Dosanjana

25.01.2009., nedjelja

Velika obmana zvana Obama

Pa za sve one kojima to do sada nije jasno, dragi moji, taj Obama vam je od prvoga dana kukavičje jaje. Dobro, nama Hrvatima, to je možda i bilo jasno, ali mi je žao onih Amerikanaca koji toliko nade polažu u svoga novoga predsjednika. Zanimljivo kako u toj Americi svatko može postati predsjednik, npr. Reagan je bio glumac, a ovaj sada je bivši kritičar restorana. Svakako ima iskustva pred kamerama, pošto smo imali priliku gledati ga kako kritizira juhe, salate i pečenja :) LOOOL I takav jedan bi trebao voditi državu?! (Daleko od toga da je kod nas situacija bolja. Ako ništa drugo, Amera ima jedno stotinjak puta više nego nas, pa si imaju veći izbor).

Iskreno, mogu se strpati u kožu prosječnog Amerikanca kome je izbor jednog crnca za predsjednika događaj bez presedana. Mislim da u Hrvatskoj ne postoji nešto tome slično i da tu kod nas nema čovjeka koji bi izazvao takve emocije kakve je on uspio izazvati. Dojučerašnji rob je postao predsjednik. Sjećam se kad je u Big Brotheru pobijedio Hamdija – cigan. To je nama Hrvatima (bar meni) bilo sasvim normalno. Ali mnogim Europljanima, velikim demokratama, našim uzorima, to je bio strašan šok. Pogotovo kad nas počnu prikazivati kao naciste, fašiste, koljače, one koji su imali, uz njemačke, najzloglasnije konclogore (tako tvrde pojedini naši novinari i intelektualci). Ma, vjerujte vi meni, mi smo predobri, predobar narod smo mi Hrvati. Svakako bi Amerima bio potez milenija da su si izabrali čovjeka koji nema veze s njihovim zloglasnim sveučilištima (harvardom, yaleom koja u enormnim količinama proizvode vođe, što države, što korporacija, a svakako čudovišta), ali kao što vidimo s Obamom to nije slučaj. Znate onu, jabuka ne pada daleko od stabla. Tako ni Obama nije daleko pao od učenja svojih učitelja, onih istih koji su izučili Busha prije njega.

Nego da se ja vratim Obami. Od kako je zasjeo na svoj tron, sve nešto krivo radi i nikako ništa dobro ne ispada. Samo kad se sjetim "krunidbe", tj. polaganja prisege. Navodno je prvo pogrešno prisegnuo jer je sudac krivo govorio, a ovaj za njim ponavljao pa ne valja. Onda su ponovili prisegu u Bijeloj kući, ali po onih par fotografija, taj tko zna što je prisegnuo i nad čim je prisegnuo. Biblije tamo nije bilo za vidjeti, tko zna nad kojom knjigom je prisegnuo. I ponovo kažem, šta je uopće prisegnuo.

Onda imamo prvi potpisani zakon, onaj o zatvoru na Kubi gdje se dečki sunčaju u narančastim odijelima. Pa je, navodno, naredio zatvaranje tog zatvora. Šta da? Ja to nigdje nisam čula. Ja sam samo čula da je tim zatvorenicima u tom konclogoru suspendirao suđenja na tri mjeseca tako da dečki mogu uživati u torturama još neko vrijeme. Jedino šta ih više ne smiju "šokirati" niti ih utapati, pa će izmisliti neka druga mučenja kojima će iznuđivati raznorazna priznanja. Svakako su ti zatvorenici jedva dočekali da im nakon 10-ak godina maltretiranja, nakon što su jedva dočekali početak suđenja, pa proglasili ih krivima ili nevinima, ali da bar više ne sjede u kavezima pod užarenim kubanskim suncem, novi američki predsjednik stavi suđenja na suspenziju još tri mjeseca. krasno, nema šta.

A drugi zakon mu je također super. Onaj prasac Buš bar je odlučio da neće financirati ustanove koje prilikom planiranja obitelji preporučuju pobačaj, a ovaj šminker Obama je to odlučno odbacio, pa svojim potpisom šakom i kapom financira ubojice djece. Bravo, Obama, sve 5!

Naravno da je ovo sve bilo ironično, drugačije ne može ni biti, pa barem smo mi Hrvati pametni. S nestrpljenjem čekam njegove sljedeće poteze, definitivno će biti jako zanimljivi. A razočaranje koje će uslijediti će biti nemjerljivo. Jadne razočarane budale (Oprah, uzalud ti bačeni novci!)

Mislim da se je, u biti, bijela elita zaista potrudila izabrati crnca, tako da nakon njegove vladavine nikome više nikada neće pasti napamet izabrati crnca za predsjednika.

<< Arhiva >>