Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crkvaorehovica

Marketing

SVEČANO OBILJEŽEN 8. TRAVNJA – DAN ROMA

U Osnovnoj školi Orehovica, koju pohađa oko preko stotinu Romske djece iz obližnjih naselja, svečano je u petak 7. travnja 2006. godine obilježen SVJETSKI DAN ROMA. U prigodnom programu pod vodstvom svojih učitelja zajedno su sudjelovala djeca Roma i Hrvata te tako dali zajednički doprinos obilježavanju ovog važnog praznika za Rome.
Sve nazočne, među kojima je bilo mnoštvo roditelja i učenika na početku je u ime g. ravnatelja pozdravio psiholog škole g. Davor Kosec, istaknuvši pozitivne pomake koji su posljednjih godina vidljivi što se tiče obrazovanja Romske djece u Osnovnoj školi Orehovica. Čestitajući nazočnima praznik, zaželio je da se pozitivna dostignuća nastave i dalje kako bi i uz obostrano zalaganje i roditelja i učitelja, osnovno obrazovanje djece Roma u školi Orehovica donosilo sve bolje i bolje rezultate.
Romski pomagač u Osnovnoj školi Orehovica g. Dragan Ignac ukratko je iznio povijest obilježavanja Svjetskog dana Roma, koji se slavi od 1971. godine kada je u Londonu održan svjetski Kongres Roma, a u Hrvatskoj se počeo obilježavati od godine 1990, i prvi su ga počeli slaviti Romi u Međimurju. Istaknuo je kako je stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske pomoglo da se Romi aktivnije uključe u društvenu zajednicu, te da je Hrvatska država dala mogućnost Romima da ravnopravno sa svim ostalim narodima odlučuju o važnim pitanjima za sam opstanak i bolji suživot u lijepoj nam domovini. Očit je napredak posljednjih godina na svim poljima života, a isto tako i u političkom odlučivanju u kojem i Romi imaju svoje predstavnike.
Kao gorući problem spomenuo je obrazovanje Roma , koje je nisko ili gotovo nikakvo, s nadom da će se i sami Romi potruditi kako bi se uključili u obrazovni sustav što bi pomoglo da se još više uključe u današnji život hrvatskog društva.
Svakako da pritom ne smiju zanemariti svoju vlastitu kulturu, običaje i jezik jer je to njihova prepoznatljivost u svijetu a i naše nacionalno bogatstvo.
Najavivši prigodni program učenika, u kojem su sudjelovala djeca od predškolske dobi do viših razreda škole zahvalio je svima koji se svojim trudom doprinijeli obilježavanju ovog značajnog Romskog praznika.
Osim djece u programu je sudjelovao i Romski glazbeni sastav «ZLATNA KORITA» dajući tako poseban ugođaj ovoj prvoj proslavi SVJETSKOG DANA ROMA u Osnovnoj školi Orehovica.


Post je objavljen 07.04.2006. u 13:41 sati.