BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA

04 prosinac 2006

- Otkriće prve europske piramide -

Semir Osmanagić





UVOD

Prije 12500 godina veći dio Europe je bio pod debelim ledenim naslagama. Međutim, južni europski obod, od Baskije, preko Španjolske, Italije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Turske i zakavkaskih pokrajna je bujao ljudskim kulturama.

Razvijene civilizacije Pacifika, Atlantika i Sredozemlja ostavljale su jakog traga na arhitekturu, socijalnu organizaciju i spiritualni život južnih Europljana. A za njih su prostori današnje Bosne i Hercegovine te Jadranskog bazena bili posebno važni kao energetski vrlo potentni.

Nekoliko stotina kilometara promjera, od Save do Jadrana, smatrani su za najprivlačnije u tadašnjoj Europi. Višestoljetno prisustvo Ilira i naroda Baskijsko-zakavkaske grupe ostavilo je iza sebe genijalnost oličenu u piramidama, monumentalnim kamenim gradovima i kompleksnim energetskim sistemima.

Svemirska kataklizma od prije 12000 godina i otapanje leda u Europi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i raslinja.

Sada imamo rijetku priliku da dodirnemo tragove naših davnih predaka. Od nekoliko dostupnih sličica moći ćemo naslutiti kako je izgledao mozaik.

Mozaik koji čini Bosnu i Hercegovinu svjetskim arheološkim draguljem.

<< Arhiva >>