Elegantni Uxmal

16 travanj 2006

Merida je milionski grad. Čist i bijel, La Ciudad Blanca (“bijeli grad”). Na glavnom trgu se kočoperi najstarija katedrala Meksika “Cathedral of San Ildelfonso” (1556.).

Španjolac Francisco de Montejo je porazio lokalne indijance (1542.) koji su živjeli u velikom, napuštenom gradu Maja zvanom Tiho ili Ichcaanziho. Tu, među obiljem praznih građevina Maja, rušio je sve redom i dizao španjolske palače i crkve. Katedrala je sagrađena na mjestu najveće piramide. Prelijepo obrađene figure i hijeroglifi u kamenu su srušeni; murali uništeni. Tako je nastao novi grad zvani Merida, jer je svojom klimom i položajem podsjećao konkvistadore na istoimeni grad u Španjolskoj (doduše, ni tamošnja Merida nema španjolske korijenje; nastala je na antičkim rimskim ruševinama).

Franjevac Diego de Landa, zaslužan za uništenje kompletne pisane građe Maja, opisuje (“An Account of the Things of Yucatan”, prijevod na engleski iz 2003.) događaje u ovoj regiji:

“Otpor nije bio dovoljan da spriječi Don Francisca de Monteja i njegovu armiju da osvoji Tiho. Tu je osnovao grad Meridu. Odatle je poslao svoje kapetane u raznim pravcima da nastave sa osvajanjima…

…U obližnjem gradiću Chel kapetan je objesio dvije žene. Jedna je bila još nevina, a druga tek udata. Oni nisu bile krive ni za što. Razlog što su obješene bila je njihova ljepota. Na taj način su pokazali lokalnim indijancima da im njihove žene nisu važne. Sjećanja na ove dvije žene još su uvijek živa i među indijancima i među Španjolcima što zbog njihove ljepote tako i zbog okrutnosti kojom su ubijene…”



Katedrala u Meridi, Yucatan, Meksiko



Da je zaviriti duboko pod zemlju našli bi prve tragove života u Meridi od prije 20000 godina. Niz poljoprivrednih kultura je odomaćeno prije 8500 godina. Koliko tisuća godina je star život u ovom Gradu?

Literatura ovako opisuje Uxmal:

“Od šestog do osmog stoljeća Maje na Yukatanu kreiraju nove arhitektonske stilove. Jedan od njih je Puuc, nazvan po obližnjim visoravnima. Uxmal je najveći grad izgrađen u Puuc stilu. Njegov najbolje sačuvan hram je Piramida Mađioničara koja je eliptičnog oblika i pet puta dograđivana. Sjeverozapadno od piramide je “Kvadratni ženski samostan” koji se sastoji od četiri bogato ukrašene palače. Iza nje je Velika piramida, potpuno ruinirana i Palača Guvernera… Posljednji pronađeni datum uklesan na zidovima je iz 909. godine kada je Grad odjednom napušten.” (Alberto Ruz, “Uxmal”, Instituto Nacional de Antropologia e Historia).

“Uxmal znači “triput građen” ili “triput okupiran”. Bio je središte političkog kraljevstva u jugoistočnom Yukatan-u. Dekoracija na palačama predstavlja bogove, životinje, osobe, geometrijske forme, simbole Venere, maske boga Čaka. Odmah do ograđenog dijela grada su stambeni dijelovi koji su mogli imati populaciju od oko 25.000 ljudi. Uxmal je bio naseljen od 800. godine prije nove ere…”

“Istočno stepenište Piramide Mađioničara ima 89 stepenica. Nagib je identičan kao kod Kefrenove piramide u Egiptu…” (Secrets of the Pyramids, Reader’s Digest, 1982.)

“Osim grada Chichen Itza, Uxmal je jedan od najvažnijih gradova Maja. Kompletna mapa grada još nije završena tako da se njegove granice još ne znaju. Međutim, zna se da je bio izgrađen na osi sjever-jug, a najvažnije zgrade su na sredini te osi.” (Mundo Maya, Quimera, Mexica, 2002.)



Mapa grada Uxmal-a Meridi, Yucatan, Meksiko



“Građevine u Uxmal-u daju osjećaj harmonije i promatraču omogućuju da diše slobodno, jer su posvuda otvoreni prostori. Ravnih kuteva zgrade su smještene sa obje strane avenije, a piramide počivaju na masivnim temeljima. Njihova veličina i sjajno ukrašene fasade izazivaju čudjenje i uzdah promatrača. Hramovi Maja se uzdižu iznad vrhova krošnji; ljudski rad je podignut iznad prirode… Piramida Mađioničara izgleda magično i to je razlog postojanju legende koja kaže da ju je napravio patuljak, koji se izlegao iz jajeta i kojeg je odgojila vještica. Patuljak je bio osuđen na smrt, ali je ubijedio vladare da mu poštede život. Zauzvrat će im, obečao je, dati građevinu koja bi bila iznad svih njihovih očekivanja. I, zbilja, kada je noć prošla, ujutro se iz magle digla piramida kakvu dotada svijet nije vidio.” (The Mayas, Demetrio Sodi, Panorama Editorial, Mexico, 1983)

“Ako se Chichen Itza smatra za najimpresivniji grad Maja na Yukatan-u, onda je Uxmal najljepši. Arhitektura se odlikuje bogato ukrašenim fasadama i veličanstvenom piramidom. Prva arheološka iskopavanja je započeo Danac Frans Blom 1929. da bi Meksička vlada nakon toga potpuno rekonstruirala glavne objekte. ” (Mexico travel Book, AAA Publishing, Florida, 2001)



Pogled na ženski samostan sa Piramide Mađioničara, Yucatan, Meksiko



Postoji jedna tendencija u zvaničnoj literaturi – enciklopedijama, da se misterija nestanka Maja u IX stoljeću potpuno izbriše slijedećom tezom: Maje su se, zbog nepogodnih klimatskih uvjeta, povlačile iz Chiapas-a i Guatemale i kretale se prema Yukatanu gdju su nastavile svoju civilizaciju. Međutim, usporeni razvoj i nazadovanje i međusobni sukobi su doveli do kolapsa koji se poklopio sa dolaskom Španjolaca. (?)”

Ova teza mi se nije nimalo dopala i smatram je znanstvenom glupošću. (Na primjer, The New American Desk Encyclopedia iz 1993. piše: “Uxmal su ruševine grada Maja na Yukatanu-u koji je napušten oko 1450. godine.”)

Prvo je pala u vodu ideja da su gradovi Yukatan-a podignuti nakon što su Maje napustile gradove kao što su Tikal (Guatemala), Copan (Honduras) ili Palenque (Meksiko). Naime, Uxmal je podignut prije barem tri tisuće godina što ga stavlja u istu crtu sa ostalim gradovima Maja.

Drugo, meksički arheolozi su dokazali da je i Uxmal bio tajanstveno napušten krajem IX stoljeća kao i ostali gradovi Maja.

Treće, nakon napuštanja, ovaj grad Maja je nekoliko puta bio naseljavan od strane nomadskih indijanskih plemena koje su Španjolci zatekli u XVI stoljeću. Ali, oni nisu bili direktni potomci Maja, jer su na upite konkvistadora odgovarali da ne znaju tko i kada je napravio ove građevine.

Sada sam se mogao više vremena posvetiti arhitekturi Uxmal-a i njenom značenju.

Piramida Mađioničara je prva građevina na koju se dođe na samom ulazu u Grad. Sa preko 36 metara je najviši objekt u Uxmal-u. Legenda u patuljku, odnosno mađioničaru Itzamna, koji je jednom rukom podigao piramidu preko noći, može se shvatiti na slijedeći način. Ova struktura, kao i čitav sveti kompleks Uxmal-a, je imao antičku upotrebu kao Škola Misterija i spiritualnih ceremonija. Pretpostavlja se da je Piramida sa okolnim kompleksom bila jedan od najvećih Sveučilišta Maja na kojima su se učila ezoterična znanja. Čitav kompleks odražava kretanja Sunca i Venere. Stepenice na zapadoj strani Piramide Mađioničara su orijentirane tako da prate zalazak Sunca prilikom ljetnog solsticija.



Piramida Mađioničara, Uxmal, Yucatan, Meksiko



“Ženski samostan” je kompleks od četiri dugačke zgrade koje formiraju zatvoreni trg. Ime su mu dali Španjolci jer su ih 74 prostorije, koje su imale izlaz na dvorište, podsjećale na njihove samostane. Svaka od četiri građevine ima unikatne fasade sa simbolima boga Čaka, zmije i rešetkastih stupova. Pretpostavlja se da su unutar trga žene Maja učile o različitim aspektima energije: ženskoj, seksualnoj, mjesečevoj i kundalini (čakre) energiji.



“Ženski samostan”, Uxmal, Yucatan, Meksiko



Jednostrano i limitirano promatranje svijeta Španjolaca nastavilo se i u slučaju prekrasne građevine koju su oni nazvali Palača Guvernera. Jasno je da Maje nisu imale ni guvernere, ni opatice. Ali, kako objasniti Španjolskim vojnicima da se ključ za filozofiju arhitekture Maja skrivao u njihovoj astronomskoj orijentaciji.



Pogled na dvorište “Ženskog samostana”, Uxmal, Yucatan, Meksiko



I pored sistematskog napora Španjolaca da unište sve dokaze o sofisticiranim dostignućima Maja u astronomiji i matematici, posljednjih nekoliko desetljeća se čine napori da se razumije ova misteriozna civilizacija. Pronađeni su dokazi o vrlo intimnoj vezi između planete Venere i “Palače Guvernera”. Na fasadi se nalazi više od 350 glifa koji su posvećeni ovoj planeti Sunčevog sistema (stilizirano slovo “M” sa dvije točke je simbol Maja za Veneru).



“Palača guvernera”, Uxmal, Yucatan, Meksiko



Izračunavanja iz 1975 (istraživači Aveni i Hartung) su pokazala da se dugačka strana Palače Guvernera nalazi pod kutom od 19 stupnjeva u odnosu na glavnu orijentaciju građevina u Uxmal-u. Pod identičnim (“najjužnijim”) kutom se planeta Venera pojavljuje na nebu svakih osam godina. Upravo taj osmogodišnji period je vrlo značajan za Maje.

Maje su znale da Venerin sinodički period (vrijeme kada se Venera spaja sa Suncem na nebu) iznosi 584 dana. Postoji pet različitih sinodičkih pozicija Venere (kao dnevnog i noćnog svemirskog objekta). Nakon petog sinodičkog perioda ova se pojava ponavlja sa novih pet perioda. Moderni astronomi ovu pojavu nazivaju “Veliki Venerin Ciklus”.

Pet Venerinih ciklusa (2920 dana) točno odgovara periodu od osam zemaljskih ciklusa, odnosno godina (2920 dana). Specifični dokaz o ovoj vezi “pet-prema-osam” je na sjevernozapadnom i sjeveroistočnom kraju fasade Palače Guvernera. Crta sa tri točke, odnosno broj osam prati masku boga Čaka koji ima izraženu vezu sa planetom Venerom.



“Pet-prema-osam”, fasada Palače guvernera, Uxmal, Yucatan, Meksiko



Sam događaj pojavljivanja Venere na najjužnijoj točki neba (sječanj 1997, 2005, 2013. itd) i njena nebeska putanja odgovaraju zamišljenoj liniji između Palače Guvernera u Uxmal-u na jednom kraju i maloj piramidi u, još nedovoljno poznatom gradicu Maja, Cehtzuc-u koji se nalazi na horizontu gledajući od Uxmal-a! Odstupanje je, prema Aveniju (1975.) neznatno: manje od jednog stupnja (117.56 prema 118.22 stupnjeva). Međutim, u doba kada su Maje pravile ove piramide (kraj IX stoljeća), položaj Zemlje u Sunčevom sistemu bio je malo drugačiji, tako da odstupanja uopće nije bilo!

Jugozapadno od Palače prema nebu se diže Velika Piramida. Djelomično je restaurirana. Originalno je imala devet terasa, odnsono devet nivoa (“Devet Čuvara vremena Maja”). Simbolika u broju stepenica i nivoa te hramu na vrhu platforme sa Bogom Čakom dopunjavaju sveti kompleks Uxmal-a koji je bio ekskluzivna Škola za astronome, matematičare, šamane, svećenike, proroke i ranare.



Velika piramida, Uxmal, Yucatan, Meksiko



I tu, sa zamišljenim pogledom, završavamo svoj virualni posjet Uxmal-u.

<< Arhiva >>