...u Supetru, u sklopu Bisera mora, održavala se radionica kako napraviti cvijeće od šećera.... jako zainteresirane za tu radionicu, nas dvije smo krenule na trajekt... ...nismo baš imale prevelika očekivanja....ali, nikad se ne zna... možda što vidimo i naučimo...što god da bude, mi ćemo se dobro zabavit što dalje od kućanskih obveza... znači... bio je to ženski izlet za svoju dušu!.... ....dok smo sjedile na trajektu uživajući u proljetnom suncu...prišla su nam dva mladića.... - gdje ćete? - idemo se takmičit! Međunarodno takmičenje kuhara. Trajalo je 36 sati bez prestanka. Mi smo u finalu! - pa kad je finale? - u 12,00 sati! - baš mi je drago. Gledat ću Vas! - idem se sad malo skoncentrirat - odgovori i pozdravi se ...koja lipa mladost! Radi....uzme par sati slobodno da s posla odjuri na takmičenje .... pokaže što zna .... dođe sat prije nastupa ... al mlado je to i puno snage....sve oni stižu.... ..dok se "pripremao" za takmičenje u Supetru, Toni Boban, majstor kuhar, pobjednik Bisera mora 2015 godine, nije ni slutio da će ga kolege (par sati kasnije) proglasit "Majstorom kuhinje 2016" ... ...ništa to nije bilo čudno....dok nije počelo finale... Toni Boban - Split (zlatne medalje u kategorijama: rižoto, riba; Brončana medalja u kategoriji janjetina) Goran Staničić- Makarska - u finalu dobitnik BRONČANE MEDALJE Stipe Vujević - Split (zlatna medalja u kategorijama; riba, pasta, srebrena medalja u kategoriji janjetina) ...ovo je trojica naših kuhara koji su se borili u velikom finalu! Pobjedu je odnio Makedonac Nikola Mishkovski ... al to baš i nije tako važno za ovu priču. ....troje (od petoro) naših kuhara u finalu od njih 200! .... od njih troje....dvoje još nema 25 godina! Kuhaju smireno ....ispred njih samo međunarodni suci...promatraju svaki pokret...čistoću radnog mjesta...čistoću rada.... ....a ispred Makedonca cijela horda navijača.... ....kuhaju se 3 slijeda: predjelo, glavno jelo i desert, od njima nepoznatih namirnica. Za to imaju točno 90 min ... Izlazi prvi tanjur Makedonca... vriska... skandiranje...pljesak.....ne možeš im prić....a ispred naše troje kuhara nitko!.... stale smo...gđa Vera i ja... gledale...gledale...i odjednom počele skandirat: "Toni! Toni!" ...u vremenu gdje vlasnici i direktori hotela i restorana plaću na Dnevniku kako nemaju stručne radne snage....kako imaju veliki manjak kuhara... kako je za sve kriv obrazovni sustav... optužuju sve i svakog ne uviđajući da su sami krivi za takvu situaciju iz jednostavnog razloga....sami nemaju vremena da daju mogućnost mladima da se kod njih školuju, ili ne podržavaju inovativnost, kreativnost jer to nije "politika kuće"....a ovi momci nemaju nikog iza sebe ....osim potpore kolega koji su ih vjerovatno pomogli savjetima, možda i svojih šefova koji su im dali slobodan dan ...i dvi lude Splićanke koje se deru ko blesave.... ...znam da se kod nas svatko pravi pametan .... svatko za sebe smatra da je najbolji na svijetu....ali da se mladić, koji je lani odnio zlato...a ove godine i prestižnu titulu od svojih kolega...pojavi na vratima nekog našeg Ministarstva ili neke institucije i zatraži 40.000 € da predstavlja Hrvatsku na nekom međunarodnom takmičenju....odmah bi se sazvala telefonska sjednica Vlade.... pozvali bi se svi direktori velikih hotelskih kuća .... donijeli bi odluku da moraju poslat delegaciju vidjet o čemu se radi... te bi nakon cjelogodišnjeg vijećanja odlučili da su vremena teška... da to nije u ničijem interesu (osim za njegovu osobnu promidžbu)... da, s obzirom na svoje godine, nije kompetentan za tako velika takmičenja ...itd itd.... ..Toni i Stipe! Svaka Vam čast!!! ... *Biser Mora je manifestacija SKMERA - strukovne udruge koja okuplja kuhare. Ove godine održao se od 7-11.4. u Supetru na Braču. Kao udruga financiraju se od članarina i od sponzora za razne manifestacije. Na Biseru mora 2016 godine sudjelovalo je preko 200 kuhara iz 20 zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Poljske, Slovačke, Rusije, Ukrajne, Bjelorusije, Grčke, Turske, Albanije, Island, Japana, Velike Britanije, Austrije i Indije. ...svi su se oni ili takmičili po međunarodnim pravilima, ili prenosili svoja iskustva mlađim kolegama. Osim što su se takmičili profesionalni kuhari, organizirano je i međunarodno takmičenja učenika srednjih i visokih škola. |