Diy kits by Mikrotron

< siječanj, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)

Opis bloga

Linkovi

16.01.2017., ponedjeljak

Balada o Murphy-u

Unutar jedne prostorije sjedi četiri osoba i Murpyjev zakon.To je egzaktni opis našeg malog, ali upornog radnog mjesta. Najveći dio radnog vremena smijemo se svojim pogreškama i razgovaramo s monitorom. Ne, to ne znači da smo skrenuli s uma, to govori o našem entuzijazmu i ljubavi prema inovacijama, koje kad-tad prorade. I o strpljenju.



Deltatron



Deltatron 3D print kit

Jedan od Murpyjevih zakona kaže - Za sve treba duže vremena nego što misliš. Makeri ovoga svijeta, ujedinite se i klimnite glavom. Ta kratka tjelovježba dovodi nas do priče o Deltatronu, 3D printeru u obliku delta robota – naš open-source projekt.
Deltatron je Kossel mini na steroidima: Kossel je najnapredniji RepRap 3D printer, koji razvijaju nebrojeni entuzijasti iz cijelog svijeta, a mi smo skupili najbolje dizajnirane komponente. Malen, kompaktan, seksi stroj koji pomoću ispodprosječne ljudske snage postaje prijenosni 3D printer. Printa brzinom od nevjerojatnih 80 mm/s, a stane uz računalo na radni stol, ilitiga je desktop-friendly. Našim gotovim uradi-sam 3D printerima isprintali smo dijelove za Deltaron, a kupili smo metalne i elektroničke dijelove. Kada smo našli dobavljače, u ponudu smo uvrstiti kompletan kit, začinjen detaljnim uputama za sastavljanje.

Deltatron će biti dostupan svima, mislili smo. Ali ne, rekao je Murphy i pokazao na hot-end. Up yours, Murphy. Taj prokleti ekstruder, dio kroz koji izlazi topljena plastika, odnosno, hot-end. Probali smo RobotDiggov J-Head – nije položio ispit. Prebacili smo nadu na J-Head Sain Smarta – ista stvar. Pokušali smo i uspjeli s nekim našim hakiranim ekstruderima, no i dalje nismo naišli na sretan kraj, jer nama je krajnji cilj bio osigurati kvalitetne komponente jednostavne za sastavljanje. Sve smo imali, sve je radilo, ali još nismo našli hot-end prihvatljive cijene i zadovoljavajuće kvalitetu.Čak smo poslali open plead kroz časopis Majstor tražeći ideje gdje i kako doći do ekstrudera. Kako smo riješili problem? Vratili smo se na sami početak, uzeli smo J-Head od Sain Smarta i preradili Boga u njemu. Sad sve štima. Ha-Ha, Murphy. We got this war. (više o Deltatronu u sljedećem blogu)

Srcotron



Srcotron - EKG

Murphyjev zakon koji se odnosi na naš sljedeći projekt kaže: jednostavno je napraviti nešto komplicirano, ali komplicirano je napraviti ga jednostavnim. Taj zakon je dvosmisleno humorističan, jer je uvod u priču o našem kitu za EKG, zvanom Srcotron. Elektrokardiogram Srcotron namijenjen je za kućnu upotrebu, ultra jednostavno se sastavlja, takoreći, dječja igra. A koliko je nama poznato najjeftiniji je na svijetu. Služi za mjerenje pulsa i otkrivanje srčanih aritmija. Dakako, postavlja se pitanje može li nešto tako jeftino i jednostavno biti korisno. Ono što takav uređaj može vrlo pouzdano odraditi je mjerenje RR intervala. Takav se podatak ispostavlja vrlo korisnim za praćenje, može ukazati na mnoge opasne poremećaje rada srca. Ovisno o poremećaju, ritmični otkucaji srca mogu imati vrlo različitu učestalost pojavljivanja. Poremećaji koji se često pojavljuju vrlo se lako otkriju na redovnom bolničkom pregledu, no, oni koji se pojavljuju jednom u nekoliko dana mogu vrlo lako biti previđeni. Situaciju dodatno otežava nasumičnost pojavljivanja - uređaj mora biti brzo dostupan za snimanje kako bi se takve kratkotrajne pojave uhvatile, a detekcija pulsa mora biti vrlo pouzdana. U tu svrhu uzeto je 30 minuta EKG zapisa pacijenta s aritmijom iz MIT-BIH baze podataka te je na njima testirana detekcija pulsa. Testiranja su dala vrlo visoku točnost. Od 2115 QRS kompleksa, detektirano ih je 2113, a detektiran je jedan lažni što ukazuje na točnost postupka od 99,86 %. Prije puštanja uređaja na tržište, savjetovali smo se sa stručnim timom kardiologa iz udruge Veliko srce Malom srcu, a reakcije na Srcotron bile su odlične. Takav lako prenosivi mali EKG uređaj pouzdanih mjernih rezultata pokazao se kao poželjan dodatak svakom kućanstvu, pogotovo gdje ima bolesnika, posebno djece s aritmijama i sumnjama na srčane mane. Srcotron dolazi u paketu s 3D printanom kutijom u kojoj se nalazi Iteaduino UNO mikrokontroler ploča. ECG shield, Olimexove pasivne elektrode za ECG, M3x8 vijci te USB kabel Type A/Mini vanjski su dijelovi, a na vama je da ih sastavite u vaš osobni kućni EKG. Softver za očitanje, prikaz i snimanje rezultata je otvoren i besplatan – skinite ga sa GitHub-a Srcotron -GitHub

Zrakotron



Zrakotron

Zrakotron je umreženi prijenosni uređaj za mjerenje kvalitete zraka. Što će vam to? Dobro pitanje koje nećemo postavljati nikome u Slavonskom Brodu. Kako bi rekao Murphy: informacija koja vam treba nije ona koju možete dobiti. Zagrebački biciklisti idu na posao po zelenom valu, a podatke o zagađenju dobivaju za Vukovarsku aveniju gdje je najbliža mjerna stanica. Što li dišu dok se u najvećoj gužvi guraju sa svim zagrebačkim automobilima? Odgovor na to pitanje ponudit ćemo u suradnji s udrugom Sindikat biciklista: mi ćemo napraviti uređaj, a oni će obaviti mjerenja. I napravili smo! Naš uređaj mjeri koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida, ozona, sumporovodika, benzena i lebdećih čestica, a usput mjeri temperaturu i vlažnost zraka što utječe na mjerenja koncentracije plinova. Od glavnih zagađivača nedostaju sumporov dioksid i dušikov dioksid, no ti senzori koštaju više od svih ostalih komponenti zajedno. Zrakotron se spaja na raspoloživi Wi-Fi, bilo na mobitelu ili u kojem god kafiću i šalje podatke o mjerenjima na internet. Uobičajeni izraz za to svojstvo uređaja je Internet of Things – IoT. Uporabu u kafićima ipak ne preporučujemo, jer će mjerenje pokvariti prva zapaljena cigareta. Uređaj je vrlo složen za objašnjavanje, no detalje i napredak možete vidjeti na stranici Hackaday projekta Zrakotron (Aerotron)
Prva mjerenja su obećavajuća – promjene koncentracije CO2, CO i lebdećih čestica (mjerene senzorima MG811, MQ7 i PD42NS) mijenjaju se kad otvorimo prozor! Pred nama je još dugačak put, većim dijelom softverski – iz očitanih vrijednosti treba izračunati koncentracije. Softver će naravno biti otvoren i besplatan. GitHub - Zrakotron
- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #