ponedjeljak, 29.01.2007.

Dokumenti

Ponovo sam dodao rubriku koja sadrzi razne dokumente, knjige, fin. izvjesca,… i ostale razne dokumente.

Planiram prekodirati PHP kako bi gosti mogli izravno uci, ali do tad je

- razni dokumenti i financijska izvješća

..ili www.cartmann.com pa klik na istoimeni link.

login: gost

password: cart

Nadam se da ovaj put Al-Qaeda nece cartmann.com dozivjeti kao američku financijsku instituciju i preko ove opcije hackirati site. headbang

ps. nisam imao vremena raspodijeliti fileove vec sam samo copy/paste par svojih foldere, pa ako naidjete na privatne dokumente (npr. kucni video s Lanom Jurcevic i sl.), javite da ih pomaknem.

Ili ako imate bilo kakve preporuke, kritike, savjete,…kako poboljšati i unaprijediti ovu funkciju slobodno me kontaktirajte na e-mail cartmann@cartmann.com .

Ako netko želi uploadati svoje fileove, nek mi pošalje e-mail na navedenu adresu pa ću mu napraviti zaseban account, ne želim staviti otvoren upload kako bi se zaštitili od spama i hackiranja.

Razlog zasto dajem prostor i bandwidht free je taj što me 100Gb prostora + 2000 Gb mjesečnog prometa na US serveru koštalo simbolički više nego 50Mb prostora i 5Gb prometa na Hr serveru, a trenutno mjesečno iskoristim cca. 2Gb prometa od mogućih 2000 Gb, tj. zauzmem cca. 100Mb od dozvoljenih 100 Gb, a kako je ionako plaćam isto skinuo 2 Gb ili 2000 Gb, šteta da stoji neiskorišteno.

- 13:22 - komentar (7) - tisak - #

srijeda, 24.01.2007.

školica dioničarstva - investing for dummies

Jutros dok sam čekao red u banci shvatio sam da se Hrvatska ne mora bojati “burzovnog sloma” za kojeg mnogi govore da nastupa onda kad “i kućanice započnu trgovati dionicama”. Naime, ispred mene se u redu nalazila mlađa gospođa ili gospođica koja je s, kako se kasnije pokazalo, cca. 5000 Eur željela kupiti “neke dionice”, a kako nije znala gdje bi treba otići - otišla je u banku. Zbunjena službenica je prvo okrenula cca. 7-8 telefonskih brojeva, da bi zatim izgovorila uobičajen “panic line” - srušio nam se sustav, dođite popodne (op. a. kad radi druga kolegica aka “brigo moja pređi na drugoga” :)). Iako se nemam običaj miješati u takve razgovore (da ne ispadne kako prisluškujem ;)), nisam izdržao pa sam predložio zbunjenoj službenici da kontaktira direkciju brokerskih poslova koja se nalazi u sklopu sektora investicijskog poslovanja te uplati novac na zaseban žiro-račun koji je izvan bilance banke tj. služi isključivo za kupovinu dionica po nalogu klijenta. Nakon 5 min je sve bilo riješeno, a ipak moram pohvaliti službenicu koja se zahvalila i priznala da do sad nije imala takvih upita. Sumnjam, ali nije važno. :)

Ako među posjetiteljima ovog bloga ima onih koji bi željeli započeti s ulaganjem, a ne znaju gdje i kako ostvariti prvi korak, mogu odabrati neku od ponuđenih mogućnosti;

a) nazvati nekog s ove LISTE i gnjaviti ga da vam objasni postupak.

b) dugogodišnji ste klijent npr. PBZ banke, odete u poslovnicu pripremljeni na to da će te morati uputiti zbunjenu službenicu na “direkciju brokerskih poslova” - (385 (0)1 489-1331), a prije prvog trgovanja morate uplatiti novac na žiro-račun br. 2340009 - 1300000015, model 05, poziv na broj 818020 - 9400000. Pod “svrhu” upišeti svoje ime i prezime (jmbg ili mb kod pravne osobe) ili oznaku investitora u SDA. Ako do sad niste trgovali, odnosno nemate otvoren račun u SDA (PIN) broker kojeg odaberete će vam na temelju vaših podataka otvoriti taj račun. Otvaranje računa u SDA je besplatno. Naravno, uz sebe morate imati dokument kojim možete potvrditi svoj identitet, osobnu iskaznicu ili putovnicu, a pravne osobe izvadak iz sudskog registra (vjerojatno i potpisni karton - dokaz da osoba koja otvara račun ima ovlaštenje za potpis).



Možete otvoriti i skrbnički račun, u slučaju da ne želite biti navedeni kao vlasnik dionica. To zadovoljstvo će vas koštati (u Raiffeisen banci), ovisno o ukupnoj vrijednosti imovine, do 3.5 mil. kn plaćate godišnju naknadu od 0,30%, do 10 mil. kn 0,25%, do 35 mil. kn 0,20% i preko 35 mil. kn 0,15%, s tim da je min. naknada 1500 kn kvartalno. Znači, najniži iznos koji morate platiti je 6000 kn godišnje.

Da ne izgleda kako reklamiram PBZ, spomenuti ću i Prvu generaciju te Abacus brokere koji u svojoj ponudi imaju i opciju online trgovanja. Ali o brokerima ću napisati nešto više tokom tjedna, čim uhvatim malo više vremena, jer je prošli članak već poprilično zastario pa je došlo vrijeme za njegovu ažuriranu inačicu.

Copy/paste s: novi blog i investicijski forum



- 00:11 - komentar (3) - tisak - #

srijeda, 17.01.2007.

Liberalizacija trgovanja na stranim burzama - dio II.

Plan liberalizacije

Ministarstvo financija i HNB analizirali su utjecaj i važnost pojedinih kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja na hrvatski financijski sustav te je, napominje Duvnjak, predložen plan liberalizacije koji je prihvatila i Europska komisija, odnosno Vijeće Europe. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja provodi se kroz tri faze. Prva faza krenula je stupanjem zakona na snagu sredinom prošlog mjeseca te traje do konca ove godine. Njome se postiže potpuna liberalizacija ulaganja rezidenata i nerezidenata u vrijednosne papire, i to ukidanjem zabrane ulaganja nerezidenata u blagajničke zapise HNB-a i trezorske zapise Ministarstva financija te ukidanjem obveze rezidenata fizičkih osoba da kupoprodaju stranih vrijednosnih papira u inozemstvu obavljaju isključivo preko domaćih ovlaštenih društva, odnosno domaćih brokera. Nadalje, ukida se odredba temeljem koje je banka prije izvršavanja naloga za plaćanje u inozemstvo s osnove isplate dobiti od izravnog ulaganja, odnosno isplate ostatka likvidacijske ili stečajne mase, morala provjeravati da li je u Hrvatskoj plaćen porez.
Druga faza kreće s 1. siječnjem iduće godine i traje do konca 2008. U toj fazi prestaje obveza prijave kapitalnog posla kao preduvjeta za izvršenje plaćanja i prijenosa po tim poslovima. U trećoj fazi, koja na snagu stupa s 1. siječnjem 2009. godine, postiže se potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja na način da prestaju važiti preostale restriktivne odredbe zakona. Ukida se zabrana kratkoročnog financiranja nerezidenata, obveza korištenja financijskih kredita iz inozemstva preko računa u domaćim bankama i zabrana otvaranja računa rezidenata u inozemstvu. Ukidaju se ograničenja za gotovinsko poslovanje između rezidenata i nerezidenata, ograničenja za rezidente prilikom unošenja i iznošenja gotovine, odnosno materijaliziranih vrijednosnih papira preko državne granice, zaključuje Duvnjak.


http://www.cartmann.com/izmjene-deviznog-zakona/

- 21:55 - komentar (6) - tisak - #