O svemu by DARGAN

petak, 04.11.2005.

Amerikanci


Šta reći o Amerima, najmoćnija nacija svijeta kreira nam novi svjetski poredak, počinje i završava ratove, postavlja i smjenjuje vlade, stvara nam novu istoriju i geografiju. Da li je samo evropska predrasuda o "glupim Amerima", ili takvo mšljenje ima uporišta u stvarnom i realnom pogledu na Amerikance. Amerika ima svoje trupe širom svijeta, štiti svoje interese, bori se protiv terorizma, ima ulogu svjetskog policajca. Kakvi su Ameri po pitanju poznavanja geografije?
U jednom od istrazivanju Geographic Society iz SAD-a na uzorku od 300 mladih Amerikanaca izmedju 18 i 24 godine, dobijeni su poražavajući rezultati o njihovom geografskom znanju:
- 11% njih nije znalo obiljeziti podrucje na kojemu se nalaze SAD
- 29% nije znalo pronaci Pacificki okean
- 13% nije znalo na karti pronaci Irak
- 35% njih zna da se ostrvo Marquesas iz emisije "Survivor" ("Opstanak") nalazi u Juznom Pacifiku
- 30% zna na karti pokazati gdje se nalazi New Jersey
- Kada je od ispitanika zatrazeno da lociraju 10 drzava SAD-a, vecina (85%) ih je znala tacno locirati samo Kaliforniju i Teksas. Njih 51% znalo je pronaci New York.
- Na karti svijeta Amerikanci su uspjeli pronaci samo 7 od 16 trazenih drzava.
- 81 % ispitanika zna da je Bliski istok najveci svjetski proizvodjac nafte ali samo 24% njih zna na karti pronaci Saudijsku Arabiju.
- 30% Amerikanaca više se ne sjeća koje su se godine dogodili samoubilački teroristički napadi na kule bliznakinje World Trade Center-a i Pentagon u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi i koji su potresli svijet, pokazalo je ispitivanje Vašington Pousta. Ipak, 95% Amerikanaca obuhvaćenih ispitivanjem sjeća se da su se napadi dogodili datuma 11. septembra. Međutim upitani koje je to godine bilo, samo ih je 70% reklo 2001. godine, a 16% je priznalo da ne znaju, 6% mislilo je da je to bilo prije 2001-ve, a 8% poslije. Rupu u pamćenju imaju uglavnom stariji: tačnu godinu nije znalo 48% ispitanika u dobi između 55 i 64 godine i 47% starijih od 65.
Postoji cak i podatak da samo 55% Amerikanaca znaju da je Sunce zvijezda, ali i da je 20% Amera ubjedjenja da se Sunce okrece oko Zemlje.
Gluposti i neznanje, šta drugo reći. Ali u tolikoj masi neznalica, postavlja se dobro pitanje za istraživanje: Koga Ameri među sobom smatraju za najglupljeg.
Američki narod u anketi sprovedenoj u aprilu 2003. godine na pitanje Ko je najgluplji Amerikanac odlučio je ovako:
Na najviše postolje gluposti je postavio bivšeg kralja popa Michaela Jacksona. 80 posto od više hiljada anketiranih, kategorički tvrdi da je Michael u tih nekoliko mjeseci izrekao najveći broj gluposti. Ispitanike nije toliko zasmetala Jacksonova ljubav prema djeci opisana u dokumentarcu snimljenu na njegovom imanju, pa čak niti onaj incident koji se dogodio s bebom na berlinskom prozoru (da bi bebu pokazao novinarima okupljenim ispred hotela u kojem je bio smješten Michael ju je isturio kroz prozor kao da je neka lutka i pri tome jedva je zadržao da mu ne ispadne), koliko podatak da je multimilioner plaćao afričke vračeve da bacaju zle čini na njegove neprijatelje.
Drugo mjesto na postolju gluposti zauzeo je bokser Mike Tyson sa 65 posto glasova, dok je treća glumica (i kradljivica) Winona Ryder sa 60 posto.
Najveće iznenađenje istrazivanja je rezultat po kojem samo 36 posto ispitanika smatra da je američki predsjednik George W. Bush načinio rekordan broj gluposti u vremenskom periodu kojem je prethodila anketa. Čak ni njegove nelogične izjave i lapususi (tzv. bušizmi) nisu mnogo uticali na njegov "viši rejting" na skali gluposti. Logičan zaključak je da ipak Amerikancima vise smetaju sitne gluposti njihovih ljubimaca nego političara koji odlučuju o njihovoj (ali i svjetskoj) sudini.
I za kraj ovog teksta o Amerima, da se osvrnemo malo i na USA statistiku, koja nam još ponešto kaže o navikama i pojavama s' druge strane bare:
- pizza: Amerikanci pojedu u prosjeku 18 jutara (oko 13,5 hektara) pice dnevno, a prosjecni Amer u proseku po 18 zagriza pizze.
- kreditne kartice: u prosjeku, 2 kartice na jednog Amera
- wc: svaki treci Amer pusta vodu dok jos sjedi na solji
- placanja racuna: u 75% americkih domacinstava zene vode brigu oko placanja
- koledz: 70% Amera ide na koledze zato da bi mogli zaraditi vise novaca u zivotu, a 27% americkih studenata ih smatra "bezveznim egzistencijalnim paklom".
- flamingosi: U Americi ima vise plasticnih flamingosa od pravih, zivih.

Naravno, ako imate neki sopstveni utisak o Amerima, komentar na sve ove podatke slobodno komentarišite....

Više o ovome i sličnim temama možete pročitati na www.prnjavor.co.sr

- 18:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

0