Fina Zdrava Papica

19.10.2012., petak

Je li bolji krut ili mekan?

Mnogi će reći da je krut jedini vrijedan spomena, ne pridajući gotovo nikakvu važnost mekanom. I ne, ne govorim o tome na što vi mislite, perverznjaci jedni. smijeh
Tema dana su - obroci. Istina je da su mekani, tekući obroci puno efikasniji. Nutrijenti iz njih se puno brže apsorbiraju u organizmu jer preskačemo potrošnju energije koju tijelo koristi u procesu probavljanja hrane, od žvakanja nadalje. Samim time, izvlačimo najveću korist iz samog obroka.

U prehrambenom ratu protiv viška kilograma, tekući obroci su jedan od najjačih saveznika. Naime, dopuštaju nam da unesemo veliki broj nutrijenata, a istodobno izbjegnemo veliki unos kalorija. Primjerice, mnogi pribjegavaju dijetama u kojima se koriste voćni i/ili povrtni sokovi. Ako to činimo educirano i mudro, možemo tijelu priskrbiti dovoljno potrebnih proteina i zdravih masnoća u gotovo zanemarivom kalorijskom opsegu. Time potičemo tijelo da troši energetske zalihe koje je uskladištilo u obliku sala i samim time spuštamo postotak potkožnog masnog tkiva.

S druge pak strane, tekući obroci čine okosnicu faze dobivanja mišićne mase (nitko ne kreće na program prehrane s ciljem da se udeblja). Takvim pothvatima treba prići nakon puno čitanja i raspitivanja, pristupiti znanstveno i vrlo striktno. Ovisno o tome koji ste tjelesni tip: ektomorf, endomorf ili mezomorf, morate isplanirati svoj dnevni unos nutrijenata i kalorija. Takvi prehrambeni režimi često podrazumijevaju vrlo visok unos proteina, što zahtijeva češći unos hrane (uglavnom 6 - 8 obroka, ovisno o tjelesnoj težini, tj. proteinskim zahtjevima tijela). Ispoštovati to klasičnom prehranom je nemoguće, jer bi uz tu količinu proteina unijeli ogroman broj kalorija i drugih, manje poželjnih (anti)nutrijenata.

Praktična istina kaže da je većina Hrvata još uvijek skeptična po pitanju tekućih obroka. To je izravna posljedica filozofije "dok ne pojedem lava, svinja je za mene kralj životinja", tj. ljudi smatraju da, ako nešto ne žvaču - to nije hrana. Takvo razmišljanje je, jednostavno rečeno, totalna glupost. Poslužimo se sljedećim primjerom: za ručak pojedemo jedan lijep komad mesa s prilogom. Na kraju ubacimo i neki desert. To žvačemo, žvačemo i žvačemo. Progutamo. Nakon toga hrana putuje do želuca, koji ju zalijeva želučanom kiselinom i nastavlja prerađivati. U kojem agregatnom stanju je krajnji produkt? Dobro slutite - tekućem. Dakle, obrokom u čaši jednostavo preskačemo ove probavne korake i želucu isporučujemo "gotov proizvod", što omogućava da nutrijenti iz obroka brže dođu do naših stanica.

Gledano sa znanstvenog stajališta, obrok je sve što sadrži 200 ili više kalorija, nebitno u kojem agregatnom stanju se unosi. Unatoč uobičajenim predrasudama, kako raste svijest o nužnosti zdrave prehrane za aktivan i kvalitetan život polako se i to mijenja. Kolektivno, potrebno nam je puno više zanimanja i znanja o prehrani ako želimo izbjeći etiketu četvrtog najdebljeg naroda na svijetu i prvog u Europi! (izvor: BMC Public Health)

Činjenica je da je kvaliteta hrane zbog omasovljenja prehrambene industrije lošija no ikad i samim time dodaci prehrani postaju nužnost ako svom tijelu želimo priuštiti sve što mu je potrebno. Klasična hrana koja nam je dostupna u trgovinama nutritivno jednostavno NE ZADOVOLJAVA potrebe. I točka. Kao i uvijek, naše tijelo će trpiti deficit neko vrijeme, a onda će popustiti ono što nam je najvažnije - zdravlje. Upravo zato, uz klasične vitamiske dodatke, probiotike i sve prisutnije dodatke omega3 masnih kiselina, imperativ je nadomještati i vrlo slab dnevni unos proteina, koji su građevni materijal za naše mišiće. Oni nam pak pomažu u sagorijevanju masnoća nakupljenih lošim prehrambenim navikama.



Pogrešno shvaćeni kao kemija (s konotacijom na pojam "neprirodno") i utrpani u isti koš sa steroidima zbog popularizacije kroz svijet bodybuildinga, proteinski dodaci prehrani su nažalost dugo bili prehrambena tabu tema. Danas je i više nego očita potreba za proteinima u okolini koja ljeti otkriva valove preljevanja skladištenih šećera i ugljikohidrata preko rubova hlača i suknji. Spas zdravlja i estetskog dojma su upravo - tekući obroci. Stoga si dajte vremena da saznate nešto više i probajte, zamijenite jedan klasičan obrok tekućim!
Mene je oduševilo koliko su zdravi, praktični (manje suđa zubo) i ukusni!

Vaš Đus

P.S. Zahvaljujem Vam na upitima, mailovima podrške i razmjeni znanja, iskustava i mišljenja: finazdravapapica@gmail.com je tu zbog Vas!

- 10:18 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Pisano je: