Elzas...
Krenuli smo jedno jutro u nepoznato nam
Elzas, u pokrajini Francuske koja granići sa Švicarskom.
Zaustavili smo se u Colmaru, romantičnom gradu,
punom do tada ne viđenih ljepota.
Zbog svojih mostova i kanala, Colmar nosi nadimak
Mala Venecija, Predivan je u svako doba godine,
a najfotogeničniji je u proljeće kad procvjeta i
sunce obasja njegove šarene kućice,
a zimi kad se pretvara u pravu malu božićnu bajku.
Na glavnom trgu restoran Dva goluba, specialitet,
Puževi, poslužuju kao predjelo, a serviraju bez
kućice prelivene umakom od češnjaka.
Goluba se ne ubija, njega se utapa, reće nam gazda,
servirajući nam juhu od goluba.
Pečeni golub u Francuskoj se smatra delikatesom
od 16. stoljeća, meso uzgojenih golubova,
nazvanih pahuljice je pečeno odlično u umaku
od kiselog vrhnja. posluženog sa polentom.
a deseri kugelopf s Tramincem.
U Colmaru pred crkvom svetog Martina vrhunac slavlja.
Kolmarski kuglof, nazvan i kruh sv. Martina,
serviran uz mirišljavi traminac.
Dijana Jelčić
|