Zanimljivosti Vol 2.

08.02.2007.

Rezime 2006 Vol 2.


Iznenađenja, razočarenja i teški flopovi

Eto, nakon što smo vidjeli koji su to najbolji od najboljih, bilo da su u tu skupinu ušli zasluženo, bilo ne zasluženo, pogledajmo i ostatak ljestvice. Koji su nas naslovi iznenadili prošle godine, što neugodno, što ugodno, koji su nas razočarali, te koji su totalno propali na box officu, iako možda i nisu trebali, ili pak jesu. Krenimo dakle prvo od iznenađenja, i to onih neugodnih, koja su na žalost nekako prednjačila ispred onih ugodnih.

Neugodna iznenađenja

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Prvi na toj listi neugodnih iznenađenja je svakako film "Scary Movie 4", iznimno loš nastavak tog horror parody serijala, koji je uspio zaraditi čak 90,7 mil.$, iako je već i treći nastavak bio popljuvan i od strane kritike i od strane publike. Zašto je publika toliko hrlila u kina gledati ovaj katastrofalan film ostati će trajna nepoznanica.
Tom neugodnom iznenađenju možemo pridružiti još jedno, romantičnu i prilično glupavu komediju "Failure To Launch" sa Matthew McConaugheyem i Sarom Jessicom Parker koja je zasigurno iznenadila mnoge (mene svakako je) zaradivši čak 88,7 mil.$.
Kao još jedno neugodno iznenađenje, mogli bi smo spomenuti i komediju "The Santa Clause 3 The Escape Clause", koja je unatoč katastrofalnim kritikama i ocjenama zaradila čak 84,5 mil.$, vjerojatno je za sve bilo "krivo" Božićno vrijeme kada se je film prikazivao. Nadajmo se samo da producenti potaknuti ovim uspijehom neče snimiti i četvrti nastavak.
Sljedeći film bi smo s jedne strane mogli nazvati i neugodnim iznenađenjem ali i zasluženim flopom. Radi se naime o najnovijem nastavku Pink Panther serijala nazvan jednostavno "The Pink Panther", koji je svojim producentima uspio priskrbjeti čak 82,2 mil.$, a u pripremi je navodno i još jedan nastavak. E sad, zašto iznenađenje i zašto flop kad je uspio utržiti sasvim solidnu svotu. E pa, neugodnim iznenađenjem bi smo ga mogli proglasiti zbog toga je se film ne može uopće mjeriti sa originalnim serijalom iako U biti to niti nije baš tako loš filmić. No kad se uzme u obzir da mu je budžet iznosio 80 mil.$. zarada na kino blagajnama od 80-ak mil.$ se i ne čini kao neki preveliki uspjeh jer jedva pokriva uloženo. Ali producenti su očito bili zadovoljni, jer kao što rekoh spremaju novi nastavak.
Sljedeći u nizu neugodnih iznenađenja je treći nastavak mega popularne i unosne horror franšize, "Saw 3", koji je baš kao i njegovi prethodnici ponovno postigao veliki uspjeh na box officu, zaradivši čak 80,3 mil.$, što je zapravo i bilo za očekivati nakon uspjeha prethodnika. Producenti su na uloženih 40-ak mil.$ uspjeli zaraditi još toliko iako je kvaliteta tog serijala upitna još od samog početka, a svakim nastavkom još sve više i više srozava. No doklem god je unosna bit će i novih nastavaka, tako je za ovu godinu već najavljen i novi nastavak, "Saw 4".
Još jedan horror nas je neugodno iznenadio (barem mene je), a radi se o filmu "Final Destination 3". Osobno volim taj serijal, posebice drugi nastavak koji je i bolji od originala, no ovaj treći jednostavno ne nudi ništa novo, a i vizualno je lošije napravljen. No unatoč svemu, uspio je utržiti solidnih 54,1 mil.$, što je zapravo jako dobar rezultat ako se uzme u obzir da mu je buđet iznosio 34 mil.$.
Kao još jedno do mnogobrojnih neugodnih prošlogodišnjih iznenađenja mogli bi smo izdvojiti i najnoviju obiteljsku komediju Robina Williamsa, "RV", koja je unatoč katastrofalnim kritikama uspjela utržiti čak 71,7 mil.$. To zapravo i nije neka pretjerana zarada s obzirom da je budžet 65 mil.$, no opet s obzirom na loše kritike i ocjene film, začuđujuće je da je film uopće uspio ovako dobro proći na box officu.
Iako sam do sada spomenuo nekoliko zbilja neugodnih iznenađenja 2006-e godine, ali ovaj sljedeći naslov u nizu svakako prednjači ispred svih njih. radi se o ultra lošoj komediji "Big Momma's House 2", koja je na ne znam koju foru unatoč i lošim kritikama i lošim ocjenama uspjela utržiti čak 70,2 mil.$, i to mogu osobno potvrditi potpuno ne zasluženo, jer se radi o jednom od najlošijih filmova 2006. godine, uz naravno "Scary Movie 4" i još neke naslove o kojima će tek biti riječi.
A kad smo već kod najgorih filmova 2006. koji su ne zasluženo i iznenađujuće dobro prošli na box officu, valja svakako još spomenuti i filmove "The Shaggy Dog" koji je utržio 61,1 mil.$, "The Benchwarmers" Roba Schneidera koji je utržio 59,9 mil.$, zatim "Little Man" braće Wayans koji je utržio 58,7 mil.$ te "Date Movie" koji je utržio 48,6 mil.$. Sve te cifre vam se možda i ne čine prevelike, ali kad se uzme u obzir kako su neki od tih filmova zbilja loši, i to je previše i potpuno ne zasluženo.
A loš film koji je neugodno iznenadio na box officu je svakako i horror "Hostel", koji je na uloženih 4 i pol mil.$ uspio zaraditi čak 47,3 mil.$. Taj uspjeh osobno smatram ne zasluženim, jer iako je film imao zanimljivu i obećavajuću radnju, ona je uništena traljavom redateljskom izvedbom od strane redatelja Elia Rotha.

I time bi smo zapravo mogli zaključiti tu listu neugodnih iznenađenja, odnosno listu filmova koji su unatoč tome što su loši i što su ih popratile katastrofalne i u najmanju ruku loše kritike i ocjene ipak uspjeli zaraditi i više nego solidne novce, te tako oduzeti prednost nekim drugim naslovima koji su svakako zaslužili bolji uspjeh.


Ugodna iznenađenja

S druge strane, pojavilo se i nekoliko ugodnih iznenađenja, iako su ona nekako u manjini naspram onih neugodnih, ali ih ipak ima. To su sve redom manje/više zanimljivi i kvalitetni filmovi od kojih se i nije očekivao pretjerano veliki uspjeh, no oni su svojom kvalitetom ipak uspjeli osvojiti publiku, ali i kritiku.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Prvi u tom nizu ugodnih iznenađenja je svakako krimi triler "Inside Man", nešto drugačiji redateljski projekt Spike Lee-a sa Denzelom washingtonom i Clive Owenom u glavnim ulogama koji je uspio zaraditi čak 88,5. Zapravo, to možda toliko i nije iznenađenje koliko zasluženi uspjeh s obzirom da se radi o kvalitetnom i inteligentnom filmu, ali kako Spikovi filmovi do sada baš i nisu imali preveliki uspjeh na kino blagajnama, mogli bi smo ga onda nazvati ugodnim iznenađenjem. Uz solidnu zaradu, film je pridobio i odlične kritike i ocjene.
Pomalo je iznenadila i glazbena komična drama "Dreamgirls" sa Jaime Foxxom, Eddie Murpheyem i Beyonce Knowles u gl. ulogama koja je zaradila čak 87,3 mil.$, te priskrbila i nekoliko nominacija za Oscara, između ostaloga i onu za najbolju sporednu ulogu Eddie Murphya. Stoga ne bi bilo nikakvo čudo da do kraja Veljače taj film dosegne i cifru od 100 mil.$. Da li je film zaista tako kvalitetan kao što mu statistika ide u prilog, moći ćemo i samu provjeriti uskoro kada se film pojavi u našim kinima.
Još jedno iznenađenje, ali i ovaj puta prilično ugodno je bio i film "Eight Below" sa Paulom Walkerom u glavnoj ulozi koji je zaradio čak 81,6 mil.$. Ta topla ljudska priča o prijateljstvu između životinje i čovjeka je uspjela osvojiti i publiku i kritiku, i to sasvim zasluženo, iako je film daleko od neke savršenosti.
Zabavna komedija namijenjena prvenstveno djeci, "Charlotte's Web" je svojim producentima uspjela priskrbjeti solidnih 79,0 mil.$, što je s jedne strane bilo i za očekivati, jer životinje koje pričaju i dječja publika su uvijek išli jedno s drugim ("Babe", "Racing Stripes" itd.).
Nakon što su 2002 poharali kino blagajne filmom "Jackass: The Movie", Johnny Knoxville i ekipa su to uspjeli ponovno i prošle godine filmom "Jackass Number Two" zaradivši i više nego solidnih 72,8 mil.$, što je čak i više nego što je zaradio prethodnik (64 mil.$). A kad se još uzme u obzir da je u ovaj projekt uložena neka sića od možda nekoliko tisuća dolara, to je i više nego zadovoljavajuće. "Jackass 2" možemo stoga svrstati među ona ugodna iznenađenja godine.
"Barnyard" redatelja i scenarista Stevea Oedekerka, najpoznatijeg po režiji filmova "Ace Ventura: When Nature Calls" i "Kung Pow: Enter the Fist", je još jedan animirani film u nizu koji je zaradio također solidnih 72,7 mil.$. Možda se moglo i očekivalo više, no s obzirom da je budžet filma iznosio nekih 50-ak mil.$, producenti mogu i ovako biti zadovoljni jer nisu na gubitku, već na dobitku.
Povijesna drama Olivera Stonea, "World Trade Center", za koju se je očekivalo da će ispasti teška patetična oda Amerikancima, je na kraju uspjela ubrati podosta dobrih kritika, ali je i relativno dobro prošla na box office, zaradivši 70,3 mil.$. Očekivanja producenata su zasigurno bila i veća, s obzirom na temu kojom se film bavi i na činjenicu da je u film uloženo čak 60-ak mil.$, ali na kraju krajeva, mislim da svi mogu biti zadovoljni.
Kao jedno od ugodnih iznenađenja, svakako bih spomenuo i treći film iz Fast And Furious franšize, "Fast And Furious 3:Tokyo Drift", koji je na sveopće iznenađenje bez i jedne zvijezde (Walker, Diesel) zaradio čak "62,5", ali se ujedno ispostavilo i da se radi o najzabavnijem nastavku u tom serijalu. Osobno sam očekivao da će unatoč uspjehu prethodnih filmova ovaj nastavak neslavno propasti na kino blagajnama, no to se nije dogodilo, iako nije ni zaradio kao njegovi prethodnici. Ali opet, iznenadio je daleko više od očekivanoga.
Ugodno je iznenadila i sportska drama "Glory Road", barem što se kritika i ocjena tiče, no ni zarad nije baš tako loša, 42 mil.$
Kao ugodno iznenađenje navest ću i "Underworld 2: Evolution", nastavak popularnog horror akcića iz 2003-e koji je na box officu utržio solidnih 62,3 mil.$. Iako je original bio veliki kino hit, osobno nisam očekivao da će nastavak uspjeli ponoviti isto, no uspio je, iako su kritike bile podijeljene. Ja osobno sam na strani onih kojima se film svidio.
Iako je film s početka bio jedan od najočekivanjih naslova, nakon Gibsonovog incidenta sa pijanstvom, "Apocalypto" se je brzo premetnuo iznimno rizičan projekt kojem prijeti propast. No on je mnoge iznenadio svojom kvalitetom, te priskrbio sebi mnoštvo izvrsnih kritika kao i sasvim solidnu zaradu od 50,3 mil.$, iako bi vjerojatno zaradio i više da nije bilo tog incidenta.
A jedno od meni najdražih ugodnih iznenađenja je "Rocky Balboa", najnoviji i posljednji nastavak te unosne franšize 80-ih, koji je uspio zaraditi sasvim solidnih 68,8 mil.$. Taj uspjeh je tim više veći kad se zna da je buđet filma iznosio tek 24 mil.$ i da su mu svi prednjevali totalnu propast te prognozirali katastrofalan film. A "Rocky VI" je uz odličnu zaradu pridobio i fenomenalne kritike i ocjene, gotovo sa svih strana, tako da Stallone može otići u penziju sa stilom, iako moramo još vidjeti kako će proći "Rambo 4".

I eto, Rockyem zaključujemo ovu kratku listu ugodnih iznenađenja. Možda bi smo toj listi mogli pridodati još koji naslov, no čisto sumnjam, jer mnogi filmovi koji su zaslužili daleko bolji uspjeh od onog finalnog, nisu u tome uspjeli, što nas dovodi do razočarenja i flopova.


Razočarenja

Naravno da ne mogu svi biti najbolji, netko mora biti i zadnji i najlošiji. No žalosno je to, što se u toj skupini nalaze i neki iznimno kvalitetni filmovi, koji su svakako trebali biti među prvih 20 što se zarade tiče, ili barem prvih 30, no iz tko zna kojeg razloga, to im nije pošlo za rukom. A opet, ima tu i dosta filmova koji se zasluženo nalaze na dnu dna, pa krenimo redom, da vidimo tko je razočarao s razlogom, a tko bez razloga.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Animirani film "Open Season", koji se je reklamirao još od samog početka 2006. je sigurno razočarao svoje producente zaradivši "samo" 84,3mil.$. Kažem "samo" zato jer tim iznosom "Open Season" jedva pokrio svoj budžet koji je iznosio 85 mil.$, zapravo, još im i fali par tisućica do te cifre. No prema nekim kritikama i ocjenama koje ga slijede, možda nije više ni zaslužio, te je čak dobro i prošao. Osobno to ne bih znao potvrditi jer ga još nisam imao prilike pogledati.
Jedna od obećavajućih ali ne i pretjerano uspješnih filmova je bila i komedija "Nacho Libre" sa Jackom Blackom u glavnoj ulozi koja je uspjela zaraditi 80,2 mil.$, što zapravo i nije loše s obzirom da je u nju uloženo svega 32 mil.$, ali imam osjećaj da su producenti nakon posljednjih Blackovih kino hitova kao što su "The School of Rock" i "Shallow Hal" očekivali barem da će film priječi cifru od 100 mil.$. No i ovako mogu biti sasvim zadovoljni.
No, producenti filma "You, Me And Dupree" gdje je glavnu ulogu igra sada veoma popularan Owen Wilson su svakako očekivali više, posebice nakon uspjeha pred prošlogodišnjeg sleeper hita "Wedding Chrashers" koji je zaradio i više nego solidnih 209 mil$. No ni ovako ne bi smo mogli reći da u prošli loše, jer su zaradili solidnih 75,6 mil.$, iako oni tako ne misle. No, unatoč tek solidnoj zaradi, izostale su i solidne ili dobre kritike i ocjene.
Još jedan od animiranih filmova od kojeg se je svakako očekivalo više je i "Monster House", koji je na kraju krajeva ipak uspio zaraditi također solidnih 73,7 mil.$, no producenti su sigurno razočarani jer je budžet iznosio čak 75 mil.$. No opet s druga strane i nemaju razloga za razočaranje, jer je film unatoč tek solidnoj zaradio uspio priskrbjeti nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma, iako je malo vjerojatno da će ga osvojiti.
A jedno od većih prošlogodišnjih razočarenja, i što se tiče zarade i što se tiče izostanka dobrih kritika, barem za producente, je svakako fantasy spektakl "Eragon", ekranizacija istoimenoga fantasy romana koja je unatoč jakoj glumačkoj ekipi koju sačinjavaju John Malkovich, Jeremy Irons, Djimon Hounsou, Robert Carlyle itd., zaradila tek 73,3 mil.$. Pa iako se to nama ovako na prvi pogled čini mnogo, ja sam siguran da su producenti svakako razočarani jer su uložili u film čak 100 mil.$ koje nisu uspjeli povratiti na Američkom tržištu, a očekivali su sigurno barem još toliko. No čini se kako interes za fantay žanr polako opada i da se je publika već zasitila toga, pa su upitne i ekranizacije ostalih književnih dijela iz tog serijala koje su producenti imali u planu.
Od sljedećeg filma na listi se je također zasigurno očekivalo i više, barem u financijskom smislu, iako i zarad od 70,5 mil.$ nije loša. Radi se o SF trileru "V For Vendetta" braće Wachowski, autora mega popularnog "Matrixa". No kao što rekoh, to ni nije tako loša zarada s obzirom da je film koštao nekih 50-ak mil.$, a popratile su ga i više nego izvrsne kritike i ocjene, pa bi na kraju krajeva svi trebali biti zadovoljni, ili barem tek blago razočarani.
Redatelj Tony Scott i producent Jerry Bruckheimer koji je "pljunuo" čak 80 mil.$ za film "Deja Vu" svakako imaju razloga za nezadovoljstvo, jer je film unatoč tome što se radi o prilično kvalitetnom filmu kojeg su popratile solidne ocjene i kritike do sada utržio tek skromnih 63,7 mil.$, što je nedovoljno da uopće pokrije troškove buđeta, a kamo li i nešto više. Šteta, jer se kao što rekoh radi o solidnom filmu koji je zaslužio bolje.
A još jedan naslov koji je zaslužio bolji uspjeh, te koji je zasigurno razočarao producente, ali djelomično i publiku je jako dobar ali i 135 mil.$ težak krimi triler "Miami Vice" Michaela Manna, koji je sa utrškom od 63,5 mil.$ nije uspio povratiti niti pola budžeta. Žalosno je to da je jedan loš film, kao što je spomenuti "Scary Movie 4" uspio bolje proči na kino blagajnama od ovog duplo i troduplo kvalitetnijeg filma, zbilja žalosno iako kvalitetne ocjene i kritike nisu izostale.
A toj skupini kvalitetnih flopova možemo pridružiti i "The Prestige", najnoviji redateljski projekt iznimno talentiranog i kvalitetnog redatelja Christophera Nolana sa iznimno jakom glumačkom ekipom (Jackman, Bale, Caine itd.)koji je pobrao sve redom fenomenalne kritike i ocjene, i to sasvim zasluženo, no na box officu je zaradio svega 53,1 mil.$. Potpuno ne zasluženo neuspjeh na kino blagajnama.
Također, mnogo veći uspjeh se je očekivao od, a bome je to i zaslužio film "Blood Diamond", koji je untaoč odličnim glumačkim izvedbama (DiCaprio je čak zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje gl. uloge za ovaj film) i kritikama utržio tek 52,8 mil.$.
Jedan od ne zasluženih gubitnika je i animirani film "Flushed Away" sa zaradom od 63,5 mil.$. Taj iznimno inteligentan i zabavan animirani film je unatoč svojoj kvaliteti je ostao nadigran od strane slabijih i manje kvalitetnih naslova, što igranih, što animiranih.
Romantična drama "The Holiday" poznate redateljice Nancy Meyers sa prilično jakom glumačkom ekipom, Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law i Jack Black je također zasigurno razočarala producente jer je na uloženih 85 mil.$ zaradila svega 63,2 mil.$.
Iako je u njega uloženo čak 160 mil.$, te mnogo truda i živaca redatelja Wolfganga Petersena, "Poseidon" se je na kraju premetnuo u jedan od najvećih ovogodišnjih box office flopova, zaradivši samo 60,7 mil.$. A ni kritičari nisu bili baš blagi prema njemu.
Pomalo je razočarao i triler "Firewall", koji je trebao Fordu vratiti potamnjeli zvijezdani sjaj nakon nekoliko uzastopnih neuspjeha, i u tome je djelomično uspio, jer je "Firewall" svakako ispao bolji film od "K19" i "Hollywood Homicide", no veća zarada je ipak izostala, tek 48,8 mil.$.
"Silent Hill", ekranizacija popularne videoigre je unatoč solidnim kritikama od strane kritičara, naletjela na neodobravanje od strane publike, te tako zaradom od 47 mil.$ tek jedva pokrila troškove buđeta (50 mil.$).
Više se je svakako očekivalo i od najnovijeg uratka jednog od najinteligentnijih modernih Hollywoodskih filmaša, M. Night Shyamalana, "Lady In The Water", koji osim što je zaradio tek 42,3 mil.$ (uloženo 75 mil.$), je pokupio i mnoštvo iznimno loših kritika.
A jedan od najrazvikanjih naslova koji nije pobrao namijenjenu mu slavu je svakako zabavan trash horror "Snakes On A Plane" koji je unatoč velikoj Internet reklami koja ga je popratila utržio tek skromnih 34,0 mil.$, iako se vjerojatno očekivalo barem preko 80-ak mil.$, ako ne i više.

Filmova koji su razočarali na ovaj ili onaj način, ima naravno još, no njih bi smo već mogli nazvati i teškim flopovima, jer su njihovi (ne)uspjesi na kino blagajnama zbilja poražavajući. E pa krenimo redom...


Teški flopovi i box office gubitnici

Neke flopove i krahove smo već spomenuli u prijašnjem odlomku, no to nisu bili ni približno tako veliki box office gubitnici kao naslovi koje ću sada spomenuti. I da stvar bude još bolja, veći dio tih filmova nije nipošto zaslužio da se nađe ovdje na dnu dna, iako ima i nekoliko onih koji su to i više nego zaslužili. E pa pogledajmo koji su to.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Dakle, prvi u toj skupini, i svakako zasluženi bi bio "The Wild", jedan od gorih animiranih filmova u posljednje vrijeme. Ne duhovita priča o životinjama u divljini koja uvelike podsjeća na mnogo zabavniji "Madagascar" je sasvim zasluženo zaradila tek 37,4 mil.$, a ništa bolje nije prošao ni "The Ant Bully" sa zaradom od 28,2 mil.$.
Tu je još i 40 mil.$ vrijedan remake "The Wicker Man", koji je utržio tek 23,7 mi..$ i priskrbio sebi titulu najgoreg remakea prošle godine u kritičarskim krugovima.
E sljedećem naslovu tu definitivno nije mjesto, prvenstveno zbog odlične glumačke ekipe i jako dobrih kritika, radi se o filmu "The Illusionist" koji se je sa zaradom od 39,9 mil.$ premetnuo u jedan od većih box office krahova.
Ništa bolje od njega nije prošao ni "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning", prequel istoimenoga i mnogo uspješnijeg remakea iz 2003-e sa zaradom od 39,5 mil.$.
Još jedan nastavak mnogo uspješnijeg remakea nije uspio ponoviti jednak uspjeh, radi se o filmu "The Grudge 2" koji je uspio zaraditi tek 39,2 mil.$, što je u usporedbi sa zaradom prvog filma (110 mil.$) jako slabo. A ovaj nastavak nisu popratile bapš ni najbolje kritike, tako da izostanak zarade ne čudi.
Skupini zasluženih teških box office krahova mogu se pridružiti i "Man Of The Year" sa zaradom od 37,3 mil.$, te "The Sentinel" sa zaradom od 36,3 mil.$.
Film koji svakako nije zaslužio da se nađe na ovom dnu dna je ratna drama Clinta Eastwooda "Flags Of Our Fathers", kojoj nisu pomogle ni fenomenalne kritike ni nominacije za Oscara da zaradi više od 33,6 mil.$
A tom filmu možemo pridružiti i "United 93", koji je također pokupio izvrsne kritike i ocjene, te si priskrbio nominacije za Oscara, ali zarad nije bila veća od 31,5 mil.$. Iako opet s druge strane, i to bi se moglo smatrati uspjehom, jer je buđet iznosio skromnih 15 mil.$.
SF drama "Children Of Men" je također dobila mnoge pohvalne kritike i fenomenalne ocjene, ali joj to nije pomoglo da povrati uloženo (72 mil.$), te je zaradila samo 31,1 mil.$.
Još jedan odličan film je trebao svakako zaraditi i više, iako ni 27,9 mil.$ nije loše s obzirom da je uloženo 12 mil.$. Radi se o izvrsnom akciću "Crank" koji je baš kao i prethodno spomenuti naslovi također pokupio izvrsne kritike, ali je veća zarada na žalost izostala.
Među box office gubitnicima se nalazi i veliki ovogodišnji konkurent za Oscara u nekoliko važnijih kategorija, drama "Babel" sa mizernom zaradom od 27,4 mil.$.
Hvaljeni horror redatelja Neila Marshalla, "The Descent", nije također unatoč pohvalnim kritikama zaraditi više od 26,0 mil.$, iako je svakako mnogo bolji od jednog "Saw 3" koji je zaradio i 3X više.
Jedna od najnepotrebnijih nastavaka prošle godine je bio svakako "Basic Instinct 2", koji je sasvim zasluženo propao i zaradio samo 25,9 mil.$. Zašto se je Sharon Stone sa svojih 50-ak godina odlučila snimiti ovo, i još bolje, zato je mislila da će film biti gledan i uspješan, neće mi nikada biti jasno.
Veliki neuspjeh na box office u je doživio i najnoviji skupi projekt (50 mil.$ buđeta) redatelja Briana De Palme, noir krimi triler "The Black Dahlia" koji je zaradio svega 22,6mil.$, a nije mu baš ni kritika bila naklonjena.
Iako su Azijski filmovi uvelike bolji od većeg dijela Hollywoodske produkcije, neovisno o žanru, u Americi baš i ne prolaze najbolje. Kao primjer tome može poslužiti i izvrstan povijesno borilački ep Jet Li-a "Fearless" koji je zaradio svega 24,7 mil.$
Proslavio se baš nije ni Kevin Smith sa svojim filmom "Clerks 2", nastavkom kultnog istoimenog filma iz 1994-e. Naime, nastavak je zaradio samo 24,2 mil.$, iako, s obzirom da je buđet filma iznosio još mizernijih 5 mil.$, a kad se tome još pribroje i izvrsne kritike, možda ipak i nije tako loše, te ovo možemo ujedno tretirati i kao jedan veliki uspjeh, ovisno kako se gleda na sve to.
Još jedna film u nizu koji je oduševio kritiku, ali i publiku, no zarada je ipak nekako izostala. Radi se o zabavnom i inteligentnom krimiću "Lucky Number Slevin" utržio samo 22,5 mil.$, iako je zaslužio daleko više od toga.
SF komedijom "My SuperEx-Girl friend" je redatelj Ivana Reitman trebao povratiti svoj nekadašnji status hit makera, no to na svoju žalost nije baš uspio unatoč tome što mu je u filmu glumila Uma Thurman. Filmić je zaradio tek 22,6 mil.$, no kako ga prate užasne kritike, možda je to baš i zasluženo.
E sljedeći film svakako zaslužuje da se nalazi u ovoj skupini box office gubitnika, i to najviše od svih njih. Radi se o SF akciću "Ultraviolet" redatelja Kurta Wimmera, poznatog po izvrsnom filmu "Equilibrium". Taj ultra loš i glup film je sasvim zasluženo zaradio samo 18,6 mil.$, iako osobno smatram da je i to previše, jer nešto tako loše nisam već dugo, dugo gledao...svakako propustite.
Od poznatijih naslova tu su još i "Flyboys", avanturistička ratna drama teška čak 60 mil.$ koja je totalno skrahirala na kino blagajnama zaradivši svega mizernih 13,1 mil.$. Da li je film zaista tako loš kao što kaže statistika, ne bih znao reći jer ga nisam još imao prilike pogledati.
A u toj skupini gubitnika se nalaze čak dva filma Hugha Jackmana, SF "The Fountain" koji je utržio jedva 10,1 mil.$ a koštao je 35 mil.$, te komedija "Scoop" sa zaradom od 10,5 mil.$. Da stvar bude još bolja oba filma prate izvrsne kritike, pa im je uspijeh zasigurno trebao biti i bolji. No Jackman nema razloga za brogu, jer se je on protekle godine imao i podosta uspjeha ("X-man 3"), te se njegovi filmovi protežu kroz cijelu listu, od najboljih pa do najgorih (naravno, što se zarade tiče, ne govorimo o kvaliteti).
Prokušani i uspješni tandem, Scott - Crowe zasigurno nije očekivao da će njihov posljednji zajednički projekt, komična drama "A Good Year" proći tako loše na kino blagajnama zaradivši svega 7,5 mil.$. Možda bi bilo bolje da su snimili toliko spominjani nastavak "Gladijatora" hehehe.
Jednako veliki ali i neočekivani neuspjeh je doživio i Sean Peen sa filmom "All The King's Men". 55 mil.$ težak projekt krcat glumačkim zvijezdama kao što su Jude Law, Anthony Hopkins, Kate Winslet je zaradio katastrofalnih 7,2 mil.$
I zadnji u ovom nizu je ponovno Clint Eastwood i njegov hvaljeni i nagrađivani film "Letters From Iwo Jima". Nastavak film "Flags Of Our Fathers" je zaradio mizernih 5,1 mil.$, te mnoštvo nominacija za Oscara, i to u svim najvažnijim kategorijama, za najboljeg redatelja i za najbolji film. Nadajmo se da će barem tu mati više uspjeha kad već nije imao na kino blagajnama.

Naravno, naslova koji su neslavno propali na box officu, što zasluženo, što ne zasluženo ima još, ali svi važniji naslovi su već spomenuti, te nema potrebe nabrajati i ostale, jer i onako vjerojatno niste čuli za njih. Dakle, to je bio veći dio prošlogodišnje Hollywoodske produkcije u brojkama što se zarade tiče, a u sljedećem tekstu ću se pozabaviti mišljenjem publike i kritike što se tiče kvalitete filmova.

To be continued...

<< Arhiva >>

0