ponedjeljak, 12.09.2005.

natrag u garazu

Nakon sto smo zastranili na tehnicku i fundamentalu di-analizu, vracamo se dijelu "samo za nenapredne", znaci za nas. :)

Krenimo redom (tj. pripremite misha na dugo skrolanje):

1. nakon par godina odbijanja odlucili ste popustiti, kljuknuti pinku metaamfetamina i konacno pogledati sto je to taj BLOG o kojem svi pricaju i kao prstom u govno misem kliknuti ovdje te euforicno uzviknuti "TOOO, too je ono sto ocu". A i uvijek ste bili "drukciji od drugih", pa vam je ideja da postanete stock broker ("ja san ti mala stok broker, svak dan razbijen jednu bocu stoka oglavu") dosla ko narucena, nije napeto bit ko ostali iz "ekipe" pa otvorit kafic, restoran ili razvit politicku karijeru.

Prvo sto ce te upisati u vas Internet Explorer (znam da ima i drugih, ali ovaj je pravi kapitalisticki, pa cu njega propagirati) je www.zse.hr, ili www.vse.hr to su vam hrvatske burze, nekad se nije desavalo potpuno nista, sad se desava nesto, i "kao ono" preporuca se prvo koju godinu i lovu popusiti tu, pa onda preci na US burzu.

Ako ste sad mislili rec "necu ja na hr burzu tamo samo lopovi se medjusobno dogovaraju, svak svakom kara zenu, ljubavnicu kcer, pa svi znaju sve..", jest, HR ima poseban sustav protiv insiderskih informacija, svi znaju sve, doslovno svaki dan cujem hrpu takvih informacija na kavi, bez da uopce to zelim, jer me onda vuce da ulazem u HR burzu, a, kao sto je slucaj i s 99% preostalih "ulagaca" u US burzu, ono, coolerski je ulagat u NYSE, kao ono, New York brale, ne tamo ulazes u Varazdinsku burzu, ka da su te starci na cesti nasli. ;)

Ali, ako mislite da ta shema "necu ovdi jer su ovdi lopovi" drzi vodu, ne, jer su i tamo lopovi, nije bitno tko, sta, koje boje, jel njufer, jebac ili crnac, bitno je zaradit paru, lovu, ono cime udjes u ducan i kupis Ferrarija, bez da te prodavac pita odakle ti pare, vec ti ljubi guzicu. Dapace, sto vise gledam, vidim vise lopovluka, jedina razlika izmedju nas i njih je sto ovdje nema nitko ni teoretske sanse odgovarat zbog insiderskih informacija (dapace, mislim da nije ni zakonom sankcionirano), dok tamo neki nesto malo i najebu, iako je to toliko beznacajno (imho, uhvati svakog 1000tog, kako ces dokazat da je clan nadzornog neke firme rekao susjedu inside info?), a i ako je to realno jasno, tesko se nastrada, npr. broker ove gospodje Anticevic koji je pokupio 2 miljuna dolara, je nedvojbeno svjesno usao u kriminal, ali je znao da 99% nece odgovarat, kao sto i nece, gosp. Anticevic i dalje mirno seta Omisem bogatija za 600njak tisuca kuna, a rodjak i ekipa su bogatiji za 12tak miljuna kuna. Svi sretni. To ne rade samo oni, vec i velike firme poput Chrysler-Benza, itd...Jedino tko je najebao je proslavljena Martha Stewart, koja je bila u low security zatvoru par mjeseci, zatim isla u "kucni pritvor" tj. ne smije izac iz kuce vise od 48h, a ako to prekrsi, dobije ukor ili nadje opravdanje. E, da vam ne rikne mish, ova "lekcija" ce ic u vise puta, evo neki links..

Brokeri u HR
Brokeri u HR, s VSE
CroatiaBIZ
Banka magazin

- 15:02 - komentar (3) - tisak - #