Porche Spyder "Little Bastard"

11 veljača 2008



Život Jamesa Deana, filmske ikone hollywooda, okončan je tragičnom smrću u trenutku kad je njegova karijera bila u uzlaznoj putanji. Iako je glumio u samo nekoliko filmova, stekao je slavu i zaradio bogatstvo.
Novostečenim novcem James Dean je kupio sportski automobil Porche Spyder, jedan od samo dvadesetak koliko ih je tad bilo u svijetu. Automobilu je dao ime "Malo kopile" (Little bastard) i to je ime dao ispisati na poklopcu motora zajedno s oznakama trkaćeg automobila.
Dean je namjeravao sudjelovati u automobilskim utrkama, no nažalost nikad nije dobio priliku. 30.09.1955. godine, samo dva dana nakon što je kupio automobil, u njemu je umro od posljedica frontalnog sudara s drugim vozilom. Vozač drugog automobila je preživio zadobivši samo masnice i ogrebotine.
U to vrijeme Dean nije znao da je automobil i prije dolaska na sajam trkaćih automobila bio povezan s nizom neobičnih događaja.
Ubrzo nakon isporuke nekoliko se mehaničara ozlijedilo radeći na automobilu, od kojih je jedan slomio palac koji se zaglavio u vratima, a drugi se porezao pokušavajući podesiti motor.
Nakon smrtonosna sudara spašene ostatke automobila krpio je mehaničar po imenu George Barris, čovjek koji je podesio njegov motor nekoliko tjedana ranije. Tek pri ponovnoj uporabi dijelova automobila, Barris je počeo sumnjati da je uz automobil vezano nekakvo strašno prokletstvo.
Motor "Malog kopila" je jako stradao u sudaru, tako da ga je Barris obnovio i prodao ga zaljubljeniku u utrke, dr. Williamu Eschirchu.
Jedan od liječnikovih prijatelja, također je vozač automobilskih utrka dr. Carl McHenry, doznao je za prodaju i odlučio kupiti prijenosnu osovinu automobila. Barris je također prodao i druge dijelove, uključujući i dvije stražnje gume.
U prvoj utrci u kojoj su dva liječnika testirala svoju novu opremu, oba su doživjela nesreću. Automobil dr.Eschircha se prevrnuo nakon što je zakočio ulazeći u krivinu. Na sreću, liječnik je preživio nesreću, iako je ostao paraliziran. Dr. McHenry nije bio te sreće; stradao je nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom, i zabio se u drvo. Kao da to nije bilo dovoljno, tog istog tjedna vozač koji je kupio dvije stražnje gume jedva je izbjegao smrt nakon što su obje gume istodobno eksplodirale tijekom utrke (a opće je poznato da dvije gume od pritiska nikad ne mogu u isto vrijeme puknuti).
Kad je doznao za te nesreće, Barris je automobil predao Kalifornijskoj ophodnji za sigurnost na autocestama u svrhu publiciteta misleći da će Deanova slava uvelike pridonijeti kampanji za spriječavanje automobilskih nesreća.
Automobil je bio u garaži s mnogo drugih automobila. Dok je bio tamo, izbio je zagonetni požar. Tijekom požara svi automobili su izgorili ili dobili teška oštećenja, samo "Malo kopile" je ostalo neoštećeno.
Ubrzo nakon toga dok je automobil bio izložen na jednom sajmu, dogodila se neobična nesreća. Deanov automobil prevezen je u stražnjem dijelu teretnog kamiona kojem je upravljao vozač George Barhius, kada se kamion poskliznuo na mokroj cesti i završio u jarku. Barhius je zbog udarca ispao iz kabine, no vjerovalo se da je preživio. Međutim, olupina "Malog kopileta" pala je na njega iz stražnjeg dijela kamiona i ubila ga.
Na godišnjicu Deanove nesreće, jedan tinejđer iz Detroita je promatrao automobil koji je bio izložen na velikoj izložbi. Struktura na kojoj je bio automobil se iznenada srušila i pala po dječaku koji je preminuo.
Nekoliko tjedana poslje automobil je uništilo njegovo vlastito prokletstvo. Ubrzo nakon posljednje nesreće, dok je bio izložen u New Orleansu, raspalo se samo od sebe. Ostaci su prevezeni u garažu u Kaliforniju nakon čega su misteriozno nestali.

VELIKI MISTERIJI (Lucy Doncaster & Andrew Holland)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.