....



...sva jela od prije nekoliko stoljeća....servirana nasred livade, okružene brižno čuvanim povijesnim detaljima...





...i ogromnim kroštulama ...





- 09:42 - Gukni ako si faca (15) - #

<< Arhiva >>