mala svaštara

16.06.2005., četvrtak

Meni najvažnija sporedna stvar

Kava...obožavam je! Ujutro ne funkcioniram dok ne osjetim njezin miris.
Inače nisam jutarnji tip, prvih pola sata sam ljuta na cijeli svijet, cimericu jedva pozdravim i tek kad popijem svoj omiljeni crni napitak (uz obavezno 3 cigarete jer mi je to prava mjera) dan mi može početi.
Tih prvih sat vremena mi je isprogramirano. Čim se probudim stavim kuhati vodu, za to vrijeme obavim sve šta trebam u kupatilu, dok se mlijeko kuha ( jer volim kipuću kavu) sredim krevet, upalim komp i Ona je gotova.
Dan može početi...
Najvažnija je sama ceremonija ispijanja kave. Trećinu šalice uvijek popijem dok je još kipuća tek onda zapalim prvu cigaretu. Ostatak kave raspodjelim na još dvije cigarete.
Grozna navika... jedna od rijetkih koja mi još nije dosadila, a traje već godinama.
Bez obzira da li je to nescaffe, espresso, capucino, machiato ili turska, kava se uvijek polagano ispija.
Evo i legenda koja govori o nastanku kave:
Učinak zrna kave na ponašanje prvi je primijetio etiopski pastir iz plemena Galla, imenom Kaldi, negdje oko tisućite godine naše ere. Njegove su koze uvijek bile hiperaktivne nakon što bi se pogostile crvenim "trešnjama" s određene biljke, sjajnih zelenih listova. I sam je Kaldi znao pozobati nekoliko bobica, pa je vjerojatno i on postao pretjerano aktivan, baš kao i njegovo stado. Otkriće je povjerio lokalnom svećeniku pokazavši mu bobice, a ovaj ih je, kao "demonsko voće" istog trena bacio u vatru. No, umjesto urlanja poraženih demona, iz vatre je dopro prekrasan miris. Svećenik je prvo razmislio, pa zatražio da se bobice maknu iz vatre, kako bi ih mogao proučiti. Njegovi su pomoćnici bobice ubacili u vodu da se ohlade, a potom ih je svećenik ispitao. No, proučio je i bobice i vodu koja je u međuvremenu promijenila boju. Jasno, morao je i probati gutljaj. I, dogodilo se čudo. Svećenici su ubrzo shvatili da im bobice pomažu da ostanu dugo budni. ( Pliva zdravlje)

I Honore de Balzac je pao na njezine čari i dao savršen opis: "Crna kao
vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav".

- 12:11 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi