Otrovi u prirodi
[ # ]

Pojam onečišćenje okoliša definiramo kao svaku kvalitetnu i kvantitetnu promjenu fizičkih, kemijskih i bioloških karakteristika osnovnih sastavnica okoliša (zraka, voda, tla, hrane), što dovodi do narušavanja zakonitosti u ekosustavu, temeljenih na mehanizmima samoregulacije. Te promjene djeluju danas, ali i ubuduće, na pogoršanju zdravstvenih, gospodarskih i drugih uvjeta života.

Kruženje otrova u biosferi:

Otrovi se pojavljuju u svih djelovima biosfere - u atmosferi, hidrosferi i litosferi. Biljke koje rastu na onečišćenim tlima i same postaju onečišćenima. Preko korijenova sustava odnosno lišća apsorbiraju se štetne tvari. Najčešće su to sredstva za zaštitu bilja tzv. pesticidi, umjetna gnojiva i teški metali (npr.olovo, srebro, kadmij, bakar). Apsorbirani otrvi ulaze u plodove, stabiljku i lišće.
Putovi i način kontaminacije životinja u načelu su slični onima u biljkama. Hraneći se biljnom hranom, biljojedi unose u organizam kroz svoje probavilo i ostatke otrova iz hrane. U prirodnim hranidbenim lancima koncentracija pojedinog otrova mnogostruko se povećava u višoj karici. U pravilu, organizmi koji se nalaze na vrhu hranidbenog lanca imaju i do 100 000 puta veću koncentraciju otrova od početne.

Npr. govedo koje je na paši uz prometnice i hrani se travom bogatu olovom ugrađuje olovo iz trave u svoja tkiva. Čovjek koji jede tako onečišćenu hranu koncentrira je u svojim tkivima. Dakle, hrana uzgajana u onečišćenoj biosferi i sama je onečišćena i prenose se novom konzumentu.
Potrebno je naglasiti da majka za vrijeme dojenja mlijekom predaje dojenčetu neke otrove topljive u mastima koje je nakupila tijekom života iz biosfere ili npr. radeći u proizvodnji s otrovima bez dovoljnih zaštitnih mjera (npr. klorirani ugljikovodici u proizvodnji pesticida, detergencije u proizvodnji sustava za pranje).


Glavne skupine otrova koje štete zdravlju ljudi

Znanost postaje oko 2 milijuna kemijskih otrovnih spojeva, a od njih se oko 100.000 upotrebljava kao komercijalni proizvodi diljem svijeta. Tomu treba dodati oko 8.600 aditiva za ljudsku prehranu, oko 3.400 spojeva koji se rabe u proizvodnji kozmetičkih sredstava te oko 1.000 temeljnih spojeva iz kojih se pripremaju oko 10.000 komercijalnih pripravaka pesticida. Godišnja proizvodnja svih navedenih sredstava danas premašuje 200 milijardi TONA, što je dvostruko više nego1960.godine.
Navedenim količinama proizvedenih otrovnih kemijskih spojeva treba dodati i količine oslobođenih otrovnih tvari nastalih antropogenim djelovanjem koje se otpuštaju u atmosderu, hidrosferu i/ili litosferu.

Najčešći kemijski onečištači koji štete zdravlju:

UGLJIKOVI OKSIDI - Ugljikov dioksid, Ugljikov monoksid
DUŠIKOVI SPOJEVI - Dušik, Dušikovi oksidi (NO i NO2), Amonijak, Nitrati, Nitriti, Nitrozamini, Nitrozamidu
SUMPOROVI SPOJEVI - Sumporov dioksid, Sumporovodik
UGLJIKOVODICI - Metan, Halogenirani (tzv.freoni) - CFCl3, CFCl2, CF2Cl2
OZON
METALI:
- ŽIVA - Metil-živa, Dimetil-živa, Kloridi žive, Sulfid žive
- OLOVO - tetraetil olova, Tetraoksid olova
- KADMIJ - Sulfid kadmij, Jodid, Bromid ili Klorid kadmija, Oksid i hidroksid kadmija
- BAKAR - Sulfat bakra, Hidroksid bakra, Karbonat bakra, Oksiklorid bakra
- CINK - Sulfid cinka, Silikat cinka, Oksid cinka, Cinkov fofid, Cinkov bromid i kromid
- ARSEN - Trioksid arsena
- ALUMINIJ - Klorid aluminija
DETERGENTI - Alkil benzen sulfonat, Polifosfati, Tenzidi, Nitriltriocetna kiselina
POLIKLORIRANI BIFENILI
PESTICIDI - nekoliko skupina i podskupina
FENOLI - Fenol, Krezol, Timol
OSTALI - Fluor, Klor, Mangan, Fosfor, Azbest, čestice ugljena kamena, brašna, azbesta itd,...


Treba spomenuti i ostale abiotičke čimbenike iz okoliša, koji također štete zdravlju ljudi - radiacijsko onečišćenje u dva oblika: elektromagnetsko i korpuskularno, a prema podrijetlu može biti iz prirodnih i umjetnih izvora. Tu su štetni utjecaji rendgenskih, alfa, beta, gama, neutronskih i ultraljubičastih zraka.
Sve više ima dokaza o pojavi leukemije i pojedinih skupina tumora uzrokovanih elektromagnetskim poljima tj. elektromagnetskim smogom (mobiteli, dalekovodi, radio, tv i radarske antene). Ljudskom tijelu nadalje šteti buka odnosno preglasni zvukovi i šumovi, a osobito stresno djeluju zvukovi visokih frekvencija.
Valja dodati i podatak o ostalim fizikalnim i geografksim čimbenicima koji također mogu štetiti zdravlju, a to su pretjerana hladnoća, pretjerana toplina, povećana vlažnost zraka, električna struja, nadmorska visina, hiperbarički uvjeti, hipobarički uvjeti, klimatski uvjeti i dr.

20.12.2005. ...11:09 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • O ekologiji, životinjama, općenito o prirodi...

    Tu će biti stavljane teme isključivo sa eko foruma gdje se potom možete registrirati i možda komentirati tu istu temu koja će ovdje biti objavljena. A ako ne, slobodno komentirajte (ako imate što komentirati) ovdje.

Koji je naš cilj?

  • 1. Edukacija
    2. Edukacija
    3. I najvažnije, s tom edukacijom širenje svijesti o prirodi i važnosti održanja Zemlje čistom, kao i pobuđenje svijesti o ugroženosti mnogih životinja bez koje bi ovaj svijet bio samotan i prazan.