Zanimljivosti Vol 6.

27.02.2007.

Rezime 2006 Vol 4.

Najbolji filmovi 2006-e (prema izboru kritike i publike) - part II


Kao što sam vam obećao u jednom od tekstova prije nekih tjedna/dva dana kada sam vam predstavio prvih 25 naslova od ukupno 50 koje je publika i kritika diljem svijeta izdvojila kao najbolje od najboljega iz 2006-e, predstavljam vam sada i drugi dio te ljestvice. Dakle, sljedećih 25 naslova koji su izabrani od strane publike i kritike kao najbolje što je filmska industrija ponudila u prošloj godini. Za razliku od prvog dijela ljestvice sa koje sam osobno pogledao čak 15 filmova od 25, ovdje sam gledao svega 6 naslova sa ljestvice, no moram se složiti da su se tih 6 naslova sasvim zasluženo našli na njoj, a siguran sam da je isti slučaj i sa ovim ostalima, koje nisam imao prilike pogledati. Dakle, nastavak ljestvice ide od prilike ovako (bez nekog određenog redoslijeda)...

Drugih 25:

Image Hosted by ImageShack.us

26. "Dreamgirls"
- među miljenicima publike i kritike se je našla i ova muzička drama sa mnoštvo crnačkih zvijezda bazirana na Broadwayskom mjuziklu. Publika, tj., njih 7046 mu je dala za sada odličnu ocjenu 6.7, a i kritika ga je relativno dobro prihvatila. Najveće pohvale su išle na ruku Eddie Murphya i Jennifer Hudson, tj., njihovih izvedbi za koje su oni čak zaradili i nominacije za Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške, odnosno ženske uloge, a kao što je već poznato, Jennifer je tu nominaciju u među vremenu "pretvorila" i u pobjedu. Inače, film je zaradio sve ukupno 8 nominacija za Oscara i od toga osvojio svega 2. A osim izvedbi Murphya i Hudsonove za koju kažu da je doslovno ukrala film, također pohvaljene su i vokalne izvedbe svih glumaca, kao i zadivljujući setovi i kostimi. Neki kritičari su film proglasili odličnom laganom zabavom sa dubokom i intrigantnom pričom i zanimljivim likovima koja nas vrača u vremena fenomenalnih mjuzikla, a neki su ga pak proglasili tek djelomičnim uspjehom koji pršti energijom i talentom, ali nema srca i duše.
Bilo kako bilo, prema mišljenju većine, jedan od kvalitetnijih filmova 2006- godine.

27. "V For Vendetta"
- ovaj naslov je zapravo još iz 2005-e, ali se je tek 2006-e godine počeo prikazivati u kinima, pa ga tako kritičari a i publika uvrštavaju među najbolje naslove prošle godine, a ne pred prošle. Ovaj "viktorijanski" SF triler za koji su scenarij napisala braća Wachowski, tvorci kultnog "Matrixa" je iznimno dobro prihvaćen od strane publike i od strane kritike. Zapravo, i više nego dobro. Naime, čak 78584 gledatelja mu je dalo visoku i iznimno zavidnu ocjenu 8.3, a kritika je pohvalila izvrsne dijaloge, inteligentan scenarij prepun napetosti, zatim odličnu izvedbu glumca Huga Weavinga u naslovnoj ulozi te fenomenalan vizualni izgled filma, posebice dizajn "fašističke" budućnosti. No našlo se i onih koji nisu prežalili nastavke "Matrixa", pa su ovaj film proglasili dosadnim, hladnim, ne simpatičnim i previše politiziranim filmom, a glavni lik V-a, nazvali Shakespeareanskim gay filozofom sa creepy ali vidljivo njegovanom frizurom koji pleše naokolo poput baletana ali sa noževima, te izjavili da se je film zapravo trebao zvati "T for Terrible" a ne "V For Vendetta".
Bilo kako bilo, ti negativni komentari su gotov nezamjetni, te je film doslovno obožavan od strane mnogih koji su ga svrstali među svoje miljenike 2006-e.

28. "Flushed Away"
- Aardman studio (doduše ovaj puta u koprodukciji sa Dreamworksom), zaslužan za pred prošlogodišnji hit filma "Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit" je ponovno napravio jedan fenomenalan crtani film za cijelu obitelj i za sve uzraste, a tome u prilog ide i odlična ocjena publike na imdb-u, 6.9 (3647 glasova), kao i jednako odlične pohvale od strane kritike. Kritika je proglasila "Flushed Away" odličnom i dražesnom zabavom prepunom izvrsnih i inteligentnih gegova i britanskoga humora u kojem će jednako uživati i mali i veliki. Pohvalili su također i odličan prepoznatljivi Ardmanov dizajn, fenomenalne i dinamične akcijske sekvence te odlične likove. Neki su otišli čak tako daleko i proglasili film boljim od 90 % animiranih filmova snimljenih zadnjih par godina koji samo u prvih 15-ak minuta ima daleko više inventivnosti i humora nego "Cars" i "Monster House" zajedno. No neki su progovorili filmu pretjerano ponavljanje nekih gegova te nedostatak šarma koji su imali njihovi prijašnji filmovi rađeni stop motion animacijom (ovo je njihov prvi CGI film).
Uglavnom, negativnih komentara je bilo jako malo.

29. "The Good Shepherd"
- u svom drugom redateljskom projektu koji se bavi osnivanjem CIA-a, inače fenomenalni glumac Robert De Niro je uspio okupiti impresivnu glumačku ekipu (Matt Damon, Angelina Jolie, William Hurt, Joe Pesci itd.) kojom je prema mišljenju kritike i publike odlično orkestrirao, jer je podjednako osvojio i jedne i druge. 5949 gledatelja je za sada dalo filmu visoku ocjenu 7.0, dok je kritika pohvalila kompleksnu ali interesantnu priču, odličnu atmosferu ere u kojoj se odvija radnja te vizualnu eleganciju proglasivši film solidnim, mrvicu predugačkim ali svakako i više nego gledljivim djelom. No našlo se tu i podosta loših komentara, pa su tako neki proglasili film ultradosadnim, razočaravajućim, realističnim ali nedovoljno interesantnim filmom kojemu nedostaje humanosti, humora te koji definitivno predugo traje jer se 160 min. čini kao 7 sati. Posebice u zamjeraju što mu za jedan špijunski film nedostaje suspensa i akcije.
Sve u svemu, film je privukao pažnju kao jedan od naslova vrjednijih pažnje, no koji nije za svakoga.

30. "Blood Diamond"
- redatelj Edward Zwick je do sada snimio nekoliko kvalitetnih filmova koji su se svidjeli i publici i kritike, kao npr. "The Last Samurai", "Glory", itd., a ništa lošije nije bio prihvaćen ni ovaj naslov, zapravo, možda čak i bolje nego prije spomenuti filmovi. Film je zaradio visoku ocjenu 7.8 od strane publike (15412 glasova), te čak 5 nominacija za Oscara, između ostaloga i onu Leonarda DiCapria za najbolju mušku ulogu kojeg na kraju ipak nije dobio. A njegovu odličnu izvedbu je pohvalila, kako publika tako i kritika, opisavši njega kao glumca iz kojeg izvire snažna karizma kada je na ekranu. Također pohvalili su i Zwickovu režiju, njegov osjećaj za pričanje priče, izvrsnu naraciju i osjećaj za moralno. Neki su ovaj naslov proglasili i najboljim filmom 2006-e godine, ponajviše zbog toga jer tako provokativno, realno i brutalno prikazuje stanje u Africi, odnos prema terorizmu i politici, a neki su pak u njemu vidjeli odličnu i uzbudljivu "vožnju". Ali po običaju našlo se tu i nešto negativnih komentara, iako u nešto manjoj mjeru nego kod "Good Sheparda". Tako su neki izjavili kako je Zwick po običaju nabasao na odličnu priču, ali ju je pretvorio u predugački ep u kojem umjesto da zabavi publiku, ih pokušava naučiti još jednoj povijesnoj lekciji o političkoj nekorektnosti. Također bilo je tu i komentara kako je ovo tip filma u kojem bi obično nastupao Pierce Brosnan prije Bonda i koji bi izašao direktno u videoteke, te kako film ne nudi ništa novo što već ne znamo.
U svakom slučaju jedan od većih miljenika i favorita i kritike i publike.

31. "The Queen"
- da je ovaj film iznimno dobro prihvaćen i od strane publike i od strane kritike dokazuje i činjenica da mu je čak 7589 gledatelja, što je mnogo s obzirom da se radi o Britanskom filmu i još k tome drami dalo visoku ocjenu 7.7, te da je film do sada osvojio nekoliko velikih kritičarskih nagrada kao što je npr. BAFTA za najbolji film, Zlatni Globus i BAFTA te Oscar Helen Mirren za najbolju žensku ulogu itd., a bio je još nominiran za Oscara u kategorijama za najbolji film, najboljeg redatelja i još neke druge kategorije (sve ukupno 6 nominacija o kojih je realizirao samo tu jednu). Kritičari su također iznimno pohvalili njezinu izvedbu, opisujući ju energičnom, snažnom, blistajućom i nadasve briljantnom, a sam film su proglasili iznimno zabavnom, dramatičnom i humanom dramom sa srcem. Pohvaljena je i Frearsova režija, te njegova sposobnost da balansira između drame i komedije. Negativnih komentar gotovo da i nije bilo, tek se je tu i tamo našao netko tko bi izjavio da mu je film bio dosadan, no takvi i slični komentari su gotovo nezamjetni.
Bilo kako bilo, mnogi su film proglasili malim remek djelom koje bi sasvim zasluženo osvojilo Oscara kad bi do toga kojim slučajem došlo.

32. "The Descent"
- jedna od velikih miljenika kako publika tako i kritike je prema riječima mnogih i ovaj izvrstan horror redatelja i scenariste Neila Marshalla, poznatog po još jednom odličnom horror filmu, "Dog Soldiers". Publika je ovom filmu dala iznimno visoku ocjenu 7.4 (čak 22199 glasova), te ga proglasila iznimno napetim i zastrašujućim horrorom u maniri "Aliena" i jednim od najboljih horror filmova snimljenih u zadnjih par godina. Ni kritika nije imala puno drugačije mišljenje, te su tako neki opisali film kao iznimno klaustrofobičnim, zastrašujućim, uznemirujućim, napetim, pa čak i pametnim remek djelom žanra. Posebno je pohvaljena mračna i zastrašujuća atmosfera od koje će vam se dizati kosa na glavi, također pohvale je dobila i jednako jeziva glazba te režija i glumice. Također, ne bi smjeli ostati zakinuti ni ljubitelji krvi, jer ovaj film ima i toga. Tek tu i tamo je netko izjavio kako film gubi na snazi u drugoj polovici te postaje predvidljiv, kako su karakteri slabo razrađeni, i kako scenarij ima nekoliko rupa, te da film iako zabavan i na momente efektan ipak ne nudi ništa novo.
Sve u svemu, ipak prema mišljenju većine, iznimno efektivan film koji vas neće ostaviti ravnodušnim ni smirenim.

33. "Thank You For Smoking"
- ova nezavisna i satirična komedija o predstavniku velike duhanske kompanije koji istovremeno ljude "nagovara" da puše, i pokušava biti uzor svome 12-godišnjem sinu, kojeg uči suprotno je od strane publike, zahvaljujući čak 19449 glasova zaradila visoku ocjenu 7.9 i smjestila se među one kvalitetnije naslove vrijedne vaše pažnje. Inače, film je režirao i napisao Jason Reitman, sin mnogo poznatijeg redatelja Ivana Reitmana. Kritika je proglasila njegov film iznimno osvježavajućim, inteligentnim, zabavnim, odličnom politički nekorektnom satirom koja preispituje ljudski moral i kakva nije snimljena u Hollywoodu već godinama. Pohvaljena je i gluma Aarona Eckharta, čiji su lik neki proglasili dražesnim čudovištem sa ljudskom stranom. A ništa lošije od Eckharta nije prošao ni ostatak glumačke ekipe. Tek je tu i tamo netko izjavio kako se film previše bavi moralnim dilemama, te kako mu fali oštrine s obzirom da se radi o satiri.
Sve u svemu, jedna od onih naslova koje ćete malo duže pamtiti.

34. "Clerks 2"
- Nakon što je proteklih par godina snimio nekoliko "loših" filmova koje nije baš najbolje prihvatila ni kritika ni publika ( npr. "Jersey Girl"), Kevin Smith je odlučio snimiti nastavak svog prvog poznatijeg i većeg hit filma, "Trgovci", koji je snimio za siću kao nepoznati mladi redatelj još 1994 godine i kojim je osvojio mnoge pohvale i nagrade. Ni nastavka nije prošao ništa lošije od originala, te je na temelju 21316 glasova film zaradio visoku ocjenu 7.9 od strane publike, te mnoštvo pohvalnih kritika od strane kritike (i publike). Uglavnom, mnogi su film proglasili iznimno zabavnim, pametno napisanim, pa čak i boljim od samog originala. No našlo se naravno i onih koji su proglasili ovaj film nepotrebnim i razočaravajućim nastavkom bez nekih noviteta, koji ne nudi ništa novo u odnosu na prijašnje Smithove filmove. Neki su pak izjavili kako se definitivno vidi da je Smith sazrio, ali njegovi filmovi nisu.
Bilo kako bilo, ako ste voljeli "Trgovce"m trebali bi ste voljeti i ovaj nastavak...tako barem kaže velika većina.

35. "Crank"
- Jason Statham se je do sada već nekoliko puta uspješno dokazao kao karizmatični akcijski junak u filmovima kao što su "Transporter" i "Transporter 2", te je bilo i za očekivati da bi i ovaj film mogao biti također jako dobar i zabavan kao i Transporteri. A i sama ideja filma, priča o čovjeku koji mora stalno biti u pokretu, jer u protivnom umire se činila iznimno interesantnom, "originalnom" i nepredvidljivom. No na kraju se ispostavilo da je film još i bolji od očekivanoga, te i više nego dobar i kvalitetan u domeni žanra, te mu je 15059 gledatelja dalo iznimno visoku ocjenu 6.9. Kritika je ovaj film proglasila hrabrim pokušajem koji "lomi" zadana pravila Hollywoodskog akcijskog filma, a istovremeno je i zabavan, glasan, šokantan, vulgaran, agresivan, provokativan te apsolutno nezaboravan. Bilo je tu i komentara tipa da za razliku od većine današnjih akcijskih filmova koji traže od gledatelja da isključi mozak, ovaj naslov traži sasvim nešto suprotno, da ga uključite. Pohvaljen je i Stathamov divlji nastup, za kojeg je prema riječima nekih trebalo imati hrabrosti i "muda". Naravno, bilo je i onih koji su film proglasili glupim, vulgarnim (u lošem kontekstu), pretjerano nasilnim, rasističkim i smiješnim.
Sve u svemu, krvava, inteligentna, adrenalinom nabijena vožnja koja će vas oduševiti ili barem zabaviti.

36. "The Pursuit of Happyness"
- Biografska drama nepoznatog Talijanskog redatelja Gabriele Muccinoa sa Will Smithom u glavnoj ulozi samohranog oca koji pokušava dobiti očinstvo nad sinom je na sveopće iznenađenje, osvojila box office liste, publiku a bome i kritiku. Publika mu je na temelju 11505 glasova (za sada) dala iznimno visoku ocjenu 7.4, a i kritika je nahvalila film, posebice Smitha i njegov nastup za koji je on čak zaradio i nominaciju za Oscara, iako ga na kraju ipak nije osvojio. Inače zanimljivo, njegovog filmskog sina glumi njegov pravi sin, Jaden Smith. Kritika je proglasila ovaj naslov najtužnijim Smithovim filmom u karijeri, iznimno toplim, ali nipošto pretjerano patetičnim. Neki su mu zamjerili predvidljivost i pretjeranu "uljepšanost" pa se film čini poput realistične bajke.
Bilo kako bilo, prema mišljenju većine, odlična melodrama vrijedna gledanja.

37. "Fearless"
- Azijski povijesni borilački epovi su u posljednje vrijeme IN, te smo tako u zadnjih par godina imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih naslova kao što su "Hero", "House of Flying Daggers", "Crouching Tiger, Hidden Dragon" itd. Ovim naslovom je velika borilačka zvijezda Jet Li najavila oproštaj od žanra koji ga je proslavio, povijesnih borilačkih epova, te bi smo mogli reći da je je oprostio sa stilom, jer i kritika i publika su oduševljeni viđenim. Publika mu je na temelju 9161 glasova dala visoku ocjenu 7.7, a kritika ga je proglasila najboljim Li-evim filmom, čak boljim i od "Heroja". Pohvalili su odlične koreografije, spoj akcije i filozofije, predivne scenografije i kadrove, odličnu kameru i režiju redatelja Ronny Yu-a, kao na kraju krajeva i samog Jet Li-a i njegovu izvedbu, što glumačku, što fizičku, u borbama. Negativnih komentara gotovo da i nije bilo, tek je tu i tamo netko izjavio kako se radio o pretjerano razvikanom filmu koji prati "posljednju modu" Azijskih povijesnih spektakala i ne nudi ništa novo što već nije viđeno.
Bilo kako bilo, ako volite borilačke filmove, i ako volite Azijske filmove, nemojte nipošto propustiti ovaj naslov jer se radi o jednom od kvalitetnijih izdanaka Azijske kinematografije.

38. "The Fountain"
- redatelj Darren Aronofsky je već dobro poznat i kritici i publici svojim filmovima "Pi" i "Requiem for a Dream", koje su i jedni i drugi iznimno nahvalili, tako da su očekivanja od ovog projekta bila iznimno visoka. I publika očito nije ostala razočarana jer mu je njih 8668 dalo visoku ocjenu 7.7, te su ga jako podosta nahvalili. No kritika je bila nešto podjeljenija. Naime, jedni su ga proglasili impresivnim fantasy filmom, pokretnom poezijom, pohvalili su izvrsnu fotografiju, muziku, kompleksnost priče i odlične glumačke izvedbe Hugh Jackmana i Rachel Weisz. A drugi su ga pak proglasili tehnički impresivnim, ali karakterno plitkim, razvučenim, pretenziranim, ne fokusiranim, nerazumljivim i preozbiljnim filmom, prepunim pretjerane filozofije i bez vezne poruke, sve u svemu Art Fantasy katastrofom. Uz to, film je baš i nije bio najbolje prihvaćen na filmskom festivalu u Veneciji, izviždali su ga.
No, bilo kako bilo, ocjena govori sama za sebe, pa ako i sami obožavate filmove spomenutog redatelja, mogli bi zasigurno uživati i u ovom.

39. "Volver"
- španjolski redatelj Pedro Almodóvar je miljenik publike i kritike več mnogo godina za redom, te su njegovi filmovi poput "Live Flesh", "All About My Mother", "Talk to Her" i još mnogi iznimno hvaljeni i dobro prihvaćeni od strane jednih i drugih. Ni ovaj naslov nije prošao ništa lošije, te je na temelju 8970 glasova gledatelja zaradio visoku ocjenu 7.8, te osvojio oko 20-ak nagrada, između ostaloga i na Canneskom festivalu, a posebice je trijumfirao na dodjeli Španjolske filmske nagrade Goya, gdje je ubrao sve one u najvažnijim kategorijama. A zaradio je i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje ženske uloge, Penélope Cruz, no na nominaciji je samo i ostalo. Kritičari su ovaj film proglasili gotovo bez mane, hvaleći odličnu Penelope i njezinu izvedbu koja je nikad bolja, a i ostatak glumačke ekipe je dobio također mnoštvo pohvala. Također pohvalili su kritičari i odličan humor, odličnu fotografiju, zrelu i pametnu priču prepuni intenzivnih emocija i životopisnih karaktera. A negativnih komentara gotovo da i nije bilo, barem ne nekih vrjednijih izdvajanja.
Sve u svemu odličan film vrijedan vaše pažnje.

40. "The Last King Of Scotland"
- ova povijesna drama o suludom ugandskom diktatoru, Idiju Aminu koji je svojevremeno vodio smrtno ozbiljnu politiku terora koja je odvela u smrt između 80.000 i 500.000 stanovnika Ugande, a u kojoj je naslovnu ulogu kralja odigrao Forest Whitaker je oduševila posebice kritiku, a bome i publiku koja je gledala ovaj filmu. 4548 gledatelja mu je dalo visoku ocjenu 7.9. Film je dobio brojna priznanja i nagrade, kao npr. BAFTU, Zlatni globus te naravno Oscar za najbolju mušku ulogu. Kritika također hvali Withakera i njegovu fenomenalnu izvedbu simpatičnog "psihopata" te je prema riječima mnogih odigrao jednu od najboljih uloga u karijeri, čemu u prilog govori i osvojeni Oscar. Također pohvalila je kritika i ostatak glumačke ekipe, kao i samog redatelja, te njegov smisao za detalj, i naglasila kako je film prepun ritma, duha i karizme. Tek tu i tamo mu je tko zamjerio to što film na cijelu tu situaciju gleda iz gledišta zapadnog svijeta, te se bavi isključivo samo likom Amina, a ne samim problemom afrikanaca.
Bilo kako bilo, kažu mnogi, iznimno kvalitetan film iz 2006-e godine, vrijedan gledanja.

41. "A Scanner Darkly"
- mladi redatelj Richard Linklater se je do sada pred publikom i kritikom nekoliko puta iskazao kao iznimno zanimljiv, uspješan i raznovrstan redatelj koji se jednako dobro snalazi i u nezavisnoj ("Waking Life", "Tape"), i u komercijalnoj produkciji ("The School of Rock", "Bad News Bears"). Baš kao i prethodnim radovima, i ovim filmom je uspio osvojiti ponovno i jedne i druge. Publika mu je dala iznimno visoku ocjenu 7.3 na temelju 10549 glasova, a ni kritika nije bila ništa manje oduševljena. Tako su mnogi pohvalili fascinantnu režiju i fenomenalnu atmosferu, odličnu muziku, jednako odličnu glumačku ekipu, te scenarij koji je istovremeno zabavan, provokativan i uznemirujuć. Pohvale su naravno išle i na ruku vizualnog izgleda filma, pošto je rađen specifičnom tehnikom rotoskopije. Upravo je zahvaljujući takvom pristupu, prema riječima mnogih postignut efekt "drogiranosti". No, kao i uvijek, bilo je tu i nešto negativnih komentara. Tako su neki proglasili film iznimno napornim, konfuznim i nerazumljivim. Čak je tu bilo izjava tipa da ako je film o drogama, ne mora se onda i gledatelj osjećati kao da je nadrogiran.
Bilo kako bilo, ako vam se svidio "Waking Life", i ako ste obožavatelj pisane riječi Philip K.Dicka, ovo je pravi film za vas.

42. "Little Children"
- drama Todda Fielda o seksualnom manijaku/pedofilu iz predgrađa je naprosto oduševila publiku i kritiku, te su ga nerijetki neki proglasili najboljim filmom 2006, ili svakako barem među najboljima. Publika mu je dodijelila pohvalnu ocjenu 7.8 (4039 glasova), a kritika pohvalila izvrsnu Fieldovu režiju, zanimljiv scenarij, odličnu karakterizaciju likova, te fenomenalne glumačke izvedbe cijele ekipe, a posebice Kate Winslet i Jackie Earle Haleya za koje su oboje zaradili nominacije za Oscara u kategoriji najbolje/g glavne/og glumice, odnosno glumca. Neki su proglasili film izvrsnim "mješancem" filmova "American Beauty" i "In the Bedroom" (Fieldov prethodni film) koji prikazuje psihu Američkog predgrađa. Tak je tu i tamo ima neku zamjerku tipa da je priča na momente predvidljiva, da je film u cjelini malo rastegnut, te da je mogao biti kraći kojih pola sata ili da osim jako dobrih glumačkih izvedbi ne nudi apsolutno ništa drugo vrijedno pažnje.
Sve u svemu, film koji nije za svakoga, ali mnogi bi ipak mogli uživati gledajući ga, kao što većina i je.

43. "Harsh Times"
- kriminalistička policijska drama scenariste i redatelja debitanta Davida Ayera (napisao inače scenarij za "Training Day" i još neke policijske filmove) u kojoj gl. ulogu igra jedan od najtalentiranijih glumaca današnjice, Christian Bale je veliki miljenik publika koja mu je dodijelila zavidnu ocjenu 7.4 (2441 glasova). Kritika je ipak nešto podjeljenija u mišljenju, te su ga neki proglasili inteligentnim, mračnim, psihički i fizički nasilnim filmom koji je unatoč nekim manjim manama iznimno efektan i snažan u cjelini. Također pohvale su išle i u korist Balea i njegove izvedbe, te zanimljivog scenarija. No našlo se tu i mnogo onih koji su proglasili film iznimno predvidljivim, ne fokusirane radnje te pretjerano i bespotrebno nasilnim. A neki su izjavili i to da Baleova izvedba previše podsjeća na onu iz filma "American psycho", te da je to za njega bio rutinski posao.
Bilo kako bilo, ako ga publika tako dobro prihvatila, sigurno je imala jako dobar razlog za to.

44. "The Proposition"
- ovaj Australski antivwstern redatelja Johna Hillcoata za koji je scenarij napisao Nick Cave (a skladao je i muziku), je prema riječima mnogih svakako jedno od većih ugodnih iznenađenja prošle godine (iako je film zapravo iz 2005-e). Publika mu je sva oduševljena na temelju 5941glasova dodijelila fenomenalnu ocjenu 7.5, a kritika nahvalila na sva usta. Tako se tu našlo komentar tipa da je "The Proposition" predivan, iznimno brutalan, prljav, opak i fenomenalno odglumljen antiwestern koji se nimalo ne drži zadanih pravila žanra. A pohvalili su još mnogi i muziku koja pridonosi odličnoj atmosferi filma. Tek mu je tu i tamo netko prigovorio upravo zbog te (pretjerane) brutalnosti i nasilja, ali ništa više od toga.
Sve u svemu, prema riječima mnogih, (anti)western je živ i zdrav i "živi" u Australiji.

45. "The Illusionist"
- iako je prošao nešto slabije od svog tematskog suparnika, filma "The Prestige", i što se zarade tiče i što se dobrih ocjena tiče "Iluzijonistu" je na kraju ipak prihvatila jednako dobro i kritika i publika. Publika, njih 19799 mu je dalo jako dobru ocjenu 7.7, a kritika je pohvalila režiju, odličnu glumu Edwarda Nortona, jako dobar soundtrack, te iznimno zanimljiv scenarij koji u nekoliko navrata uspijeva navesti gledatelja na krivi put. Pohvaljena je i izvrsna atmosfera razdoblja u kojem se odvija film, te općenito vizualni izgled filma. A neki su ga pak opisali kao vizualno visokobudžetni film sa sa senzibilitetom nezavisne romantične drame. No nekima je bio prilično razočaravajuć, iznimno naporan i dosadan, te su još naglasili kako s obzirom da je to zapravo ljubavna priča, između Norton i Bielove nema nikakve kemije.
Sve u svemu, film koji na kraju krajeva ipak ima dosta toga dobroga za ponuditi.

46. "An Inconvenient Truth"
- dokumentarac o globalnom zatopljenju i problemima koje ono donosi u kojem "glavnu ulogu ima" bivši predsjednički kandidat Al Gore je plijenio pažnjom od samog početka, te stoga nimalo ne čudi da je jednako oduševio i kritiku i publiku te zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnoga filma koju je na kraju krajeva i pretvorio u pobjedu. Publika mu je na temelju 11473 glasova dodijelila ocjenu 8.3, a kritika je proglasila film iznimno dojmljivim, inteligentnim te iznenađujuće zabavnim. Po mnogima je upravo ovo najvažniji prošlogodišnji film jer razotkriva pogrešne predodžbe o globalnom zagrijavanju te pruža dokaze koji dokazuju da globalno zatopljenje nije nikakav mit, kao što su neki prethodno govorili. Negativnih komentara gotovo uopće da i nema, barem ja nisam uspio pronaći ni jedan.
Sve u svemu, kažu neki ako namjeravate pogledati samo jedan prošlogodišnji film, onda to svakako nek bude "An Inconvenient Truth", nije možda najbolji prošlogodišnji naslov, ili najzabavniji, ali je svakako zastrašujuće važan.

47. "Lucky Number Slevin"
- komični krimi triler redatelja Paula McGuigana, kojemu je ovo druga suradnja sa Joshom Hartnettom je svojim zanimljivim i zabavnim zapletom koji iznimno podsjeća na rane radove Guya Ritchija, prepun otkačenih likova, britkih i smiješnih dijaloga te zabavnih i apsurdnih situacija osvojio posebice publiku, a onda i kritiku. Publika mu je dodijelila visoku ocjenu 7.8 (27171 glasova), dok je kritika opisala "Slevina" kao iznimno zabavnu, dinamičnu, stiliziranu noir posvetu "tvrdo kuhanim krimićima", koja je i duhovita i okrutna taman koliko treba i kad treba. Pohvale su išle i na ruku zanimljive i pametno napisane priče, glumačkih izvedbi te stiliziranog vizualnog izgleda filma. No neki su mu prigovorili to što film pomalo podsjeća Tarantinove ili Richieve filmove, te su naglasili kako je zaplet pretjerano za kompliciran, te djeluje isforsirano i već viđeno u radovima prije spomenutih redatelja i da film nema nikakvu svrhu.
Sve u svemu, ipak prema mišljenju mnogih, vrlo kvalitetan i dojmljiv triler vrijedna gledanja koji će vas zasigurno zabaviti i držati prikovane uz stolac do samog kraja.

48. "Slither"
- crna SF horror komedija mladog redatelja i scenarista James Gunn je podjednako oduševila i kritiku i publiku svojim "starinskim" i komičnim pristupom dobro poznatoj priči o izvanzemaljskoj invaziji. Publika je filmu dodijelila ocjenu 6.7 na temelju 8786 glasova, a kritika ga proglasila otkačenim, zabavnim i scarry filmom koji odlično kombinira crni humor, akciju i suspens te pruža publici nekoliko nezaboravnih i divljih scena i priziva dobra stara vremena kada su se snimali zabavni horror filmovi. Pohvaljena je i glumačka ekipa, posebice nastup Gregga Henrya, koji je prema mišljenju nekih doslovno "ukrao show" ostatku glumačke ekipe, kao i režija Jamesa Gunna, za kojeg tvrde da očito dobro poznaje horror žanre, te odlično rabi loše ali zabavne dijaloge, "jeftine" specijalne efekte i otkačenu priču kako bi nas nasmijao i odao hommage filmovima 50-ih. Začuđujuće, negativnih je komentara od strane kritike bilo jako male, tek mu je tu i tamo netko prigovorio to što su gegovi predvidljivi, likovi stereotipni ili ga nazvali odvratnim, no siguran sam da je to i bila namjera redatelja.
Sve u svemu, prema mišljenju nekih, najzabavniji horror film 2006-e godine koji svakako morate vidjeti.

49. "Stranger Than Fiction"
- komičar Will Ferrell je do sada svojim filmovima kao što su "Anchorman: The Legend of Ron Burgundy" ili "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby" nekoliko puta "osvojio" publiku, ali ne toliko i kritiku, no ovim filmom mu je i to pošlo za rukom. Oko 8380 gledatelja je filmu dodijelio zavidnu ocjenu 7.8 a kritika je pohvalila film, naglasivši kako se radi o zabavnom ali i interesantnom filmu iznimno zanimljive priče koja kao da je izašla iz mozga Charliea Kaufmana. Pohvalila je kritika i režiju Marca Forstera, naglasivši kako čovjek ima izvrsno oko za detalje i vizualno. A ništa lošije od Forstera nije kod kritike prošao ni spomenuti Ferrell, koji je prema mišljenju mnogih ovdje ostvario izvrstan malo ozbiljniji nastup, te da bi trebao malo češće nastupati u takvim ulogama. A pohvale su dobili i sporedni glumci kao što su Dustin Hoffman, Queen Latifah, Maggie Gyllenhaal i Emma Thompson. No kao i gotovo uvijek, našlo se i nekih koji su izjavili da je film previše ozbiljan za jednu komediju, da scenarij pati od nekoliko rupa, te da Forster nije dorastao zadanom mu poslu. Našlo se tu čak izjava da je ovo Kaufamovski film za sve one koji su preglupi da bi shvatili Kaufmanove filmove.
Bilo kako bilo, veći dio publike, ali i kritike je ipak oduševljen filmom, te vam ga svakako preporuča za gledanje.

50. "Running Scared"
- prošla 2006-a godina je bila iznimno uspješna za mladog glumca Paula Walkera, jer su mu sva tri filma u kojima je nastupao ("Eight Below", "Flags of Our Fathers" i ovaj) dobili odlične ocjene i jako dobre pohvale, što od kritike što od publike. Tako je ovom naslovu publika na temelju 13618 glasova dodijelila i više nego zavidnu ocjenu 7.5 a kritika je pohvalila zanimljiv i napet zaplet, odličnu režiju i vizualni pristup redatelja Waynea Kramera, fenomenalnu akciju, te izvrstan nastup Paula Walkera, za koji su neki rekli da je mu je to čak i najbolja uloga karijere (za sada). Neki su ga opisali kao odlična spoj priče o "Ivici i Marici" te "Olivera Twista" kojeg se ne bi posramili niti Tarantino i Fincher. No mišljenje kritike je bilo dosta podijeljeno, pa su neki film proglasili lošom kopijom Tarantinovih uradaka, pretjerano brutalan i tehnički prebrz i prežestok.
No bilo kako bilo, definitivno jedna od kvalitetnijih izdanaka žanra, vrijedan gledanja, te miljenik većeg dijela publike.



I eto, to bi bilo sljedećih 25 naslova sa ljestvice 50 najboljih koje je kritika i svjetska publika izdvojila kao najbolje od najboljega iz 2006-e godine. Kao što se vidi iz priloženog, ima tu zaista žanrovski različitih filmova, mjuzikl, komedije, akcija, trileri, horrori...uglavnom, za svakoga ponešto. Naravno, ima tu još nekoliko naslova koji su također imali podjednak uspjeh i kod kritike i kod publike, ali na žalost nisu upali na ovu ljestvicu jer za to jednostavno nije bilo mjesta, no to ne znači d ih se ne može barem spomenuti. A to bi bili još sljedeći naslovi: "Hollywoodland", "The Last Kiss", "Scoop", "Notes on a Scandal", "Perfume: The Story of a Murderer" kao i još neki filmovi. I za kraj jedino što mi je još ostalo da zaokružim ovaj opsežan rezime 2006-e godine, jeste da vam predstavim svoje osobne prošlogodišnje favorite. Dakle, ako vas zanima koji su naslovi to i zašto baš ti...navratite uskoro pa će te saznati.

To be continued...

By Dragonrage

<< Arhiva >>

0