Diy kits by Mikrotron

< siječanj, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)

Opis bloga

Linkovi

02.01.2017., ponedjeljak

Naša prva nagrada - E-polica

10. travnja 2016. godine osvojili smo svoju prvu nagradu. Na izložbi Inventum u Iloku pripala nam je srebrena medalju za naš izum, E-polica.


Što je to i čemu to služi?

Kad uđete u neki dućan i tražite određeni proizvod najprije tražite - cijenu koja je ispisana na naljepnici. A što kad bi se umjesto naljepnice uz proizvod na polici pojavio mali ekran. Bilo bi to ugodno iznenađenje za kupce, a velika prednost za prodavače - cijene se mogu promijeniti trenutno, štedi se na vremenu i specijalnom papiru, a usput i pozitivno djeluje na okoliš, jer boje s bačenih naljepnica zagađuju otpadne vode.

Zakonski je propisano da svaki proizvod mora imati istaknut naziv i cijenu pa ako se cijene često mijenjaju zbog raznih akcija i popusta to je opsežan posao. Nova cijena mora biti odmah evidentirana na blagajni zbog izdavanja računa, no prije toga treba ispisati nove naljepnice te ih zalijepiti na police. To traje, a kupci čekaju. Može li se taj posao ubrzati i pojednostaviti?
Može, ako se umjesto naljepnica na polici uz proizvod pojavi mali ekran. Da, ali u tom slučaju ekran mora biti povezan s blagajnom i treba struju. Zvuči jednostavno nema je trebalo godinu dana od ideje do prototipa - kupovali smo ekrane kablove lemili programirali... a izradili smo i dva 3D printera. Zapravo, pokupovali smo toliko opreme da smo dobili zastupstvo nekoliko proizvođača elektronike, 3D printera i filamenata, od kojih je najpoznatiji Arduino.
No, lakše ide kad je koncept dokazan. Uz potporu Grada Zagreba osnovali su tvrtku, prošli poduzetničku edukaciju u Razvojnoj agenciji Zagreb i već nakon godinu dana postali smo vodeći dobavljač opreme Arduino i RepRap. Sad se u našem webshopu na adresi Diy kits može kupiti više od dvjesto tipova elektroničkih komponenti i stotinjak tipova filamenata za 3D printere.

Mi smo entuzijasti i kreativci koji želimo pomoći drugim kreativcima da sve što im treba za izradu 3D modela nađu na jednom mjestu pritiskom na gumb. Naš prvi vlastiti proizvod, montažna e-Polica, od 3D printanih i laserski rezanih dijelova dobiva struju i informacije preko USB kabela. Ima šest plavih ili zelenih ekrana, a kupcima se isporučuje poštom. Osim police moguće je naručiti
i pojedine komponente – kontroler, ekrane, žice, laserski rezane ili 3D printane dijelove, pa čak i digitalne modele, ako želite sami printati ili rezati plastiku. Ipak valja upozoriti kupce da e-Polici za promjenu cijena treba prilagoditi softver. Kad se malo promisli polica s displejem mogla bi se primjenjivati i u druge svrhe, naprimjer u kućnoj apoteci za doziranje lijekova točno na vrijeme.
Možete je spojiti na PC, programirati ugrađeni mikrokontroler kroz Arduino IDE da pali ekrane točno kad treba popiti pojedini lijek, a ispod svakoga nek piše i koliku dozu treba uzeti. Možda bi se e-Polica mogla iskoristiti i u kuhinji za držanje i doziranje začina, a možda i sami možete osmisliti neku posebnu namjenu.



Elektronička polica s ugrađenim ekranima i kontrolerom isporučuje se u kitu, a sadrži 3D-printane i laserski rezane plastične dijelove te Arduino elektroniku. Lako se sastavlja, sve na klik-klak. Open source hardver i softver!
Ima šest ugrađenih ekrana namijenjenih prikazivanju naziva i cijena proizvoda, no i drugih podataka o izloženoj robi. Na PC ili PoS terminal spaja se USB kabelom, s kojega dobiva informacije i struju pa ne zahtijeva dodatno napajanje. Sve elektroničke komponente su testirane i open source, zasnovane na Arduinu. Kontroler dolazi preprogramiran s našim open source firmwareom. Napisali smo i open-source python web-aplikaciju. Aplikacija je za PC i daje jednostavno sučelje za promjenu sadržaja ekrana, no daje i jednostavni web API - HTTP GET. Softver za e-Policu nalazi se na githubu.

E-Polica je patentirani hrvatski izum za automatizaciju cijena u maloprodaji razvijen uz potporu Grada Zagreba i uz pomoć Razvojne agencije Zagreb. Na 6. međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i stvaralaštva mladih INVENTUM u Iloku e-Polica osvojili je srebrnu medalju.

Link na policu (koja je na 70% popusta):
E-POLICA






Mikrotron & Diy kits

#evolution #solution

Tina F.
- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #