Lijekovi iz - kukaca
[ # ]


Dobro razmislite prije nego što zgnječite kukca koji vam mili po ruci, jer bi vam jednoga dana mogao spasiti život.

Skupina znanstvenika entomološkog odjela istraživačke agencije CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) koju financira autralska vlada, pokrenula je projekt čiji je cilj proizvodnja lijekova od kukaca.

Znanstvenici već godinama pokušavaju doći do prirodnih lijekova uzimajući ekstrakte iz nekih od 250 tisuća vrsta biljaka na svijetu, ali je do sada bilo vrlo malo istraživanja bjelančevina, enzima i raznih tvari koje proizvodi oko četiri milijuna vrsta kukaca.

Tvrtka Entocosm Pty Ltd započela je rad na prvim pokusima korištenja tvari koje proizvode insekti za borbu protiv virusa i smrtonosnih bolesti.

"Tradicionalna kineska medicina već stoljećima koristi kukce za liječenje bolesti, ali je tek nedavno ostvareni tehnološki napredak omogućio korištenje vrlo malih kukaca za razvoj lijekova", tvrdi voditelj znanstvenih projekata te tvrtke Stephen Trowell.

Australija je idealno mjesto za takva istraživanja jer deset posto svih svjetskih vrsta kukaca živi baš na tome kontinentu, a mnogi su jedinstveni kao i australski klokani.

Uzimanjem uzoraka kemijskih tvari koje proizvode kukci, znanstvenici su već otkrili neke koje bi mogle biti dobri antibiotici ili bi služile za zaustavljanje rasta stanica raka. Nakon pronalaska takvih tvari, znanstvenici pokušavaju proizvesti istu tvar i umjetnim putem.


Jedan od primjera je jedna vrsta termita koja gradi do osam metara visoke nastambe u unutrašnjosti Australije. Znanstvenici su, pod pretpostavkom da su te nastambe odlično mjesto za razvoj bakterija i gljivica, proučili tu vrstu termita kako bi utvrdili na koji ih oni način suzbijaju.
Iako tvari koje izlučuju termiti nisu bile dovoljno jake da bi zadovoljile znanstvenike, otkrili su i neke koje bi im mogle biti zanimljive, ali ih Stephen Trowell ne želi otkriti zbog komercijalnih razloga.


Znanstvenici su osnovali tvrtku koja će komercijalizirati proizvode dobivene na temelju tih spoznaja, a u početku će se koncentrirati na proizvodnju antibiotika i lijekova protiv bakterija i bolesti uzrokovanih gljivicama, korištenjem iskustva stečenoga tijekom izrade banke podataka s oko 11 milijuna uzoraka kukaca koji pripadaju nekoj od 250 tisuća vrsta.

Sljedeći cilj bit će liječenje raka, a temeljit će se na tradicionalnoj kineskoj medicini koja za liječenje raka preporučuje pečenje i konzumiranje nekih vrsta kukaca.

I uz najveći optimizam, bit će potrebno još najmanje pet godina istraživanja prije početka kliničkih ispitivanja prvih lijekova, a deset do petnaest godina prije nego što se oni nađu u ljekarnama.


Temu možete komentirati i na ovom linku.

10.10.2005. ...12:57 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

  listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • O ekologiji, životinjama, općenito o prirodi...

    Tu će biti stavljane teme isključivo sa eko foruma gdje se potom možete registrirati i možda komentirati tu istu temu koja će ovdje biti objavljena. A ako ne, slobodno komentirajte (ako imate što komentirati) ovdje.

Koji je naš cilj?

  • 1. Edukacija
    2. Edukacija
    3. I najvažnije, s tom edukacijom širenje svijesti o prirodi i važnosti održanja Zemlje čistom, kao i pobuđenje svijesti o ugroženosti mnogih životinja bez koje bi ovaj svijet bio samotan i prazan.