Ovaj BLOG sponzoriraju:
______________________________ Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Locations of visitors to this page

Rangerland - Dark Ranger`s thoughts of tomorrow

01.06.2006., četvrtak

Naši Gradonačelnici

Ovaj post je ispiriran mojom pretpostavkom da ću dobiti rezultate potpuno suprotne od onih koje sam očekivao. Riječ je o tome da sam se pitao od kuda su gradonačelnici naših najvećih gradova. Kako svoj život provodim u gradovima u kojima gradonačelnici nisu iz gradova u kojima službuje, nego čak iz drugih država, mislio sam da je i u ostatku naše države približno ista situacija, kad ono zajeb.
smokin
Pa kako stvari stoje u našim gradovima. Informacije nije bilo problem naći jer svaki grad ima svoju web stranicu (www.grad.hr). E pa situacija je sljedeća:
Podaci su za 19 gradova u Hrvatskoj i to većinom županijska središta i još nekoliko drugih gradova.
Gradonačelnici rođeni i odrasli izvan Hrvatske (tj nakon 18-20 god su došli u grad u kojem su gradonačelnici) su:
1. Milan Bandić alfa i omega grada Zagreba, podrijeklom iz Hercegovine, za sebe veli da je Zagrepčanec i priča kaj
2. Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, rođen u Derventi, fax završio u Banjoj Luci (sve BiH)
3. Anto Đapić, gradonačelnik Osijeka, rođen pokraj Livna, od svoje četvrte godine živi u Osijeku. Anto ima izvorni osječki naglasak, pa ga smatram osječanininom (više nego Bandića zagrepčanesom)

Gradonačelnici koji nisu rođeni u gradu u kojem službuju nego u nekom od mjesta županije u kojima je grad
1 Toislav Šota, gradonačelnik Vukovara, rođen u Bapskoj
2. Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, rođen u Korenjaku
3. Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, rođena u Lukaru

Ostali gradonačelnici u gradovima koje sam gledao su rođeni u tom gradu (tj gradonačelnici Požege, Krapine, Siska, Karlovca, Koprivnice, Bjelovara, Rijeke, Virovitice, Šibenika, Splita, Metkovića, Dubrovnika i Ogulina)

Nadalje činjenica koja me nadasve razveselila (iako bi to danas trabalo biti normalno, a znamo da kod nas malo stvari spada u kategoriju normalno) je da su svi gradonačelnici fakultetski obrazovani ljudi, tj svi osim gradonačelnika Požege Ronka koji je po struci ekonomist. Uostalom mjesto gradonačelnika i zaslužuje obrazovane ljude, a sada tko je od njih nelegalno došao do diplome neću se zamarati, nego ću misliti da su svi pošteno završili, kao i jathumbupthumbup! Lepeza zanimanja je uistinu široka od dipl ekonomista, pravnika, agronoma, veterinara, liječnika do inžinjera strojarstva i politologa.

Starost: Većina nih je u kasnim četrdesetima. Prosjek godina im je 47,24 i po mom mišljenju previsok, jer bi trebao biti oko 35-40. najstariji među njima su gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić, 59 godina, Požege Zdravko Ronko, 57 god i Ogulina Nikola Magdić 57. god. Najmlađa je gradonačelnica Knina Josipa Rimac s nevjerojatnih 26 godina, što je za svaku pohvalu. Gospođa Rimac je definitivno najzgodnija među ovom vojskom starčeka, te uz sve ostale karakteristike zaslužuje da se jedino njena slika nađe ovdje.

Za svaku je pohvalu što na stranicama gradova, građani mogu dobiti informacije o ljudima koji ih vode i dobro je to da je većina njih to shvatila. Iznimke su (koliko sam ja primjetio, a ima ih sigurno još) gradonačeknici Čakovca i Ogulina koji nisu smatrali potrebnim objaviti svoje životopise, na čemu im kao glasač zavidim. Ne sumnjam da će gospodi opet na sljedećim izborima ispadati bomboni iz usta, njihova milozvučna obećanja će nam opet puniti uši, a njihovi očinski zabrinuti pogledi i majčinski nasmiješena lica će nas pratiti mjesec dana s izbornih jumbo-plakata.
Image Hosted by ImageShack.us

I kao zaključak. Odlično je da gradove vode ljudi koji su u njima rođeni i odrasli jer oni najbolje znaju taj grad, ljude i njegove probleme. Što se tiče Zagreba i Slavonskog Broda riječ je o gradovima koji su zadnjih 15tak godina pretrpjeli veliki iseljenički val iz BiH. Zagreb je postao novi dom Hercegovcima, a Slavonski Brod Bosanskoj Posavini (SB je u 15 godina skoro udvostručio broj stanovnika upravo zbog toga, danas ima oko 75 - 80 000 s prije ratnih 45 - 50 000 stanovnika). Glupo je reći da je to glavni razlog jer naš izborni zakon propisuje da se glasa za stranku a ne za osobu. Ali da to ne igra nikakvu ulogu isto je neozbiljno za pretpostaviti.



- 16:31 - Narod veli.... (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Što možete naći ovdje.......
....sve što ja mislim da treba pisati


Evo jedan brzi predsjednički za dobrodošlicu:

America: "We have George Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash."

Croatia: "We have Stipe Mesić, no wonder, no hope and no cash."

_______________________


Sve što trebaš zapamtiti s ovoga Bloga je:

Don't take promises.
Bust their old rules
if you have to.
And when it gets hard--
and it will--
don't quit.
Ever.