Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

07.04.2006., petak


SVEČANO OBILJEŽEN 8. TRAVNJA – DAN ROMA
Najmlađi - predškola. U Osnovnoj školi Orehovica, koju pohađa oko preko stotinu Romske djece iz obližnjih naselja, svečano je u petak 7. travnja 2006. godine obilježen SVJETSKI DAN ROMA. U prigodnom programu pod vodstvom svojih učitelja zajedno su sudjelovala djeca Roma i Hrvata te tako dali zajednički doprinos obilježavanju ovog važnog praznika za Rome.
Sve nazočne, među kojima je bilo mnoštvo roditelja i učenika na početku je u ime g. ravnatelja pozdravio psiholog škole g. Davor Kosec, istaknuvši pozitivne pomake koji su posljednjih godina vidljivi što se tiče obrazovanja Romske djece u Osnovnoj školi Orehovica. Čestitajući nazočnima praznik, zaželio je da se pozitivna dostignuća nastave i dalje kako bi i uz obostrano zalaganje i roditelja i učitelja, osnovno obrazovanje djece Roma u školi Orehovica donosilo sve bolje i bolje rezultate.
Romski pomagač u Osnovnoj školi Orehovica g. Dragan Ignac ukratko je iznio povijest obilježavanja Svjetskog dana Roma, koji se slavi od 1971. godine kada je u Londonu održan svjetski Kongres Roma, a u Hrvatskoj se počeo obilježavati od godine 1990, i prvi su ga počeli slaviti Romi u Međimurju. Istaknuo je kako je stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske pomoglo da se Romi aktivnije uključe u društvenu zajednicu, te da je Hrvatska država dala mogućnost Romima da ravnopravno sa svim ostalim narodima odlučuju o važnim pitanjima za sam opstanak i bolji suživot u lijepoj nam domovini. Očit je napredak posljednjih godina na svim poljima života, a isto tako i u političkom odlučivanju u kojem i Romi imaju svoje predstavnike.
Kao gorući problem spomenuo je obrazovanje Roma , koje je nisko ili gotovo nikakvo, s nadom da će se i sami Romi potruditi kako bi se uključili u obrazovni sustav što bi pomoglo da se još više uključe u današnji život hrvatskog društva.
Svakako da pritom ne smiju zanemariti svoju vlastitu kulturu, običaje i jezik jer je to njihova prepoznatljivost u svijetu a i naše nacionalno bogatstvo.
Najavivši prigodni program učenika, u kojem su sudjelovala djeca od predškolske dobi do viših razreda škole zahvalio je svima koji se svojim trudom doprinijeli obilježavanju ovog značajnog Romskog praznika.
Osim djece u programu je sudjelovao i Romski glazbeni sastav «ZLATNA KORITA» dajući tako poseban ugođaj ovoj prvoj proslavi SVJETSKOG DANA ROMA u Osnovnoj školi Orehovica.

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.