Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

školica dioničarstva - investing for dummies

Jutros dok sam čekao red u banci shvatio sam da se Hrvatska ne mora bojati “burzovnog sloma” za kojeg mnogi govore da nastupa onda kad “i kućanice započnu trgovati dionicama”. Naime, ispred mene se u redu nalazila mlađa gospođa ili gospođica koja je s, kako se kasnije pokazalo, cca. 5000 Eur željela kupiti “neke dionice”, a kako nije znala gdje bi treba otići - otišla je u banku. Zbunjena službenica je prvo okrenula cca. 7-8 telefonskih brojeva, da bi zatim izgovorila uobičajen “panic line” - srušio nam se sustav, dođite popodne (op. a. kad radi druga kolegica aka “brigo moja pređi na drugoga” :)). Iako se nemam običaj miješati u takve razgovore (da ne ispadne kako prisluškujem ;)), nisam izdržao pa sam predložio zbunjenoj službenici da kontaktira direkciju brokerskih poslova koja se nalazi u sklopu sektora investicijskog poslovanja te uplati novac na zaseban žiro-račun koji je izvan bilance banke tj. služi isključivo za kupovinu dionica po nalogu klijenta. Nakon 5 min je sve bilo riješeno, a ipak moram pohvaliti službenicu koja se zahvalila i priznala da do sad nije imala takvih upita. Sumnjam, ali nije važno. :)

Ako među posjetiteljima ovog bloga ima onih koji bi željeli započeti s ulaganjem, a ne znaju gdje i kako ostvariti prvi korak, mogu odabrati neku od ponuđenih mogućnosti;

a) nazvati nekog s ove LISTE i gnjaviti ga da vam objasni postupak.

b) dugogodišnji ste klijent npr. PBZ banke, odete u poslovnicu pripremljeni na to da će te morati uputiti zbunjenu službenicu na “direkciju brokerskih poslova” - (385 (0)1 489-1331), a prije prvog trgovanja morate uplatiti novac na žiro-račun br. 2340009 - 1300000015, model 05, poziv na broj 818020 - 9400000. Pod “svrhu” upišeti svoje ime i prezime (jmbg ili mb kod pravne osobe) ili oznaku investitora u SDA. Ako do sad niste trgovali, odnosno nemate otvoren račun u SDA (PIN) broker kojeg odaberete će vam na temelju vaših podataka otvoriti taj račun. Otvaranje računa u SDA je besplatno. Naravno, uz sebe morate imati dokument kojim možete potvrditi svoj identitet, osobnu iskaznicu ili putovnicu, a pravne osobe izvadak iz sudskog registra (vjerojatno i potpisni karton - dokaz da osoba koja otvara račun ima ovlaštenje za potpis).



Možete otvoriti i skrbnički račun, u slučaju da ne želite biti navedeni kao vlasnik dionica. To zadovoljstvo će vas koštati (u Raiffeisen banci), ovisno o ukupnoj vrijednosti imovine, do 3.5 mil. kn plaćate godišnju naknadu od 0,30%, do 10 mil. kn 0,25%, do 35 mil. kn 0,20% i preko 35 mil. kn 0,15%, s tim da je min. naknada 1500 kn kvartalno. Znači, najniži iznos koji morate platiti je 6000 kn godišnje.

Da ne izgleda kako reklamiram PBZ, spomenuti ću i Prvu generaciju te Abacus brokere koji u svojoj ponudi imaju i opciju online trgovanja. Ali o brokerima ću napisati nešto više tokom tjedna, čim uhvatim malo više vremena, jer je prošli članak već poprilično zastario pa je došlo vrijeme za njegovu ažuriranu inačicu.

Copy/paste s: novi blog i investicijski forum





Post je objavljen 24.01.2007. u 00:11 sati.