Dobrovoljni Vatrogasci Petrinja


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga 
Blog dvd-a Petrinja kao i vatrogasne zajednice grada Petrinje

Kontakt 
DVD Petrinja
Vatrogasna 57
44250 Petrinja
Tel/fax: +385 44 815 233
M.B:03249565
dvdpetrinja@gmail.com

 Linkovi
Petrinjski radio
Petrinjski radio-izvor većine informacija na ovom blogu

H.V.Z.
Portal Hrvatske vatrogasne zajednice

Vatrogasni portal
Portal Hrvatskih vatrogasaca

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

 Petrinjski radio
Ovim se pismeno zahvaljujem Petrinjskom radiju na svesrdnoj pomoći pri realizaciji ovog bloga. Bez njihove pomoći ovaj blog bi bio puno siromašniji

 26.09.2009., subota

Novi barjak DVD-a Nebojan

Subota, 26.09.2009

NEBOJAN - „U znak zahvalnosti za sve što ste učinili vi i naši vatrogasci za dobrobit našeg Nebojana i šire okolice, predajem vam ovaj barjak kao simbol humanosti i vječne obaveze nama i budućim naraštajima u očuvanju tradicije i Nebojana.“, rekao je danas Miroslav Starčević, kum novog barjaka DVD Nebojan na prigodnoj svečanosti posvete barjaka.

Davor Aberlić, predsjednik DVD-a Nebojan zahvalivši svima na dolasku na ovu svečanost, rekao je kako je danas ponosan i na svoje vatrogasce i na svoje mještane i naglasio kako će današnji 26. rujna ostati zapisan u povjesnicu društva, jer su napokon dobili i svoj vatrogasni barjak. „Braćo vatrogasci, predajem vam ovaj barjak sa željom da ćete je vječno čuvati i paziti“, rekao je Aberlić.

Svečanost je počela intoniranjem Himni i minutom šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, nakon čega je Don Paško Glasnović blagoslovio barjak i novi vatrogasni kombi, za koji su sredstva dali Vatrogasna zajednica Sisalko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

Na licu mjesta je i služio svetu misu, a u svojoj propovijedi je istaknuo važnost dobrovoljnog vatrogastva, ali znakovitosti barjaka. „Vi cijeli svoj život radite ovaj humani posao 24 sata. Štitite i branite ljudske živote i imovinu, što je nešto najvažnije za čovjeka. I zato vam želim obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u tome da uistinu budete što plemenitiji i da izvršavate svoje zadatke što savjesnije.“

„Prvo vatrogasno društvo u Nebojanu je osnovano 70-ih godina prošlog stoljeća, a zbog ratnih prilika koje su nas zadesile, društvo nije moglo djelovati. No, 2000. godine ponovo smo se okupili, obnovili DVD i počeli s radom.“, rekao je Josip Aberlić, tajnik društva, na prigodnoj svečanosti posvete barjaka svog društva i zahvalio svim starim i bivšim članovima DVD-a za njihov rad i zalaganje, kao i članovima Vatrogasne zajednice grada Petrinje, koji danas aktivno sudjeluju u radu društva.“

Veliki je to događaj za Nebojan, osobito kad je kum barjaka bio nebojanski zet. Miroslav Starčević, bio je kum barjaka, uz kojeg je darovao i lentu. Postavši kum, postao je i vatrogasac, a dobio je vatrogasnu odoru u kojoj se prvi puta slikao sa svojom suprugom. Zanimljiva je to priča, jer je Miroslav prije 25 godina oženio Nenu Rajšić, s kojom živi u Zagrebu. Sada je tu povezanost učvrstio i kumstvom, a na tome su mu čestitali svi vatrogasci.

„Ponudio sam se, pronašao novce i sad sam i zet i kum. Čast je to, ali ja sam Ličan, a Ličani puno drže do časti. Sad sam postao i član i nadam se da ću još moći pomoći. Na barjaku stoji natpis „DVD Nebojan 2009. godina – Vatru gasi, brata spasi“, a na lenti „Lentu daruje kum Miroslav Stračević“.

Svojim je vatrogascima čestitao Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Petrinje. U svom je obraćanju istaknuo kako je posveta barjaka velika stvar, jer barjak je simbol svih država, društava i udruga. „Pod barjakom su mnogi ljudi ginuli, zato neka on bude simbol vašeg humanog rada. Moga su društva u Domovinskom ratu ostala bez barjaka, a sada ćemo svima te barjake i dati. Zahvaljujem se kumu i svaka mu čast i hvala.“

„Zahvaljujem se kumu na ovom prekrasnom barjaku, a vama čestitam. Nosite ovaj barjak s ponosom, predajte ga slijedećim generacijama čistu i neokaljanu“, rekao je u ime Grada Milan Herceg, zamjenik gradonačelnika Petrinje i sam član DVD-a Petrinja, kojega, kako je rekao, uz Nebojan vežu i 4 ratne godine.
Orabović se s posebnim ponosom slikao s dvojicom najstarijih vatrogasaca Nebojana. Jedni od utemeljitelja društva bili su Ivan Rupčić i Janko Škrinjarić.

Danas je istaknuto kako im je velika radost što u društvu sudjeluju u najmlađi, njihova vatrogasna mladež koja nastoji sačuvati tradiciju svojih predaka. A bilo ih je lijepo vidjeti u crvenim majicama, s natpisom na leđima DVD Nebojan.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Izvor informacija: Petrinjski radio 106.9 Mhz

- 20:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #