...naši krstaši imaju poluautomatske liftove u koje uključuju i goste.... ....najprije gost digne na donju palubu.... ....drugi gost diže s donje palube na gornju.... ...a onda brodski momak preuzme .... ....to se zove aktivni odmor....u Pučišćima na 6 C....(dojam -2 C) ....dok se na Vidovoj gori otapa snijeg.... |
...u Supetru, u sklopu Bisera mora, održavala se radionica kako napraviti cvijeće od šećera.... jako zainteresirane za tu radionicu, nas dvije smo krenule na trajekt... ...nismo baš imale prevelika očekivanja....ali, nikad se ne zna... možda što vidimo i naučimo...što god da bude, mi ćemo se dobro zabavit što dalje od kućanskih obveza... znači... bio je to ženski izlet za svoju dušu!.... ....dok smo sjedile na trajektu uživajući u proljetnom suncu...prišla su nam dva mladića.... - gdje ćete? - idemo se takmičit! Međunarodno takmičenje kuhara. Trajalo je 36 sati bez prestanka. Mi smo u finalu! - pa kad je finale? - u 12,00 sati! - baš mi je drago. Gledat ću Vas! - idem se sad malo skoncentrirat - odgovori i pozdravi se ...koja lipa mladost! Radi....uzme par sati slobodno da s posla odjuri na takmičenje .... pokaže što zna .... dođe sat prije nastupa ... al mlado je to i puno snage....sve oni stižu.... ..dok se "pripremao" za takmičenje u Supetru, Toni Boban, majstor kuhar, pobjednik Bisera mora 2015 godine, nije ni slutio da će ga kolege (par sati kasnije) proglasit "Majstorom kuhinje 2016" ... ...ništa to nije bilo čudno....dok nije počelo finale... Toni Boban - Split (zlatne medalje u kategorijama: rižoto, riba; Brončana medalja u kategoriji janjetina) Goran Staničić- Makarska - u finalu dobitnik BRONČANE MEDALJE Stipe Vujević - Split (zlatna medalja u kategorijama; riba, pasta, srebrena medalja u kategoriji janjetina) ...ovo je trojica naših kuhara koji su se borili u velikom finalu! Pobjedu je odnio Makedonac Nikola Mishkovski ... al to baš i nije tako važno za ovu priču. ....troje (od petoro) naših kuhara u finalu od njih 200! .... od njih troje....dvoje još nema 25 godina! Kuhaju smireno ....ispred njih samo međunarodni suci...promatraju svaki pokret...čistoću radnog mjesta...čistoću rada.... ....a ispred Makedonca cijela horda navijača.... ....kuhaju se 3 slijeda: predjelo, glavno jelo i desert, od njima nepoznatih namirnica. Za to imaju točno 90 min ... Izlazi prvi tanjur Makedonca... vriska... skandiranje...pljesak.....ne možeš im prić....a ispred naše troje kuhara nitko!.... stale smo...gđa Vera i ja... gledale...gledale...i odjednom počele skandirat: "Toni! Toni!" ...u vremenu gdje vlasnici i direktori hotela i restorana plaću na Dnevniku kako nemaju stručne radne snage....kako imaju veliki manjak kuhara... kako je za sve kriv obrazovni sustav... optužuju sve i svakog ne uviđajući da su sami krivi za takvu situaciju iz jednostavnog razloga....sami nemaju vremena da daju mogućnost mladima da se kod njih školuju, ili ne podržavaju inovativnost, kreativnost jer to nije "politika kuće"....a ovi momci nemaju nikog iza sebe ....osim potpore kolega koji su ih vjerovatno pomogli savjetima, možda i svojih šefova koji su im dali slobodan dan ...i dvi lude Splićanke koje se deru ko blesave.... ...znam da se kod nas svatko pravi pametan .... svatko za sebe smatra da je najbolji na svijetu....ali da se mladić, koji je lani odnio zlato...a ove godine i prestižnu titulu od svojih kolega...pojavi na vratima nekog našeg Ministarstva ili neke institucije i zatraži 40.000 € da predstavlja Hrvatsku na nekom međunarodnom takmičenju....odmah bi se sazvala telefonska sjednica Vlade.... pozvali bi se svi direktori velikih hotelskih kuća .... donijeli bi odluku da moraju poslat delegaciju vidjet o čemu se radi... te bi nakon cjelogodišnjeg vijećanja odlučili da su vremena teška... da to nije u ničijem interesu (osim za njegovu osobnu promidžbu)... da, s obzirom na svoje godine, nije kompetentan za tako velika takmičenja ...itd itd.... ..Toni i Stipe! Svaka Vam čast!!! ... *Biser Mora je manifestacija SKMERA - strukovne udruge koja okuplja kuhare. Ove godine održao se od 7-11.4. u Supetru na Braču. Kao udruga financiraju se od članarina i od sponzora za razne manifestacije. Na Biseru mora 2016 godine sudjelovalo je preko 200 kuhara iz 20 zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Poljske, Slovačke, Rusije, Ukrajne, Bjelorusije, Grčke, Turske, Albanije, Island, Japana, Velike Britanije, Austrije i Indije. ...svi su se oni ili takmičili po međunarodnim pravilima, ili prenosili svoja iskustva mlađim kolegama. Osim što su se takmičili profesionalni kuhari, organizirano je i međunarodno takmičenja učenika srednjih i visokih škola. |
radi li |
.....svako srce krije svoju tajnu.... ....prekrasnu tajnu....koja se naslućuje....al se ne vidi.. ...ma koliko god mu se približavao .. vidiš samo sjajni odbljesak sreće i malo nakupljenih suza..... .... kad netko pokuša otkriti što skriva ta slatka opna.... ....naići će na bogatstvo mirisa i okusa .... ....čisti hedonizam na djelu.... |
....nakon cjelodnevnog boravka na poslu...pa na jednoj večeri... sanjam o tome kako ću skinit postole s nogu... razmišljajući o najkraćem mogućem putu do kuće.... ...preko ferate! ...prostruji mi kroz glavu...iako to nije ruta kojom se obično krećem... ....gledam željezničku stanicu u mraku... žaleći što nemam foto aparat....a ispred mene stoji nešto kao vlak-metro-tramvaj? ... ...na njemu, skriven među grafitima, svijetli moderan natpis "Split - Kaštel Stari" .... ....hahahaha....da nisam ovuda zalutala ne bi ni znala da vlakovi iz Splita još voze....niti da imamo tako zanimljiv vlakić koji vozi tako blizu ..... razmišljanja mi prekine zvuk poruke "Mogu li nazvat?" ... tko bi tipkao odgovor po tom mraku... pa jednostavno nazovem - možeš me nazvat! - onda prekini da te nazovem! - ne mogu prekinit jer sam izgubljena u mrklom mraku na željezničkoj stanici - ali si ostala bez novaca? - ovdje se zarađuju novci? Nigd'i ni pasa? Nitko da me zaustavi... - vide grintavu gospođu u srednjim godinama pa su se svi sakrili - ma kako ti znaš di se zarađuju novci? - ulijećem u protunapad - ne znam ja ništa. Ne znam ni di se to radilo u mojoj mladosti! - ajde...ne pravimo se sad fini! Zna se da se to radilo u đardinu... - ti znaš di se to radilo...ja ne! - ajde kvraguc...evo sam našla put do Biskupove palače! - misliš da si sad na sigurnom? ....neće mi više past na pamet ispitivat škure prečice do kuće.... ovaj put sam dobro prošla....jer, srećom po mene....nigdi nikoga tamo di se treba radit za zaradit |
....idealno za odmor poslije ručka....i koji bosonogi selfie na plaži... ....tko je hrabriji? Ovi što se goli sunčaju na pijesku.... ....ili ovi što obučeni šetaju po moru.... ...odlična fizikalna terapija.... ....ili psiho terapija..... ....dok se na 78 okretaja vrti stara pjesma.... ....svi smo mi goli i bosi....kako god.... |
...u zemlji u kojoj se svi bave politikom i ekonomijom...u kojoj je satira naša svakidašnja pa satiričari nemaju posla, a dnevnici nam serviraju humoreske... gdje svi pjevaju i kuhaju ...prođe 1. travnja bez velike pompe.... možda je i bilo zezancija, ali bombardirani svakodnevnim glupostima nismo to ni primijetili.... ...a sve je počelo palačinkama punjenim francuskom salatom koje su servirane na jednom švedskom stolu.... palačinke smutnje ....volim ja probat sve što nije uobičajeno....al niti je bilo servirano da privuče pozornost...niti je okusom imalo nikakvog smisla .... ....rijetko kad ostavim hranu.... ovo sam ostavila i pokušala pitat kojeg kuhara za mišljenje.... ljudi su umirali od smijeha ... ...tako dođe aprililili....vratim se ja kući s posla....a pas je ostavio pola svojih dlaka po podu dnevnog boravka... nije se moglo ništa kuhat....trebalo je naprije pomest pod....da ću uzest metlu, kad nje nema! Obišla sam cijelu kuću, poslala sina da pogleda po kući...uletila je i kćer - kako si mogla ostat bez metle? -.nisam ostala bez nje! Netko ju je ukrao! - pa su ukrali metlu...ono što će te najviše zabolit? - ukrali su mi osnovno sredstvo za rad...za življenje ...za duševni mir.... - napiši potjernicu! - idemo van na ručak!!!! ...ušli smo u restoran... naručili jelo...i ne znam što mi dođe da upitam konobara - imate li marinirane kozice? - imate mariniranu tunu ili marinirane inčune - ja bi kozice! - kažem i odem na šank iza kojeg je njih par kuhara užurbano radilo i kuhalo - imate li marinirane kozice? - imamo i francusku salatu! - ma pitam za kozice! - hoćete li da Vam ih mariniramo i napunimo francuskom salatom? Bit će za 5 min! - ajde nek i to vidim ....ručak je stvarno bio odličan....sin mi je uživao u pačjim prsima i uzdisao kako je to dobro....uživao u činjenici da jede pačje čvarke ....al od kozica ni traga.... konobari su svako malo dolazili pitat jel sve u redu dok ja nisam reka: - recite kuharu da je moj sin veći i jači od njega i da će ga istuć ako ne dobijem kozice! Ne! Nemojte mu ništa govorit! Idemo nas dva! ...odvedem 30-ogodišnjeg momka do šanka s kuharima....slušam dok konobar prenosi moje riječi ...kuhar izlazi van....smije se .... - mislio sam da si se zezala! - pravda se - hoćeš li nešto slatko? jednu lipu domaću tortu? - upita me drugi kuhar, jer zna da samo grintam - hoću! Al hoću i obećane kozice! ....i dođe desert bez punjenja francuskom salatom ....marinirane kozice s krastavcima.... s ljutim paprikama.... s ljutikom i maslačkom.... i snickers torta ...ne znaš bili pojeo ili stavio na zid kao umjetničko djelo ....ali me to oraspoložilo i dalo mi snage da odem kupit novu metlu .... ....dok smo se vračali kući putem sretnemo poznatog čokoladjera. Vidjevši metlu u mojoj ruci doviknuo je: - krivi model metle! - nije krivi! Ovo je za psečje dlake ...ako je sve ovo skupa i u kompletu bila prvotravanjska šala.... bila je dobra... (i bez francuske salate) ...nije Nimbus....al je za Pekinezer dlake |