Briljantna Chichen Itza

20 travanj 2006

Chi (“usta”), chen (“izvor”), Itza (“pleme Itza”) nije najveći ni najimpresivniji grad Maja. Ali je, zbog velikog priliva turista, najpoznatiji. Od nekoliko stotina objekata na petnaestak kvadratnih kilometara, renovirano je njih tridesetak. Grad je podijeljen na tri jasno odvojena dijela: Stari Chichen (435. godina), Klasični period 600-900 godine i utjecaj Tolteka nakon XI stoljeća.

Maje napuštaju Grad prije 925. godine. Nakon pauze od stotinjak godina ponovo je naseljen i postaje centrom indijanaca čitavog Yukatan-a. Porazom 1194. ponovo je napušten.

Astronomski, arhitektonski i artistički gledano Chichen Itza je jedan od najinteresantijih gradova Maja. Stoga ne čudi njen status svetog grada tokom klasičnog perioda.


Prva građevina na koju se izbije na širokom platou je ujedno i najpoznatija: piramida El Castillo (dvorac) ili Kukulkan-ova piramida. S razlogom se ova skladna piramida nalazi na mnogobrojnim turističkim prospektima.

Na četvrtastoj osnovi se skrasio savršeno simetrični dizajn koji u sebi sadrži elemente sofisticiranog kalendara Maja. Svaka od četiri strane piramide ima 91 stepenicu; ukupno 364 stepenice plus platforma na vrhu simboliziraju broj dana po sunčevom kalendaru. Dodatna stepenica ispod piramide označava put u podzemni svijet.



Piramida Kukulkan, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Svaka strana piramide ima 18 terasa – po devet sa svake strane stepenica (“devet Gospodara vremena”) – 18 je broj mjeseci za jednu godinu po kalendaru Maja. Ukupno su 52 panela na piramidi i to odgovara broju godina jednog kalendarskog ciklusa Maja. (Ovaj ciklus od 52 godine je usko povezan sa zvjezdanim sistemom Plejada.)

Svakako najpoznatiji fenomen vezan za Piramidu se dešava dva puta godišnje: na proljetnu i jesenju ravnodnevnicu (oko 21.03. i 21.09.) Sa početkom zalaska sunca na sjevernim stepenicama se stvara sjena ispod terasa koja u kombinaciji sa sedam svjetolosnih trokuta nalikuje tijelu zmije. Na dnu stepenica je isklesana glava serpenta tako da je iluzija kompletna. U proljeće se serpent spušta prema zemlji; u jesen se penje prema nebu.

Ovaj briljantni inženjerijski poduhvat Maja privuče oko 25.000 posjetilaca tokom dva godišnja ekvinocija.

Međutim, glave serpenta na dnu stepenica postoje na još nekoliko piramida. Pošto nisu obnovljene njihova uloga nije poznata; možda vremenom otkrijemo koje astronomske pojave su oni predstavljali.



Glava serpenta, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Serpent je naravno simbol znanja, superiorno božansko lice Kukulkan koji je došao u Chichen Itza-u u desetom stoljeću nakon napuštanja Tule (sjeverno od Meksiko City-ja). U Tragovima Atlantide sam pisao o vladavini Quetzalcoatl-a (odnosno Kukulkana) koji je napustio svoj glavni grad Tulu i odletio na “zmiji” prema istoku, Yukatan-u. Prije Tule, pernata zmija Quetzalcoatl je svoj pečat ostavila u gradnji najimpresivnijeg grada obje Amerike – Teotihuacan-a.

Sada dolazimo do nove, još neriješene, zagonetke. Imamo impresivan grad Maja (Chichen Itza) i tri tisuće kilometara zapadno glavni grad Tolteka (Tula). Prostor između njih (srednji i istočni Mekisko) nema nista zajedničko, prema povijesničarima i arheolozima. I onda, sasvim neočekivano, arhitektura dva grada se poklapa kao da su međusobno udaljeni 30 kilometara, a ne tri tisuće.

Objašnjenje povijesničara: (1) Tolteci su organizirali vojni pohod od 3000 kilometara zaobilazeći stotine drugih gradova, vojno su porazili Chichen Itza-u i tu ostavili svoj građevinski i spiritualni pečat (?); (2) Grupica Maja je otišla na putovanje od 3000 km. i onda su, oduševljeni arhitekturom Tule, u povratku dodali simboliku Kukulkana na svoje građevine (?)

Oba objašnjenja su klimava i stoga neprihvatljiva.

Rješenje je u trećem, “nemogućem” za znanu nauku. Samo slijedimo legendu koja kaže da je Kukulkan bio superiorno biće koje je, koristeći tehnologiju zračnih letjelica, sletio u Chichen Itza-u i tu (i samo tu) obnovio svoju vladavinu.

Ovdje misterije ne prestaju.

Unutar piramide Kukulkana je sistem hodnika koji dovode do ranije izgrađenih hramova. U jednoj od prostorija je statua jaguara. Tijelo je od crvenog kamena. Oči su mu od zelenog žada (nefrita). Problem otvara porijeklo ovog poludragog kamena. Naime, u Meksiku ne postoje nalazišta nefrita. Najbliža su… u Kini (?!)

Znana povijest ne priznaje postojanje kontakata između Kine i Meksika prije par tisuća godina. Ali, nesumnjivo da je postojala komunikacija ovih kontinenata mnogo dublje u prošlosti.

Južno od piramide Kukulkana je još jedan testament astronomskih dostignuća Maja: kružni toranj Caracol (“zmija”). Impresivne platforme i terase na kojima počiva toranj su pažljivo izgrađene prikazujući važne nebeske događaje. Spiralne stepenice zmijolikim prolazom vode do vrha tornja.



Zvjezdarnica Caracol, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Nema nikakve sumnje da je ova građevina služila kao astronomska zvjezdarnica Majama. Četvoro ulaznih vrata se savršeno podudaraju sa stranama svijeta. Gornji horizontalni otvori se poklapaju sa nizom svemirskih događaja: najsjevernim i najjužnijim položajem zvijezdanog sistema Plejade (Tzab), putanjom Sunca za vrijeme proljetne i jesenje ravnodnevnice, najsjevernijom i najjužnijom putanjom planete Venere (Čak), položajem zvijezda Sjevernjače (Zamaan Ek), Škorpiona (Zinaan Ek), Blizanaca i drugih!

Istočno od piramide Kukulkan je Hram Ratnika i Grupa od Tisuću Stupova. S prednje strane Hrama Ratnika su redovi impresivnih kamenih stupova sa uklesanim likovima ratnika. Ovaj hram je identičan onom koji se nalazi u tri tisuće kilometara udaljenoj Tuli. Sačuvane platforme i krovna struktura simboliziraju planetu Veneru (ili što bi znana literatura rekla “boga kiše Čaka”), pernatu zmiju (Kukulkan) i mitske životinje, među kojima je većina sa naše planete.



“Hram ratnika”, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Sa zadnje strane Hrama Ratnika nalazi se kamena platforma koja počiva na devetnaest stupova. U stupovima su uklesani likovi nazvani “Atlantiđani”. Nema nijednog identičnog lica; svi su drugačije obučeni i predstavljaju različite rase. Već sam spominjao ovu misteriju kako su Maje znale za sve Zemaljske rase u doba za koje naši znanstvenici tvrde da nije bilo putovanja po planetarnim oceanima.

Do Hrama je Grupa od Tisuću Stupova. Riječ je o kamenim kružnim stupovima isklesanim u istom stilu kao i oni u Tuli. Bareljefi su izblijedili, vrijeme ih je pojelo, kamen je popucao. Ovi stupovi su bili nosači za krovnu konstrukciju velebnog hrama o čijoj svrsi možemo samo nagađati (rezidencija za vladajuću elitu?). Ovaj geometrijski labirint ima doduše nešto manje od tisuću stupova, ali je i takav dovoljno impresivan.



Grupa tisuću stupova, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Piramida Kukulkan je u centru Grada. Oko nje u širokom krugu nalaze sa kamene strukture koja svjedoče o prohujaloj civilizaciji:

- Platforma Venere sa figurama pernatog serpenta (Kukulkana); ovaj put ljudska glava se nalazi u ustima (slično kao glave koje se nalaze u ustima Čaka koje se mogu vidjeti u gradovima na ruti Puuc);
- Platforma Orla i Jaguara sa uklesanim životinjama koje u kandžama drže ljudsko srce (?)
- Hram Lobanja (Tzomapantli); u pocrnjelom kamenu se jasno prepoznaju lubanje od kojih, ponovo, nijedna nije ista. Arheolozi pretpostavljaju da je artista želio prikazati aktove žrtvovanja. Ova ideja je, po meni, površna i ne dotice suštinu autorove ideje;
- Grobnica Svećenika je piramidalna građevina sa hramom na vrhu; ova impresivna građevina koja još nije rekonstruirana je sigurno imala puno širu funkciju od obične grobnice. Velika glava serpenta u njenom podnožju to nagoviještava;
- Cenote (sveti izvori vode); dva su pristupačna od nekoliko desetine koje su svojevremeno koristile Maje. Američki National Geographic Society je sponzorirao istraživanja dna ovih izvora. Nakon što je desetak metara debeo talog mulja izvađen pronađene su kosti, idoli, nakit, nefrit i drugi artefakti;
- Kuća Falusa je dobila svoje ime po skulpturama; rašireno je mišljenje da veći broj kamenih statua falusa širom Yukatan-a predstavljaju nekada postojeći kult;
- Hram Jaguara se nalazi na oba kraja Velikog Igrališta. Naime, zapadno od piramide Kukulkan je smješteno najveće igralište u svijetu Maja divovskih dimenzija: 180 x 75 metara. Hram na sjevernom kraju (Slika dolje – Hram Jaguara) pri vrhu ima niz širokih stepenica koji se uljevaju u dvije kolosalne statue serpenta koje služe kao potporni stupovi krovnoj konstrukciji. Jedva su vidljivi ostaci nekada bogato ukrašenih murala i statua.



Hram jaguara, Chichen Itza, Yucatan, Meksiko



Ono što još više zaintrigira su neobjašnjeni zvučni efekti. Šapat na jednom kraju igrališta jasno se čuje na drugom, skoro 200 metara udaljenom. Pljesak na sredini Igrališta ili ispred piramide Kukulkan prati eho.

Majstorstvo Maja.

Nekoliko kilometara istočno od Chichen Itza-e “Cenote Saga, Aqua Azul”.



Sveti podzemni izvor “Cenote Saga” (Aqua Azul), Yucatan, Meksiko



Izvor se nalazi pedesetak metara ispod novoa zemlje. Čista je i prozirna; jata riba u dubini. U visokoj galeriji na čijem je vrhu izlaz lijane se spuštaju sa vrha, ali vjerujem da su Maje imale drvene stepenice koje su vodile do dragocjene vode.

<< Arhiva >>