nedjelja, 06.11.2005.

Veliki patenti rođenih lijenčina

Tko kaže da lijenost ne može biti produktivna? Ovo troje si je zacijelo mislilo 'zašto se mučiti bezveze, kad može i puno jednostavnije'!
Image Hosted by ImageShack.us
KOREKTOR
Image Hosted by ImageShack.us
Bette Graham je početkom pedesetih godina radila kao sekretarica u firmi Texas Bank and Trust u Dallasu. A kao i većina njenih kolegica, imala je problema s prvom električnom IBM pisaćom mašinom. I naravno, s tipfelerima. Premažeš slovo ili riječ bijelim lakom, malo puhneš, porašpaš si nokte i voziš po mašini dalje pazeći da si ne zakineš upravo uređeni nokat. Nažalost, tek godinu dana prije njene smrti, dakle 1979., Bette je uspjela i prodati svoj patent pod imenom Liquid paper korporaciji Gillette za 47,5 milijuna dolara.

PELENE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU
Image Hosted by ImageShack.us
Da, ne možemo ni zamisliti kako su prije 50 godina mame od dvoje pa nadalje djece bile zaposlene. Peri, suši, peglaj te pokakane pelene. No, zato se bivša redaktorica Voguea Marion Donovan nije zadovoljavala time da ispravlja besmislene tekstove, tj. reklame za proizvode koji nam, ako ćemo pravo, niti ne trebaju niti si ih možemo priuštiti. Ne budi lijena, Marion je 1951. izrezala jedan plastični zastor za tuš i tako napravila prvi prototip jednokratnih pelena. Trebalo je još samo zašiti par gumbića i patent je tu!

USISIVAČ
Image Hosted by ImageShack.us
Zapravo bi čast za izum ovog čudesnog stroja trebala pripasti Londončaninu Hubertu Cecilu Boothu. No, zašto onda dovraga Englezi kažu to hoover, umjesto to booth? Vrlo jednostavno! Zato što je mašina koju je izmislio Booth bila pravi monstrum. Motor i pumpa su bili tako veliki da je za njihovo pokretanje trebalo unajmiti par konja. A onda je sve to dopizdilo izvjesnom Jamesu Murrayju Spangleru iz Ohija pa je počeo petljati nešto s jastučnicama svoje supruge, jednim ventilatoroim i jednom drškom od metle sve dok nije usavršio svoj izum i prodao ga Williamu Hooveru. Ovaj je potom prepoznao tu rupu u niši i prodao izum 1908. pod imenom usisivač. Jadni Booth!
evo kako je izgledala ta "močna" mašina:
Image Hosted by ImageShack.us

| 11:18 | Komentari (52) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>