nedjelja, 09.01.2005.

Kako se mjenjaju pravila

Bord u današnjem blogu je promjenio pravila o računanju mečeva u Americi. Na Spingold turniru 1957 još uvijek se obračunavalo u totalnim poenima. U Evropi su već koristili IMP poene. Četiri tima koji su ušli u finale igrali su round robin a pobjednika je odlučilo jedno dijeljenje.
Pedro Cabral je bio član tima koji je zaostajao za veoma jakim timom Stone u kojem su igrali tadašnji američki reprezentativci: Roth, Stone, Crawford, Silodor, Rapee i B.J.Becker. Stone je pasirao Northovu ruku (igrali su sistem koji je tražio solidnih 13 poena za otvor !). Kad je Roth otvorio 2NT pogurao ga je do 7 NT. Tref liciti su bili Gerber konvencija na koju je dobio informaciju o tri asa i tri kralja. Prebrojao je 12 štihova i odlučio partneru dati priliku pronaći trinaesti.

North
East
South
West
passpass2 NTpass
4 pass4 NTpass
5 pass5 NTpass
7 NTpasspasspass


7 NT
Q
A Q J 10 8
K 7 4
5 3
Q 6 4
 
2
9 6 5 3 2
Q J 9 8 7
10 5
  9 7 4 3
Q 8
6 2
J 9 8 3 2
  K 6 5
A J 10
A K 10 4
A K 7
 


Roth je demonstrirao odličnu tehniku. Uzeo je ataku karo dame i odigrao svoje crne štihove. Tako je prebrojio ruku te da West ima deset crvenih karata. Uzeo je drugi karo štih, herc asa te povukao herc impas koji nije držao. Šansa je bila 71% ali dama je ipak bila dubl. Pao je dva puta.

Na drugom stolu je Cabral otvorio Nothovu ruku i na kraju stigao u sedam pik. Nešto bolji kontrakt jer je nudio šansu trinaestog štiha rezanjem karona ako jedan protivnik ima Q J X. Izvođač je povukao adute i isto utvrdio da West ima deset crvenih karata. No Cabral je odlučio riskirati. Gubio je u meču za 2000 bodova i trebao mu je veliki swing. Odlučio je da uzme Asa i kralja herc nadajući se da je dama dubl. Uspio je i dobio 2210 poena, 150 za honere i 200 poena kazne koje su mu donijeli suigrači. Sve zajedno 2510 poen i pobjeda na prestižnom turniru za 180 poena.

Stone i njegovi suigrači su bili bijesni i nikako se nisu pomirili sa porazom nego su započeli borbu da ACBL ukine total point računanje rezultata. Pobijedili su i ACBL od 1960 upotrebljava IMP računanje. Možda bi sličnu stvar trebali pokrenuti i nezadovoljni igrači sa Hrvatske lige. Na jednom meču Pavo Marinković je otvorio na trećem mjestu 1 NT (ruka je bila sa nekih pet šest poena) kao blef koji se pokazao uspješnim. Međutim nakon što je protivnički tim pozvao suca rezultat je poništen i dodijeljena je proceduralna kazna jer se iz postojećih propozicija takmičenja nije mogla iščitati definicija dozvoljenog blefa. Tumačenje se razlikovalo od onog na kojeg su igrači navikli na reprezentativnim nastupima. To je prilika da se osvježe propozicije i usklade sa najvažnijim takmičenjima.

09.01.2005. u 21:44 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess