deep space

21.01.2006., subota

Na putu do Plutona

NASA je uspješno lansirala sondu New Horizons. Čeka ju desetogodišnje putovanje, dugačko pet milijardi kilometara, prema jedinom planetu kojeg ljudske letjelice dosad nisu posjetile.


Nakon dva dana odgađanja zbog lošeg vremena i tehničkih poteškoća, sedamsto milijuna dolara vrijedna sonda otisnula se na međuplanetarno putovanje na raketi tipa Atlas 5.

Znanstvenicima i osoblju iz kontrolne sobe u Cape Canaveralu sigurno je laknuno - da lansiranje nije uspješno obavljeno prije 3. veljače, sonda ne bi mogla iskoristiti gravitaciju Jupitera za brže putovanje do Jupitera.

Ovako će New Horizons putovati brzinom od gotovo četiri kilometra u sekundi, što znači da bi do devetog planeta trebala stići u srpnju 2015. godine. Da je lansirana nakon 3. veljače, morala bi putovati izravno do Jupitera i tamo stići najranije 2018. godine.

New Horizons prikupljat će podatke o Plutonu i njegovim mjesecima prije no što, pođe li sve kako treba, nastavi istraživati vanjske dijelove Sunčevog sustva.

Ima znanstvenika koji tvrde da Pluton uopće nije planet, već da pripada u istu kategoriju kao i mali, ledeni objekti iz Kuiperovog pojasa, dijela svemira koji se nalazi iza Neptuna. Drugi, pak, smatraju da Pluton, zajedno sa svojim pratiteljem Charonom, čini "dvostruki planet".

New Horizons proći će pored Plutona i Charona tijekom istog dana. Njenih sedam instrumenata obavit će detaljan pregled Plutonove površine, sastava tla i atmosfere. Nakon toga, NASA će procijeniti hoće li joj produljiti misiju.

Dođe li do toga, zaputit će se u Kuiperov pojas i posjetiti dva objekta promjera većeg od 50 kilometara. Znanstvenici vjeruju da će tako puno naučiti o razvoju Sunčevog sustava, pošto se u Kuiperovu pojasu nalaze ostaci materije od koje je naš sustav sačinjen.
- 21:34 - Recite šta mislite!!i (2) - Izbaci u svemir! - #

<< Arhiva >>

  siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Čitajte o svemiru,gledajte slike i posjećujte linkove!

Molimo vas da komentirate i glasate na našem blogu.
Hvala unaprijed!

Linkovi

Koliko vas je bilo

Free Counter
Free Counter


----------------------------
Sat



----------------------------
Anketa



----------------------------

Chat










Arhiva