fra gavun

subota, 12.11.2011.

O gorje, o vlaji savljevići, o krumpiri!

Trijebim večeras šipke za napraviti sok pa mi ruke crne, zaboli me, rekla bi moja unuka, guzinica sjedeći a da ne rečem koliko koncentracije i pacencije treba imati da zrna ne pobjegnu van posude jer posuda nikad nije dovoljno velika.
A sok od šipka je pravi i zdravi napitak pa se zbog toga trud isplati a zadovoljstvo je nemjerljivo.
Umijeće je otvoriti šipak a da se zrna ne prospu, da ne pobjegnu svako na svoju stranu, da ne potraže drugo utočište.
Umijeće je ne prosuti ih po podu jer postoji mogućnost nagaziti šlapom po njima a onda će se cijeli pod zakrvaviti.
Valja imati mudrosti za imati posla sa šipkom i imati na umu kako svako zrno predstavlja klicu koja može stvoriti milijune novih zrna.
Valja, valja! Lako je svitovati ali to nipošto nije 'idem se malo igrati' s ovim ćudljivim južnim voćem.
Ako nisi strpljiv s njegovim 'temperamentom' teško da ćeš zrnje imati na okupu.

Djeca i oni tanjih živaca koji brzo 'puknu' nisu za ovaj posao.
Nisu ni oni koji u svojoj glavi imaju brojčanik kao primjerice na benzinskoj crpki što kune i litre odbrojava.
Nisu jer zaneseni svojim uzletom neće moći otrijebiti šipak a da ga ne prospu, odnosno neće uspjeti zadržati zrna na okupu.
A kad se šipak prospe to vam je kao kad se država raspadne.

Dugo već ne znamo tko je čuvar državnog pečata ali znamo tko to želi biti!


Image and video hosting by TinyPic

- 00:10 - Komentari (21) - Isprintaj - #