El Tazumal

19 prosinac 2006

Za Amerikance El Salvador je praktična zemlja u pogledu valute. Naime, ovdje je nacionalna valuta – američki dolar. Kada je predsjednik Francisco Flores u siječnju 2001. donio tu odluku došlo je do protesta najsiromašnijih. Istovremeno je zemlju zadesio katastrofalni potres u kome je najviše stradalo naselje Las Colinas u predgrađu glavnog grada. Opozicija je krivicu za 1200 mrtvih i 250.000 beskućnika svaljivala na Floresa, jer nije zaustavio gradnju u tom dijelu grada mada mu je ranije bilo predočeno da je teren nestabilan. Flores je ipak okončao svoj predsjednički mandat i prepustio ga istomišljeniku, desničarskom kandidatu Tony Saci.

Zapadni dio zemlje je poznat po tipičnoj sutropskoj klimi. Gotovo stopostotna vlaga izaziva kišu svakog popodneva. Znajući tu činjenicu, u obilazak najpoznatijeg grada Maja u ovoj zemlji, El Tazumala, pošao sam rano ujutro.



Iskopavanja na gradu Maja El Tazumalu, El Salvador.



Ime “Tazumal” u jednom od prijevoda bi značilo “Piramida gdje su žrtve spaljivane”. Pošto ime ne potiče od Maja, dakle nije originalno, sigurno da se i ne odnosi na aktivnosti Maja. Imena gradova Maja nisu poznata, jer nakon njihovog odlaska u X stoljeću nastaje vakuum od nekoliko stoljeća. Kada su indijanci došli sa sjevera oni nisu znali čitati hijeroglife Maja, niti su znali tko i kada je izgradio njihove gradove.



Maketa El Tazumala u doba Maja, El Salvador.





Rekonstrukcija stepenica velike piramide, El Tazumal, El Salvador.





Rekonstrukcija kamenog zida građenog od vulkanske stijene, El Tazumal, El Salvador.





Rekonstrukcija stepenaste piramide, El Tazumal, El Salvador.





Velika piramida je većim dijelom rekonstruirana, El Tazumal, El Salvador.





U toku je rekonstrukcija manje piramide, El Tazumal, El Salvador.





Kompleks stepenastih piramida sa platoom na vrhu, El Tazumal, El Salvador.





Maketa kompleksa piramida Maja u El Tazumalu, El Salvador.



Prospekt lokalnog muzeja upozorava da je prvo naselje u El Tazumalu staro barem 5000 godina. Uporna kopanja su iznjedrila dokaze o bogatoj trgovinskoj razmjeni ovog grada Maja sa gradovima stotine kilometara daleko – od Meksika na sjeveru do Paname na jugu.

Uz arheološki park, je nekoliko prodavaonica koje prodaju originalne artefakte iskopane na privatnim zemljištima. Među njima je bila i posuda (djelomično napukla) koja je, eto, završila u mojoj kolekciji.

<< Arhiva >>