Preview: Shrek the Third

16.05.2007.

Shrek the Third



Slike



Tagline: He's in for the royal treatment

Trailer

Redatelj: Chris Miller, Raman Hui
Scenarij: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Jon Zack
Žanr: Animirani, Komedija, Obiteljski, Fantasy
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Rupert Everett, Julie Andrews, John Cleese, Justin Timberlake, Eric Idle, John Krasinski, Cheri Oteri, Amy Poehler, Maya Rudolph, Amy Sedaris, Ian McShane, Justin Timberlake...itd.

Radnja: Nakon sto se Shrekov punac, Kralj Harold razboli, Shrek postane mogući kandidat za prijestolje zemlje Far, Far Away. No, on ne željvši se rastati od svoje voljene močvare, krene zajedno sa svojim starim prijateljima Donkyem i Puss in Boots u potragu za Fioninim daljnjim rođakom, mladim i buntovnim Artiem, odnosno Arthurom da njega postavi za kralja, iako ovaj to ne želi. Za to vrijeme Princeza Fiona uz pomoć svojih vjernih prijateljica, Snjeguljice, Uspavane Ljepotice, i Pepeljuge, ali i nekih starih poznanika poput Tri prasca, slijepih miševa, Pinokia, Gingerbread Mana i ostalih, muku mući sa Princom Charmingom koji uz pomoć Kapetana Kuke i još nekih poznatih negativaca iz još poznatijih bajki želi zauzeti tron i proglasiti sebe za kralja.

Očekivanja: Kada se tamo početkom 21 stoljeća, 2001. godine u kinima pojavio 3-D animirani film "Shrek", nastao prema istoimenoj dječjoj knjizi Williama Steiga, a koji je naveliko parodirao dobro poznate klasične bajke, kao npr. onu o Pinokiu, Ivici i Marici, Tri praščića itd., i u kojem je glavni lik bio veliko ružno zeleno čudovište, zasigurno nitko ne bi tada bio pomislio da će se taj film prometnuti u veliki hit. Ali je, premetnuo se je u veliki box office hit, te zaradio čak 267 mil.$ samo u Americi. I ne samo to, osim toga je usput još priskrbio i mnoštvo pohvalnih kritika te oduševljenje od strane publike diljem svijeta, koja ga je zavoljela istog trenutka. A kao da to nije bilo dovoljno, izazvao je i boom 3D animiranih filmova koji su uslijedili, krenuvši od gotovo jednako popularnih naslova kao što su "Monsters, Inc.", "Ice Age", "Finding Nemo", "The Incredibles", pa do još popularnijeg i boljeg nastavka, "Shrek 2" (a bilo je tu i još nekih drugih animiranih naslova, ali otom, potom). Nastavak koji se je pojavio tri godine kasnije, 2004., je postigao još veći uspjeh kod publike i kod kritike, ali i na kino blagajnama. Samo na Američkom tržištu je zaradio enormnih 436 mil.$, te zauzeo vodeće mjesto na ljestvici najunosnijih filmova te godine, prešišavši i "Spider-Mana 2", i "The Incrediblese", i još neke druge blockbustere koji su ciljali visoko. A osim zarade, , kao što rekoh, ni ovaj puta nisu izostale i pohvalne kritike, te je po mišljenju mnogih, "Shrek 2" kvalitetom nadmašio čak i original. Da će biti i trećeg nastavka, moglo se je odmah pretpostaviti nakon takvog uspjeha dvojke, pa je bilo samo pitanje vremena kada ćemo imati prilike i po teći puta pogledati pustolovine zelenog čudovišta Shreka, njegove ljubavi Princeze Fione, najboljeg prijatelja, brbljavog magarca Donkeya te ostalog veselog društvanca. I eto ga, tri godine nakon "Shreka 2", nova porcija Shrekolike zabave je spremna za javnost.
Produkcija trećeg filma je djelomično započela još za vrijeme produkcije drugog filma, pod radnim naslovom "Shrek 3", no sve je to još tada bilo u povojima. A u među vremenu je došlo i do nekih promjena, pa je tako naslov promijenjen u "Shrek the Third", a neke promjene su se dogodile i iza kamere. Najveća je bila svakako ona da je redateljsku stolicu ovoga puta preuzeo redateljski par Chris Miller/Raman Hui, dok je prva dva režirao Andrew Adamson, uz malu pomoć Vicky Jenson na prvom filmu, te Kellya Asburya i Conrada Vernona na drugom filmu. No nije Adamson u potpunosti napustio ovaj projekt. Ovaj puta je sa scenaristima Jeffreyem Priceom, Peterom S. Seamanom i Jonom Zackom radio na priči, a i jedan je od producenata filma, uz naravno legendarnoga Jeffreya Katzenberga. No, nije on redateljsku palicu prepustio potpunim "autsajderima". Naime, Miller i Hui su radili i na prethodnim Shrek filmovima. Prvi kao glumac koji je posudio glas nekim od sporednih likova, a zaslužan je i za dodatne dijaloge na prvom filmu, a drugi kao supervizor animacije na oba filma. Očito su producenti i kompanija bili iznimno zadovoljni njihovim dosadašnjim poslom kad su im prepustili režiju ovako skupog i unosnog projekta. No opet, s druge strane, izrada animiranog filma je timski posao, pa svi zapravo na neki način sudjeluju u režiji filma.
Što se tiče ekipe ispred kamere, tj., glumaca koji posuđuju svoje glasove glavnim junacima, ona je ostala ista, uz dodatak nekoliko novih imena koja će zasigurno unijeti malo svježine u serijal. Tako su tu ponovno Mike Myers kao Shrek, Eddie Murphy kao Donkey, Cameron Diaz kao Fiona, Antonio Banderas kao Puss In Boots, Julie Andrews kao Kraljica Lillian, John Cleese kao Kralj Harold te Rupert Everett kao Prince Charming, a i Larry King je opet tu kao muškobanjasta Doris. Što se tiče novo pridošlih snaga, njih sačinjavaju još jedan Monty Pythonovac pored Cleesa, Eric Idle u ulozi Merlina, Ian McShane, poznat iz Tv serija "Lovejoy" i "Deadwood" kao Kapetan Kuka, te popularni pjevač Justin Timberlake u ulozi Artiea, odnosno budućeg Kralja Arthura. Taj čovjek se sve više baca u filmske vode, prvo je tu bio ne baš najbolje prihvaćeni "Edison", pa hvaljeni "Alpha Dog" i još ne prikazani "Southland Tales" i na kraju "Shrek The Third"! Pitam se šta je sljedeće, Oscarovska drama!?
Kao što je to bilo i kod prva dva filma, i ovaj puta je soundtrack prepun popularnih pjesama raznih izvođača, od kojih su neke izveli i glavni glumci. Ponovno su u pitanju Eddie Murphy i Antonio Banderas, koji ovaj puta zajedno sa popularnom Fergie iz grupe The Black Eyed Peas pjevaju obradu klasika grupe Heart "Barracuda" (Murphy inače je za potrebe prva dva filma već obradio pjesme "I'm a Believer" (The Monkees) i veliki hit Rickyja Martina "Livin' La Vida Loca", kojeg je izveo zajedno sa Banderasom). A osim te pjesme, na soundtracku bi se trebale naći i pjesme "Immigrant Song" (Led Zeppelin), "Live and Let Die" (Paul McCartney i The Wings), "Cat's in the Cradle" (Harry Chapin), "Do You Remember Rock'n'Roll Radio" (Ramones) itd. A tu naravno i originalna glazba legendarnoga filmskog skladatelja Harrya Gregson-Williamsa, koji je isti posao obnašao i na prva dva filma. Produkciju ponovno potpisuje kompanija DreamWorks Animation, no za distribuciju će se pobrinuti Paramount Pictures. Ali nije to posljednje što ćemo čuti od Shreka. Naime, već je najavljen i "Shrek 4", koji bi se u kinima trebao pojaviti 2010. u 3-D verziji (gledat će ga se sa posebnim naočalama), a koji se navodno nalazi u ranoj fazi izrade. A tu je još i "Shrek the Halls", Božićni specijal koji će se pojaviti za Božić 2007., a radnjom će se nastaviti na ovaj treći nastavak, te Spin Off Shreka, "Puss in Boots", također najavljen za 2010., u kojem će glavni junak biti upravo Mačak u čizmama kao što kaže i sam naslov. "Shrek the Third" će svoju Američku premijeru doživjeti 18. Svibnja, dok bi ga domaća publika mogla ugledati u mraku kino dvorana već samo manje od mjesec dana kasnije, 07. Lipnja.

Sve u svemu, bit će zanimljivo vidjeti kako će publika ovaj puta prihvatiti popularno zeleno čudovište, i kako će ono proći u tijesnoj bitci sa Čovjekom-Paukom koji već dva tjedna drži prvo mjesto box office liste i obara rekorde, da li će ga skinuti sa te pozicije (jednom mu je to već pošlo za rukom, 2004., kada je "Shrek 2" na kraju bio mnogo uspješniji od "Spider-Mana 2"), ili će izgubiti. Također, bit će zanimljivo vidjeti i kako će proći u okršaju sa ultra popularnim i očekivanim Piratima, jer samo tjedan dana kasnije, u redovnu distribuciju kreće i treći nastavak još jedne unosne franšize, "Pirates of the Caribbean: At World's End". Bilo kako bilo, Shreku i njegovom veselom društvu ovaj puta neće biti nimalo lako, no sudeći prema traileru, zabava je zagarantirana bez obzira da finalni financijski ishod.

By Dragonrage

Galerija fotografija:


<< Arhiva >>

0