Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

23.04.2006., nedjelja


HODOČAŠĆE U ASISSI, VATIKAN, RIM I PADOVU
17. do 23. travnja 2006.

Grupa od 45 hodočasnika iz naše župe imala je radost sudjelovati na PRVOM HODOČAŠĆU NAŠE ŽUPE U RIM – koje smo organizirali povodom 35. godišnjice od početka gradnje naše župne crkve. Tih dana u Rimu i Vatikanu slavile su se tri velike obljetnice: 500. god. od izgradnje bazilike sv. Petra u Vatikanu (18. 4.) Prva godišnjica pontifikata Benedikta XVI (19.4.) , te 2759. rođendan grada Rima (20.4). Brojni su se hodočasnici okupili na Trgu svetoga Petra kako bi proslavili prvu obljetnicu papinstva Benedikta XVI., a među kojima je bilo više skupina hrvatskih hodočasnika. Sveti nas je Otac pozdravio ovim riječima:
>„S velikom uskrsnom radošću pozdravljam sve hrvatske hodočasnike! Svakodnevni susret i hod sa živim Gospodinom na putu života, neka vam ražari srca kako bi oduševljeno svjedočili svoju vjeru i naviještali silna Božja djela! Hvaljen Isus i Marija!“

Papa je od hodočasnika zatražio da se mole za njega i da ga podupiru kako bi bio umjeren i odlučan pastir svoje Crkve, a na koncu kateheze je uputio snažan apel za mir u Svetoj zemlji te osudio strašan atentat izvršen u ponedjeljak u Tel Avivu.
Kako vrijeme brzo prolazi! – kazao je papa Benedikt XVI., i danas uzbuđen kao i prije godinu dana, zbog neočekivanoga događaja, kada je 19. travnja 2005. bio pozvan služiti Crkvi kao nasljednik apostola Petra. Već je prošla godina dana otkako su, na meni neočekivan i iznenađujući način, kardinali okupljeni na konklavama izabrali moju jadnu osobu za nasljednika blagopokojnoga i voljenoga sluge Božjega Ivana Pavla II. – dodao je Sveti Otac, a potom se prisjetio prvog susreta s mnoštvom okupljenim na tom istom Trgu svetoga Petra, kada se, odmah nakon izbora, pojavio na središnjoj loži bazilike. Taj mi je susret ostao utisnut u misli i u srce, a tijekom kojega sam odmah okusio ono što sam rekao na početku svoje papinske službe: Osjećam živom svijest da ne trebam sâm nositi ono što u stvari ni ne bih nikada sâm mogao nositi.
U katehezi je Sveti Otac govorio o uskrsnome otajstvu, temeljnoj i nezaobilaznoj jezgri evanđeoske poruke, koja obuhvaća Kristovu Muku, smrt i Uskrsnuće, a to se otajstvo obnavlja posebice svake nedjelje, koje su „mali Uskrs“ svakoga tjedna. Upravo se iz osobnoga susreta s uskrslim Kristom rađa vjera, te postaje zanos hrabrosti i slobode – pojasnio je Papa. To je poslanje Gospodinovih učenika svakoga doba, pa i ovoga našeg vremena; kako potiče sveti Pavao: „Za onim gore težite, ne za zemaljskim!“ To ne znači udaljiti se od svakodnevnih obveza, i ne zanimati se za zemaljske stvarnosti. To, naprotiv, znači oživjeti svaku ljudsku aktivnost, kako bismo bili radosni navjestitelji i svjedoci uskrsloga Krista – objasnio je Sveti Otac.
Nakon pozdravâ hodočasnicima upućenima na više jezikâ, među kojima i na hrvatskome, Sveti je Otac svoje misli upravio u Svetu zemlju, gdje dva naroda ratuju već više od 50 godina, i gdje se opet oplakuju žrtve strašnoga atentata. Ne može se sličnim djelima, koja su za svaku osudu, štititi ni najlegitimnija prava nekog naroda – kazao je Sveti Otac. Neka Gospodin, Knez mira, bude blizu Izraelcima i Palestincima kako se ne bi prepustili tim tragičnim događajima, nego kako bi ponovno pokrenuli korake koji će ih dovesti do života u miru i sigurnosti, jedni pokraj drugih, kao djeca istoga Oca koji je na Nebesima – kazao je Sveti Otac.

- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.