Amerika nije samo rad i znoj...

utorak, 03.10.2006.

Pojmovnik

Ima Fress pravo, treba pojasniti neke stvari. Sto je grad student, sto je screening exam i slicno. Pa, iako sam i ja novi u svemu tome, pokusat cu dati sto jasnija objasnjenja. Naravno, ako netko zna bolje, neka me slobodno ispravi. Dakle, slijedi kratki pojmovnik akademskog svijeta US sveucilista, s posebnim naglaskom na UCSB. Idemo...



Associate degree - akademski stupanj ekvivalentan nasim inzinjerima koji su zavrsili visu skolu.


BS/BA - Bachelor of Science/Bachelor of Arts - akademski stupanj ugrubo ekvivalentan nasoj visokoj strucnoj spremi, znaci dipl.ing., dipl.oecc. i slicno. U US nije uobicajeno da sveucilista zahtijevaju zavrsni rad kao sto je kod nas diplomski rad. Ipak, moguce je da postoji zasebni predmet koji sluzi upravo tome no to ovisi od programa do programa i sveucilista do sveucilista. Uglavnom traje 4 godine.


MS/MA - Master of Science/Master of Arts - akademski stupanj ugrubo ekvivalentan magisteriju prije Bolognskog procesa - zahtijeva obicno dodatno pohadjanje nastave i istrazivacki projekt koji zavrsava radom - Master's Thesis. Ukupni program traje izmedju 1 i 3 godine, ovisno o disciplini i sveucilistu. U US sustavu medicina i pravo se polazu na ovom stupnju, odnosno, nema dodiplomskih programa iz medicine i prava. Isto vrijedi i za neke programe u edukaciji (mozda pedagogija), no u to nisam siguran.


PhD/DSc - Philosophy Doctor/Doctor of Science - akademski stupanj ekvivalentan nasem doktoratu. Obicno zahtijeva 3 ili vise godina rada nakon MS stupnja i ukljucuje pohadjanje nastave, rad u nastavi (npr kao asistent) i opsezni znanstveni rad (dissertation) te visestruku provjeru sposobnosti u raznim stadijima programa.


Undergraduate student (undergrad) - student upisan u program koji za cilj ima BS/BA titulu (dodiplomski student).


Graduate student (grad student) - student upisan u program koji za cilj ima MS/MA ili PhD/DSc titulu (postdiplomski student). Rjedje se upotrebljava za studente medicine (umjesto toga ide medical student), studente prava (law student) ili studente u business schools koji dobivaju MBA ili slicni stupanj.


MS/PhD program - program studija u kojeg se upisuju pristupnici sa stupnjem ekvivalentnim BS ili MS stupnjevima, a kao konacni cilj ima PhD stupanj. Ime dolazi od toga sto se od pristupnika zahtijevaju isti uvjeti kao za one koji su u MS programu, samo sto umjesto MS rada studenti pristupaju kvalifikacijskom ispitu. Primjer MS/PhD studenta: ja!


Qualification exam (quals) - ispit koji za cilj ima provjeriti poznavanje podrucja u kojem pristupnik PhD programu ili student u MS/PhD programu ima namjeru raditi doktorsku disertaciju. Navodno strah i trepet svih studenata. Obicno se izvodi po zavrsetku 2 godine MS/PhD programa ili ubrzo nakon pocetka PhD programa.


Screening exam - ispit koji za cilj ima provjeriti napredak MS ili MS/PhD grad studenta. Pristupa mu se obicno nakon prve godine studija u programu. Na Mech Eng departmentu UCSB pokriva dva podrucja: osnovno (tzv emphasis - meni je to Dynamical Systems, Control and Robotics) i dodatno (to je jedno od drugih mogucih emphasisa - meni najvjerojatnije Computational Science and Engineering). Oba podrucja zahvacaju 3-4 ili cak i vise kolegija tako da i nije bas mali ispitic. To me ceka za ravno godinu dana, a moja tri cimera za 10 dana.


TA - Teaching assistant - asistent u nastavi. Najcesce grad student koji studira u programu povezanom s predmetom na kojem je asistent, iako ne nuzno. Npr na UCSB upravo traze TA iz ruskog po ostalim departmentima jer znaju da ima grad studenata iz Rusije koji bez problema mogu pregledati zadace iz gramatike/pravopisa i slicno. Najcesce TAevi drze konzultacije (office hours), ispravljaju zadace i testove (grading work), drze auditorne vjezbe (discussion) i laboratorijske vjezbe. TA je mjesto s 25% - 75% punog radnog vremena (40 sati tjedno) dok se ostatak radnog vremena ostavlja studentu za njegov studij. Ja imam 50% TAship, sto je i najcesci oblik.


GSR/RA - Graduate Student Researcher/Research assistant - asistent u istrazivanju. Grad student koji radi na odredjenom projektu. Recimo da to izgleda kao zavodski suradnik na FERu. Cesto placa RA dolazi iz nekog nesveucilisnog fonda, npr od znanstvenog projekta kojeg placa neka institucija ili kompanija.


Postdoctoral researcher/Research associate (postdoc) - istrazivac s titulom PhD koji je obicno zaposlen na raznim projektima i moze ili ne mora jos i predavati uz to. Obicno svjezi PhDevi koji misle ostati na sveucilistu uzmu postdoc poziciju negdje dok se ne oslobodi profesorsko mjesto na zeljenom sveucilistu ili kako bi si poboljsali reference za odredjenu poziciju.



Evo, toliko zasad, po potrebi cu dodavati jos ovdje stvari i dopisivati, ali za sada je stvarno dosta.

- 09:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #