četvrtak, 08.09.2005.

bull, bear i ostalo

Stock - se jos naziva share ili equity, a spada u obitelj securityja.
Security - stock, bond, equity, share, option, futures,..zajednicki naziv za sve. Ukratko, ne zelim reci "bilo kakav financijski ugovor", jer djeluje naporno, ko da citas knjigu na faksu.

Dva su glavna tipa dionica, common i preferred. Obe predstavljaju dio vlasnistva u firmi, znaci, kad kupite 1% dionica HT-a, vi ste vlasnik 1% HT-a, te vam pripada 1% zarade HT-a, odnosno, ako HT ne isplati zaradu vec je ulozi u poslovanje, vase dionice vrijede vise, bar bi trebale, jer HT vise vrijedi. Common dionice vam daju pravo na glas, naravno, ako imate 0.0001% vas glas je poprilicno nebitan, a daju vam mogucnost i dobijanja dijela zarade tj. dividendi. Drugi tip, preferred, vam (u pravilu) ne daje pravo da glasate na skupu dionicara, ali vam daje prednost pri isplati dividendi, dapace, kompanija je duzna isplatiti ugovorenu dividendu, ako joj poslovanje te godine to ne dopusta, tu obvezu ce morati ispuniti kad zaradi novac. Ima tu i podvrsta, ali je to sad preopsirno i ne bas tako bitno. Ako firma nikad ne ode u "plus", vec bankrotira, od njenog vlasnistva se namiruju duznici po redosljedu, s tim da ce vlasnik preferred stock biti ispred vlasnika common stock. Ili, ako kupujete 1000 dionica preferred stocka, s ugovorenih $3 po dionici, svake godine ste dobili $3000 na temelju dividendi. Ako ne dobijete ove godine $3, sljedece ce te dobiti $6. Kod common shareova iste firme mozete dobiti $5, ali i $1, odluku o tome donosi uprava na temelju rezultata poslovanja. Moram priznati da jos nisam detaljno proucio "zakon" o dividendama, ali po onom sto sam se susreo u praksi, vlasnik dividende je onaj tko posjeduje dionicu u trenutku isplate dividende. Sto znaci da za pokupiti spomenutih $5000 ili $1000 ne morate drzati dionicu godinu dana, vec je mozete kupitu danas, sutra pokupiti dividendu i odmah zatim prodati. Naravno, to utjece i na cijenu dionice.

"Pozitiva osvaja svaki dio moga tkiva.." kako kaze Edo Maajka u No sikirikiju.
Bull - bik, moze se vidjeti na bikijadi u Radosicu kako pasu travu, najcesce u parovima. Ipak, kako US traderi ocito ne posjecuju Radosic redovito, njih rijec bull asocira na spanjolske bikove koje ne puca fjaka kao nase, vec na svoj "plijen" jurisaju punom snagom, hrabro naprijed, bez ustrucavanja... U stock marketu se tako naziva osoba/trader koja vjeruje da ce odredjena dionica, ili vise njih, rasti, te na temelju toga planira ostvariti dobit.
Bull market - pozitivan trend u marketu, optimistican.
Bull trap - rekli smo da kad dionice pocnu naglo rasti to nazivamo bull-om, ipak, recimo da je u ovom trenutku odredjena dionica skocila za 2% u proteklih pola sata, mi ne znamo hoce li spomenuta veceras zavrsiti na 20% vise, ili ce na 2.5% poceti naglo padati i zavrsiti u minusu. Traderi koji up od 2% protumace kao long bull, te krenu kupovati sad da ti veceras/sutra skuplje prodali, a zajebu se jer dionica zavrne prema dole na 2.6%, su upali u bull trap. Ili ugazili bull shit. :)

Deer market - zamislite jelene (ne Jelenu), iz serije "zivot na sjeveru" kako se bezvoljno vuku livadama i ulicama. To je deer market, razdoblje s malim brojem transakcija.

"ameri propadaju, evo kisa ce ih potopit, svijet ce nestat do nove godine,.."
Bear - pesimistican covjek koji ocekuje opcenito padanje cijena dionica, ok, na tom ocekivanom padu mozda namjerava zaraditi, bilo shortanjem, bilo opcijama. Ako se pitate "pa sto su sad te opcije, jel to dionica?", kliknite - opcije.
Bear market - razdoblje u kojem cijene dionica padaju, pokazalo se izrazito losim povoditi se mislju "danas sam u raspolozenju, pa nece svih 9500 dionica padati, idem ja nac koju sta ide gore", jer je mnogim pametnjakovicima pokupilo lovu, pa dobar dio tradera iskoristi to razdoblje za pisat blog. :-X Osim ako volis shortati. Ipak, kako smo rekli u pretproslom postu, shortanje moze biti vrlo opasno.

- 21:36 - komentar (8) - tisak - #