petak, 26.09.2008.

francuska zlevanka

Kolač se naravno ne zove tako, nego u kuharici stoji profinjeniji naslov sretanali po sadržaju je to to - uz dotatak voća.
("Francuska kuharica" J.Harris ; napisala "Čokoladu" i još puno zgodnih , lako čitljivih romana iako joj zadnja zbirka priča koju sam čitala nije bog zna što)

Recept je u principu za dvije osobe + malo dijete smijeh tako da se količina slobodno poduplira za onoliko koliko ima osoba (cca).

Sastojci
3 jaja
3 dcl mlijeka
125 g oštrog brašna, no može se miješati oštro/meko
žlica ekstrakta vanilije ili nekog finog likera
50 gr smeđeg šećera
malo soli (moj dodatak)
15 g maslaca za podmazivanje
750 gr višanja (prema originalnom receptu) , no više nego dovoljno je i 500 gr, mogu biti višnje iz kompota ili neko drugo mekano voće (šljive, marelice, breskve, šumsko voće, ja sam radila i sa kruškama i ispalo je odlično).

Priprema
Plitku vatrostalnu (može i glinena) posudu bogato namazati maslacem, posuti sa malo šećera, na to staviti voće.
Pomiješati brašno sa šećerom i malo soli, napraviti udubinu i u to uliti mješavinu mlijeka, jaja i ekstrakta vanilije (ili likera), te miješati dok se ne dobije glatko tijesto, nešto gušće od smjese za palačinke.
To preliti preko voća i peći u pećnici na 180 C oko 40 minuta. Kad je gotovo odmah posipati sa malo šećera .

Kod nas se to pojede odmah njami, 1 do 1,5 komad ja, 1 komad Vito ako je gladan, ostatak mužić zubo

- 12:10 - Tvoje rijeýi ( 26 komentara) - Tvoj papir - #

<< Arhiva >>