Promet najgori otrov u Zagrebu
[ # ]


Izložba "Svijet otrova" u Tehničkom muzeju podsjeća na bolesti metropole

Sve je otrov i ništa otrovnosti lišeno nije, samo doza može otrov učiniti skrivenim rekao je Nenad Raos na jučerašnjem otvaranju izložbe Svijet otrova u Tehničkom muzeju. Autor izložbe, znanstvenik Nenad Raos, citirao je velikog kemičara šesnaestog stoljeća Paracelsusa s namjerom da upozori kako živimo u svijetu otrova.



Dok u svijetu godišnje stotine tisuća ljudi umiru od raznih bolesti koje su uzrokovane udisanjem onečišćena zraka, u Zagrebu se tri posto smrtnih slučajeva može pripisati utjecaju (ne)kvalitete zraka koji svakodnevno udišemo. Za smrt svakog drugog Zagrepčanina koji umre od bronhitisa kriv je nečisti zrak.

Danas je kvaliteta zraka u Zagrebu neusporedivo bolja nego što je bila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Korištenjem bezolovnog benzina u posljednjih desetak godina značajno se smanjila količina olova u zraku tvrdi Krešimir Šega iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Sama činjenica da djeca izložena visokim koncentracijama olova imaju niži kvocijent inteligencije dovoljno govori o nužnosti smanjivanja razine olova u atmosferi.
Kakvoću zraka IMI svakodnevno mjeri na šest punktova u Zagrebu (Podsused, Črnomerec, Gračani, Vukovarska, Žitnjak i Novi Zagreb ).

Kvaliteta zraka koji udišu Zagrepčani zadovoljavajuća je, posebice ukoliko to usporedimo s drugim milijunskim gradovima ili pak Siskom, Rijekom i Kutinom kazao je Šega i dodao da je najveći izvor onečišćenja u Zagrebu promet. Izgaranjem goriva svakodnevno se u atmosferu oslobađaju ogromne količine sumporovih i dušikovih oksida. Najavio je i skorašnje izmjene zakona koje će propisati još niže maksimalno dozvoljene vrijednosti toksičnih plinova u zraku, što je u skladu s normama važećim u zemljama EU.

Temu možete komentirati i na ovom linku.

26.10.2005. ...11:48 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

  listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • O ekologiji, životinjama, općenito o prirodi...

    Tu će biti stavljane teme isključivo sa eko foruma gdje se potom možete registrirati i možda komentirati tu istu temu koja će ovdje biti objavljena. A ako ne, slobodno komentirajte (ako imate što komentirati) ovdje.

Koji je naš cilj?

  • 1. Edukacija
    2. Edukacija
    3. I najvažnije, s tom edukacijom širenje svijesti o prirodi i važnosti održanja Zemlje čistom, kao i pobuđenje svijesti o ugroženosti mnogih životinja bez koje bi ovaj svijet bio samotan i prazan.