dinajina sjećanja

ponedjeljak, 19.03.2018.

Jedan od naših davnih dijaloga...





Pripovjedaju da je Odisej, sit čudesa, zaplakao od ljubavi vidjevši obalu Itake zelene i smjerne. Umjetnost je poput Itake sva od zelene vječnosti, ne od čudesa. I kao beskrajna rijeka koja prolazi i ostaje, odraz istog nepostojanog Heraklita, istog i drugačijeg, kao beskrajna rijeka.
Luis Borhes.






Često se pitam kako žive današnje Penelope, kako osjećaju ljubav, kakva je njihova mjera vremena?
Je li to tišina s kojom razgovaraju, tišina koju čuju kao simfoniju čekanja, romansa tišine koja se događa u njima?

Davno, u vremenu prvih susreta se osjećah kao ona. Odiseja našeg života je trajala. Bio si daleko, bio si Odisej, plovio si pučinom zbilje, zaustavljao se u zatonima snova, odlazio i dolazio na Itaku žudnji. Prepoznavala sam te u postelji od maslinova drveta, sanjala tvoj dolazak, osjećala tvoju bliskost. Iščekivala sam objavu znamena koje nosih u sjećanju, dubinu tvog pogleda iza misli u zrcalima osjećanja. Bio si u sferama nedohvatnih daljina tu u mojim sanjama. Bijah zatočenica vjernosti, robinja ljubavi, optočena ćilibarskim zlatom tvoga pogleda…

Zbog tebe postadoh moreplovac drevnim oceanima, zaronih u dubine prastarih sanjarija, s čunjićima u sjaju pogleda, u vrtloženju ovoga ovdje i ovoga sada, odrastoh do djeteta....

Izgubljena u dubini tvoga pogleda bivam val u mreškanju mora snovida, igračka u menanžeriji staklenih istina, titraj svjetlosti u vremenu čekanja. Čekanje je ružna riječ, ali kao metafora vjernost sebi samom ona postaje odraz ljepote u ogledalu iza misaonosti, postaje moćnica u carstvu sebstva, osjećajno- osjetilna cesarica u svijetu vjerovanja, neumorna vrtložnica osjećanja vjernosti. te misaone pretpostavke filozofije ljubavi... hipoteze njenog postojanja u vrtlogu vretenice bitka...

Pretoči hipotezu u tezu, smješiš se mojim mudrolijama.

U noćima punog mjeseca, mi zaljubljenici u ljubav drugujemo sa Arahnom koja za nas, u svoje paučinate mreže, lovi snove i daruje nam ih kao premosnicu između prvog i posljednjeg poljupca, kao prvu i posljednju istinu, kao rasponicu među pretpostavkama i potvrdama.

Zar je važno hoće li naslućivano dobiti mjesto u znanosti. Vjerovao sam u sebstvo i ostao vjeran sebi, osjećao sam da postojiš.

Znala sam da ćemo homerovsko vrijeme pretočiti u naše.

Osjećao sam da se moram vratiti na Itaku daleku i smjernu.

Dijana Jelčić „Mostovi pod kojima se budim“ zbirka prozno poetskih tekstova1987- 2007.





slike... Mark Chagall... serija odisej

Oznake: Penelopa, Odisej, Homer, chagall

- 07:27 - Komentari (34) - Isprintaj - #

subota, 10.02.2018.

Dinajina sjećanja...



@mecabg me prisjetila na nastajanje nicka i imena bloga... prolutah prohujalim vremenom, davno napisanim... zaustavih se u 1988... na požutjelim stranicama ispovjest Dinaje... sretna sam što postoje dinajina sjećanja, svjedočanstva mojih lutanja plavim daljinama... evo jednog od pradavnih zapisa... a Chagalove slike zrcale moja sjećanja...






Ljubav je stvorila svijet, ljubav je sloboda koju sputavaju norme, zabrane i osude ukalupljenih pravila odgoja i kultorološke evolucije. Utapajući se u ograničavanju, u nametnutoj grižnji savjesti, u okovima civilizacije i uskraćenosti prauzora gubila sam vezu sa suštinom. Živjela sam u kavezu mediokritetskog morala. Bila sam pripitomljena, pristajala na otuđenost od patosa, na život bez strasti i žudnji. Postajala sam latentna opasnost samoj sebi.

Izgubljeni trenuci, ustaljena paradigma, život se događao izvan mene.

Iznenada vidjeh kako se u suzi na dlanu vremena prelama zraka sunca i objavljuje promjenu obrasca. U jednom jedinom trenu se dogodio preokret, prevrat, revolucija, rat svjetova, slom i pobjeda.
Na monitoru svijesti vremeplov.
Vidjeh sebe u odorama porijekla. Vidjeh perivoj mladosti iz kojeg sam, skupljajući izlomljene linije srca, krenula ka plavim daljinama.
Upletena u mrežu sitnih didaskalija ispisanih rukom siluete koja me neumorno pratila, živjela sam tekst koji je izgubio izvornost. Prazna slova na zaslonu svijesti, težina neživljenog trena, beznadnost života, troličje sebstva. Kao Comedia dell arte u kojoj sam presvlačeći odore, improvizirajući radnju, igrala razne uloge pred nevidljivim auditorijem života.

Sladunjavost prošlosti je prelazila u gorčinu sadašnjosti, u vrijeme bez stila, bez avangarde, bez epohe. Virtualna praznina me odvlačila u bezdan mediokritetstva. Stajala sam na oštrici trenutka koji je lebdio na tkivu Gordijevog čvora. Sunoćavalo se, zlatna kugla je odlazila ostavljajući purpurni trag sjećanja. Mjesec je prosipa srebreni prah na zamagljene slike prohujalog vremena. Odlučila sam se na predavanje nečemu bezimenom, ali mom, nečemu bezuvjetnom utkanom u iskon instiktivnog samoosjećanja. Preživljavala sam intimno razotkrivanje u fragmentima, skidala sloj po sloj taloga sjećanja, uranjala u fokus Heraklitove vatre, u nesputanost početka svijeta.

Ti si progovorio jezikom života. Usmjerio si moje razuzdane misli, zgusnuo ih u osjećanje osjećaja. Na dlanu vremena vidjeh kako se prelomljena linija srca preobražava u svilenkastu nit koja me izvela iz labirinta razbijenih zrcala. U praskozorju svijesti zasjala je je svjetlost boje vjenčanice, odjenuh je i stadoh pred žrtvenik u hramu ljubavi.

Čekao sam te stoljećima, šapnuo si.
Čekala sam te eonima, odgovorih.

Sudbina mi darova Aleksandrov mač, probih opnu samosažaljenja i zakoračih u kukuljicu samokritičnosti.
Oćutih sjene su tek nedostatak svijetlosti... sretna sam... osjetih moć svjetlosti...


Da, svjetlost je moć... ljubav je uvijek bila tu.

Dijana Jelčić


Oznake: dinajina sjećanja, dinaja, chagall

- 11:31 - Komentari (35) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.03.2016.

U ekvinociju dana...



Top s Griča je prepolovio dan,
golubovi poletješe u nebo,
ekvinocij dana usrećuje snom...

Danas mogu,
ne samo
zbog Borgesa
voljeti te kao jučer,
kao sutra,
kao svaki dan.

Danas mogu lebdjeti
Chagalovim proljećem,
osjećati ga u dolazećem,
ti me prizemljuješ,
ne lomiš mi krila
za let snovima...

Letim, lebdim, ćutim...

Danas ne osjećam
strah,
danas osjećam
ljudskost,
moć čovjeka u čovjeku.

Osjećanje usrećuje!

Danas pod
nebnicom zbilje
postajem
gorljivi tragač
za čudom božjim,
za raznolikošću
svijetova.

Slutim bliskost sa
bićem blaženstva,
gledam očima
djeteta.

Vidim vrijeme
i tebe iza vremena.

Danas zahvaljujem
stvoritelju
što svijetu podari
oblik kugle,
Jakovu
što mogu
dosegnuti sunce,
koračati putevima srca,
dotaknuti ružu
razumjeti njen govor.

U evinociju dana
zaboravljam demiurga zla.

Sanjam život,
živim san,
u snovitoj zbilji
te ljubim snom.

Danas je dobar dan,
Borgesov dan,
dan ritma srca
i poljubaca.

Dijana Jelčić

slika... Marc Chagall... primavera...

Oznake: Borges, chagall, proljeće

- 12:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>