Priče o čokoladi!

utorak, 18.03.2014.

Magična čokoladna pilula



Nije rijetkost čuti da je čokolada, tamna čokolada, zapravo dobrohotna za ljudsko zdravlje. Propaganda je to kojoj su skloni proizvođači ne bi li prodali što više svog proizvoda.

Sve do nedavno, čokolada je općenito smatrana prilično nezdravom namirnicom. Moguće je da se to odnosilo na razne proizvode koji su se voljeli bombastično zvati čokoladom, a zapravo su većinom bili sastavljeni od šećera i prerađenog mlijeka u prahu.

Sa sve većom kvalitetom, i sve većim postotkom kakaa u čokoladama, moguće je da se u prosjeku u njima danas nalazi nešto više pozitivnog učinka kakaa. Stari Maje, ipak su ga pili kako bi poboljšali svoju fizičku moć.

Istraživanja koja se upravo provode u SAD-u, mogla bi dati ‘zeleno svjetlo’ za široku prodaju tableta sastavljenih od pozitivnih struktura kakaa, kojima će potom biti moguća prevencija bolesti.

Već nekoliko dana čitam članke o studiji koja se provodi i koja bi trebala dokazati da tablete koje su sačinjene od nutrienata izvučenih iz tamne čokolade, mogu spriječiti srčane i moždane udare.

Te tablete imaju toliko nutrienata da bi čovjek trebao pojesti tone čokoladne da u sebe unese onu količinu koja se upravo testira u magičnoj piluli, budući da izdvojen koncentrat ima samo nekoliko od 400 različitih sastojaka kakaa koje pojedemo prilikom konzumacije tamne čokolade.

Istraživanje će biti provedeno radi dva različita koncentrata nutrijenata. Prvi se odnosi na već spomenutu prevenciju srčanih i moždanih udara, a drugi na prevenciju raka.

'U većini čokoladnih proizvoda od kakaa nećete dobiti ove protektivne sastojke jer se oni uništavaju u procesu proizvodnje', upozorila je dr. JoAnn Manson, šefica bolnice za ženske bolesti u Boston koja sudjeluje u ovom istraživanju.

Za potrebe prevencije bolesti, iz kakaa se izdvajaju pojedini sastojci za koje se smatra (temeljem prethodnih istraživanja) da pomažu ljudskom tijelu u jačanju otpornosti. Potom ih se koncentrira u pilule. Jedan dio sudionika će tijekom četiri godine svaki dan dobivati placebo, a drugi dio sudionika, dvije kapsule s kakaom. Ni oni, niti voditelji studije neće znati tko pije koju tabletu. O tome će evidenciju voditi drugi članovi istraživačkog tima.

Ukoliko se pokaže da testirane tablete imaju predviđeni učinak, bit će to još veći marketinški magnet za prodaju tamne čokolade.

Međutim, sve to valja uzeti s dozom sumnje, budući da u financiranju cijelog istraživanja sudjeluje i tvrtka Mars Inc., poznata po proizvodnji M&M-a, Snickersa i drugih sličnih čokoladnih proizvoda, a njihov profit ovisi upravo o prodaji proizvoda od kakaa, pa u konačnici i samih pilula.

Naravno, to nikako ne znači da bi se rezultati istraživanja odmah trebali odbaciti kao netočni. Ali, skepse nikad dovoljno.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: Priče o čokoladi

18.03.2014. u 15:45 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!