petak, 19.05.2006.

Loše vrijeme za bikove

Kad sam tek počeo trgovati imao sam plan koji je bio rezultat čitanja raznih knjiga i how-to publikacija na temu trgovanja, i tad sam imao jedan "ozbiljni" portfolio, sačinjen večinom od blue chip dionica s malim (ali sigurnim) pomakom cijene te "kockarski" portfolio koji je sačinjavao dionice poput GOOG-a, BIDU, PFE,..ali sam nakon par mjeseci uočio da, kako god okrenuo, "kockarski" portfolio donosi više prinosa, a kad market pada, padaju oba portfolia, s tim da "kockarski" rijetko kad padne toliko da ima manji profit od "sigurno" portfolia. Pa sam počeo mješati, ubacio i opcije, čak i jednostrane (long) trade-ove,..ohrabrio se što vodi samo k jednom od dva moguća riješenja; A) upisivanju u Forbesovu listu najbogatijih zemljana (šanse jedan naprema par tisuća milijardi), te B) gubitku u portfelju.

Tako da sam od danas svečano odlučio napustiti (ne goog niti msft :)) "kockarski" tj. optimistični bull princip trgovanja i češće se okretati dionicama s malom volatilnošću koje su se pokazale otporne na korekciju, a značajnije pozicije braniti putevima i u slučaju kad sam siguran da nam predstoji rally. Što je sigurno - sigurno je, probao, shvatio da ništa neću dobiti zahvaljujući sreći, već se moram uhvatiti posla i pametno pozicionirati u marketu.

Danas expiriraju callovi, $6800 gone.

E, nakon par tjedana lijenčarenja sam skupio motivacije ažurirati i www.Cartmann.com.

P.P.S. kad sam pisao naslov rekao sam da ne smijem zaboraviti napisati kako je usprkos naslovu, vrijeme za bikove - dobro, jer nakon kiše dolazi sunce, nakon pada marketa i rasprodaje dolazi - kupovina i najvjerojatnije rally, zato treba imati prst na obaraču. :)

- 14:59 - komentar (9) - tisak - #