nedjelja, 01.07.2007.

HDZ-ova psihoterapijska predstava za nesigurne i uplašene

Bilo je neke simbolike u tehničkim smetnjama prijenosa HDZ-ovog skupa na Z1, kada se svako malo slika smrzavala, a govornici ostajali razjapljenih usta sa pola izgovorene riječi. Bilo je i smješno kada govornik kaže “mi ćemoooo….” Pa onda ništa, a iz režije puste reklame. Onda se slika odmrzne pa govornik kaže “mi znamooo…”, pa opet ništa. Otvorena usta i potom reklame iz studija.
Ali i bez toga, kada se se slika umirila, oživjela je pred nama predstava, ma koliko da je u namjeri bila štreberska, sa svim detaljima onoga što bi kao trebalo biti na jednom takvom skupu, red rodoljubnih pjesama, podrška poznatih sportaša i pjevača, zastavice, skandiranja, malo kritike oporbe, puno samohvale, puno laganja, dosta obećanja, pa onda pakung u neke marketinške sheme, pa vatreni govori, pa red duhovitosti, pa red tobožnje spontanosti (pozdrav Fiolićevoj punici!)…..ali sve, baš sve bez duše.
Kada bi se analizirali elementi ovoga mobilizacijskog skupa i zajedno i pojedinačno, lako bi se dalo vidjeti da je to bilo zamišljeno udžbenički korektno i da je predstavljen pravi mali katalog svaštalogije, za takve prigode. Ali, ono što je kod gledatelja ostalo kao dojam, da je iz svake te pojadanične vizualno-auditivne poruke, zapravo izbijala silna nesigurnost i strah. Ma ni traga stvarnoj odlučnosti, iskrenoj samouvjerenosti! Zapravo samo strah i velika nelagoda. U jednom sam trenu pomislio na SDP-ove skupove “Recite nam” iz 2003. Kada sam imao isti osjećaj umora i nedovoljne vjere u vlastitu pobjedu.
Opći dojam je da je predstava promašila i da nije nikoga mobilizirala, možda je čak proizvela i suprotni učinak i kod HDZ-u sklonih birača. Dobro režirana predstava, s dobrom scenografijom, dramaturgijom, ali s lošim i neuvjerljivim glumcima-šmirantima ipak je amaterska predstava. Više je to ličilo na psihoterapijsku igru samoohrabrivanja, no mobilizaciju nekoga sa strane. A kod gledatelja u konačnici ostavlja loš dojam - ispraznosti, prevare, nepotrebnosti pa i uvrijeđenosti. S takvih se predstava odlazi s pitanjem “Zar oni misle da smo mi idioti?!”

Davorko Vidović
01.07.2007. u 08:30

    << Arhiva >>