dinajina sjećanja

nedjelja, 25.12.2016.

Jednostavno Božić...




U tišini svete noći svijest i san izmješani u sudbinu vječnog traženja istine o početku, daruju onome što smo nekad nazivali životom novo značenje. Na tajnom ovijenim vratima vremena je sve osunčani san, tankoćutna iluzija božjeg sna.

Na padinama surovog kamenjara nekog davno pročitanog svijeta na nas je stoljećima čekao bog pastira. Kada smo stigli, tamo gdje rijetki dolaze, njegova svirka je podignula zavjesu iza koje se u magli ljudskog neznanja, skrivala zemlja u bojama zalazećeg sunca. Zrak je bio pun tonova frule i pjesama o ljubavi.

Poetična varijanta Raja je godinama toplim bojama crtanog kiča ulazila u naše živote i postajala simbolom osobnih težnji. Polibije, rođen i odrastao na surovom kamenjaru Peloponeza, vidi Arkadiju očima srca. Ona ne postoji na geografskim kartama, to je mješavina snova, legendi i mitova.

Stojeći na mjestu gdje, izronjena iz kamenjara, rijeka grli more vidjeh opjevane simbole čežnji i žudnji za slobodnim i sretnim svijetom. Shvatih prevaru u onome čemu smo stoljećima davali atribute ljepote, čime smo se zavaravali i težili, lažnoj iluziji tuđeg sna, ta vječno sanjana, ta poetična slika raja, ta vječno željena zemlja je tu, nosim je u srcu.

Osjetiš li dok toneš u snove dodir mojih misli utkanih u dlanove mjesečine koji klize tvojim obrazima, osjećaš li oblik sna u koji te pretvaram... upitah.

Šapatom oblikujem tvoj lik u svjetlost beskraja, bojim te pastelnim nijansama sanjanoga Elizeja, slušam tvoj glas okupan plamenim jezicima u vjetru koji se širi Arkadijom i donosi miris ljeta... šapnuo si.

U svjetlosti tvoje blizine, u iskrici one iste svjetlosti iz koje izranja ljubav, u sebi iskonskom tišinom tebe u tebi ljubim, a ti mi odgovaraš osmijehom utkanim u zvuke Panove frule. Spokojno odrastamo u srcu i gazimo vrijeme pogledom u kojem vrijeme ne postoji.

A zvono katedrale objavljuje ponoćku... Anđeo ljubavi u haljama bijelim prebire po strunama nebeske harfe
i pozdravlja ovo jutro čudesne ljepote...


Sretno vam bilo sve dolazeće... dolazeće...



Dijana Jelčić






Arkadija u srcu

Arkadija u srcu


Oznake: sretan božić

- 08:28 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>