Dalmatski jezik - Langa Dalmata

subota, 08.07.2017.

Što je Dalmatski jezik

Dalmatski jezik je jezik iz skupine italo-dalmatskih jezika koji se govorio u primorskoj Dalmaciji od ranog srednjeg vijeka do 15. stoljeća , a ponegdje i do 19. a možda čak i kasnije. Nestao je zbog doseljavanja velikog broja slavenskog stanovništva iz balkanskih zemalja ponajviše Bosne i Srbije , koje su se našle na udaru turskih osvajanja. Ipak , u današnjem dalmatinskom dijalektu sačuvane su mnoge riječi dalmatskog porijekla .

Naziv "dalmatski jezik" (langa dalmata) nije izvorni nego je kasnije izmišljen kao zajednički za brojne lokalne dijalekte koji su se nazivali prema gradu u kojem su se govorili. Najbolje istražen i dokumentiran je Viklasun iz grada Vikle (današnji Krk) zahvaljujući ponajviše zapisima koje je sačinio jezikoslovac Antonio Ive u razgovoru s Tonetom Udinom (1821. - 1898.).

Postoji značajan interes za proučavanje , učenje i oživljavanje dalmatskog jezika , ali zbog političkih pritisaka (optužbe za navodnu povezanost tog jezika s separatističkim idejama) takve aktivnosti nisu do sada postigle značajnijeg uspjeha.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u projektima promicanja dalmatskog jezika pišite nam na adresu e-pošte dalmatianlanguage@protonmail.com

Oznake: Dalmacija, dalmatski jezik, jezik, učenje jezika

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #