Wilma – najjači uragan ikada
[ # ]

Wilma je u vrlo kratkom vremenu postala najjači uragan ikad zabilježen na Atlantiku, a stanovnici Floride pripremaju se za oluju 5. kategorije koja bi trebala stići preko vikenda.

Uragan čije se središte trenutno nalazi između Kube i Meksika, ojačao je u srijedu ujutro i postao 'iznimno opasan uragan pete kategorije', maksimalne jačine prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici.


Uragan Wilma, koji se kreće prema zapadnoj Kubi i meksičkom poluotoku Yucatan, dosegnuo je maksimalnu jačinu prema ljestvici Saffir-Simpson, objavljeno je iz američkog Centra za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Vjetrovi u središtu uragana dosežu brzinu od 281 km/sat, a atmosferski tlak iznosi 882 milibara, što je najniži tlak ikad izmjeren u nekom uraganu na Atlantiku.

Prognostičari ističu da je Wilma jača čak i od razarajućih uragana Katrina, koji je u kolovozu razorio New Orleans te Rite, koja je u rujnu pogodila Teksas i Louisianu.

Očekuje se, da Wilma neće još dugo zadržati maksimalnu snagu, jer bi je atmosferski vjetrovi na većim visinama nad meksičkim zaljevom mogli oslabiti prije udara na kopno.

No, unatoč tome, meteorolozi upozoravaju da bi imaju malo iskustva s postavljanjem precizne prognoze u slučaju takvih uragana te da bi Wilma mogla zadržati svoju rušilačku snagu pa su pojedini okruzi oko Florida Keysa već počeli s evakuacijom gostiju i stanovništva.

Moć prirode je jednostavno prekrasna!

Temu možete komentirati i na ovom linku.

19.10.2005. ...23:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

  listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • O ekologiji, životinjama, općenito o prirodi...

    Tu će biti stavljane teme isključivo sa eko foruma gdje se potom možete registrirati i možda komentirati tu istu temu koja će ovdje biti objavljena. A ako ne, slobodno komentirajte (ako imate što komentirati) ovdje.

Koji je naš cilj?

  • 1. Edukacija
    2. Edukacija
    3. I najvažnije, s tom edukacijom širenje svijesti o prirodi i važnosti održanja Zemlje čistom, kao i pobuđenje svijesti o ugroženosti mnogih životinja bez koje bi ovaj svijet bio samotan i prazan.