tino umak (za tjesteninu tipa domaćih širokih rezanaca)
potrebno za 4 osobe (gladne ):
1/2 kg svježe tjestenine
jedna glavica luka
150 gr mljevene junetine
1/2 litre ukuhane rajčice
1 konzerva tune,ocjeđene od ulja
2 veća šampinjona
malo sušenih vrganja
2 dcl vrhnja za kuhanje
malo maslinovog ulja
malo dimljene slanine
deci vina crnoga
postupak bi bio ovaj:
na malo zagrijanog ulja stavite dinstat sitno isječeni luk
bubnite na to meso,pa kad zacvrči kak treba i dobije blijedu boju podlijte sa deci crnog vina.
nakon što je isparilo vino dodajte slaninu i gljive,naravno vrganje natopite koji minut u mlakoj vodi,ocjedite,pa sjeckajte....tunu iscjedite dobro od ulja i kad su gljive i meso skroz mekani dodajte tunu te zalijte rajčicom...kad zgusne posolite,popaprite i dodajte unutra vrhnje...u međuvremenu skuhajte al dente tjesto,pa u ocjeđeno tjesto stavite umak,promješajte na jakoj vatri par puta (minuta ukupno) i uz dobro crno vino navalite na klopu