Zašto je Al Capone pobjegao iz Rijeke

petak , 26.07.2013.

Express piše kako će Zoran Milanović ljetovati u vili Al Caponea u kojoj je on nakon ubojstva brata smjestio svoju majku. Al Capone je navodno u Ameriku krenuo iz Rijeke. Zašto nasljednici Al Caponea nisu tražili svoju vilu natrag?

Otkrili smo što se dogodilo. Al je tražio od ciganke sa staklenom kuglom da mu prorekne budućnost. Kugla je već imala slabiji prijem pa nije dobro povezala činjenice ali Capone je doznao da će mu glave doći poreznici te da će se u Rijeci roditi Slavko Linić.

I eto zato se Al Capone niti njegova obitelj nikada nisu vratili u Rijeku. Strah od Linića bio je prevelik.

Oznake: Slavko Linić, porez, Al Capone

Porezni teroristi

nedjelja , 21.07.2013.

Zapečatili mu lokal zbog 10 kuna viška u blagajni. Zatvaraju se i brojni lokalni koji su prekoračili radno vrijeme. Sada je to vrlo jednostavno provjeriti. Svi smo čuli priču o inspektoru koji je pobjegao bez računa i nakon toga se vratio da zatvori lokal.

Pričao mi jedan poznanik iz zemlje koja se smatra porezno urednom kako je siguran da ga radnici varaju. To je zaključio iz jednostavne činjenice da u blagajni uvijek zatekne točan iznos na cent. Ne možeš uvijek imati točan iznos, uvijek imaš ili manjak ili višak, rekao je on. Iako tamo kupci više paze na sitniš i traže da im se vrati svaki cent ipak ima onih koji ostave više ili se blagajniku dogodi previd. To je normalno, nije moguće raditi 8 sati na blagajni na frekventnom mjestu, a da se ne dogodi koja greška.

10 kn viška u blagajni bi trebalo biti unutar nekog dozvoljenog ostupanja. Kao što postoji kalo/rasap/lom. To bi mogao biti razlog za manju opomenu, ali ako se zbog toga zatvara lokal to je čisti porezni terorizam i utjerivanje straha u kosti. Linić je već svojim izjavama dao naslutiti da želi zastrašiti i već ga vidim kako se cereči dok čita komentare ispod vijesti o zatvaranju za 10 kn.

Što je s napojnicama? Kako njih fiskalizirati? Ja sam jučer u restoranu ostavio 17 kn. Moram danas ići pogledati da li su još uvijek otvoreni, možda je poslije mene naišao neki inspektor?!

Porezni ispektori su sigurno bijesni. Kao prvo moraju raditi više, ali sigurno ih više od posla muči nova situacija. Sada kad se računi fiskaliziraju njihov prostor je malo sužen jer i njih se može kontrolirati na taj način. Što ako ih vlasnik nekog lokala koji radi poslije određenog radnog vremena odluči motivirati za zaborav? I onda slučajno netko još izda račun poslije toga. Kako će oni opravdati činjenicu da nisu zatvorili lokal koji je radio poslije radnog vremena, a oni su bili tamo i napisali da je sve u redu?

Bijesni porezni inspektori se mogu iskaliti na poduzetnicima. Uvijek će uspjeti naći neki neizdani račun, neku manju nepravilnost. Naravno neće se toliko truditi kod onih koji su ih već motivirali, svoje žrtve će pronaći među novim poduzetnicima i onima koji su tolike budale da misle kako mogu raditi pošteno i zbog toga ne trebaju strepiti od posljedica.

Sumnjam da su porezni inspektori promijenili svoje ponašanje. Oni kad dolaze u kontrolu već znaju da će taj i taj poduzetnik platiti kaznu. Bilo kakvu, nešto će im već naći. Isto tako su znali da oni koji najviše krše propise i koje bi najlakše bilo zatvoriti već imaju spremnu plavu omotnicu i da će omastiti svoje brkove.

Da li je Linić fiskalizirao i inspektore, da li se oni provjeravaju? Ili su porezni teroristi dobili samo dobili moćnije oružje. Linić će ih i dalje ostaviti da rade svoj posao jer mu njihov terorizam puni blagajnu? Ili će u jednom trenutku za šaku novaca dati porezni inspektorat nekim strancima u koncesiju?

Liniću nagradi porezne platiše smanjivanjem poreza

utorak , 16.07.2013.

– Osobno sam nezadovoljan. Očekujem 100 posto veći promet do kraja godine. A to je onda jasna poruka svima – dižemo još žešći nadzor Porezne uprave. I tek kad budemo imali sto posto veći promet bit ćemo zadovoljni. To samo znači da se nije prijavljivao promet, da se porezne obveze nisu plaćale – oštro je upozorio ministar Slavko Linić koji je za RTL Danas komentirao rezultate fiskalizacije.


Činjenica je da se porezi nisu plaćali. Jedni ih nisu plaćali jer su mislili da je odlika VELIKIH HRVATA da se ne plaća porez, a ima i onih koji su utajili dio zarade jer da prijave sve mogli bi staviti ključ u bravu.

Linić bi trebao shvatiti da ne može musti kravu dok ne crkne. Podržavam poreznu disciplinu, ali najviše što može napraviti da se pokrene gospodarstvo je da se smanje porezna opterećenja.

Linić o tome očito ne razmišlja jer ne shvaća da bi smanjivanjem poreznih opterećenja svi bili na dobitku. Gospodarstvenici bi imali više novca kojeg bi mogli uložiti u razvoj poslovanja, a aktivnija gospodarska aktivnost bi donijela i više novaca poreznicima. Samo ne odmah. Linić očito gleda kratkoročno i umjesto rasta gospodarskih aktivnosti možemo očekivati gospodarske crkotine.

Linić nikako da shvati da bi smanjivanjem poreza mogao dobiti više i ne samo on nego država u cjelini. Ono što je jasno svakom sposobnijem trgovcu, koji smanjivanjem cijene proizvoda i većim prometom zaradi više, nije jasno i jednom ministru financija.

Radovi u jeku sezone

subota , 13.07.2013.

Zbog radova na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Lučko i Buzin, od 21. km do 23. km, u oba smjera promet teče uz ograničenja brzine od 60 km/h.


U jeku sezone oni organiziraju radove na najprometnijoj obilaznici. Pa koji su to biseri? Tko je odgovoran za to? Zanima me gdje se mogu vidjeti planovi, najave radova na autocestama i na državnim cestama? Ako smo turistička zemlja, ako nam prihod od turizma toliko znači, zar se ne mogu obustaviti svi veći radovi na strateškim prometnicama? Novci ne padaju samo tako s neba, ne šalju nam ih preporučeno u omotnicama, novce donose turisti. I zato bi se trebali potruditi da se u našoj zemlji što bolje osjećaju (uključujući i naše, domaće), a ne da ih dočekujemo radovima i nepotrebnim kolonama.

Samo nam još fali da se zbog farbanja tunela zatvore oni najprometniji i turiste usmjere na lokalne ceste. Da bolje upoznaju Hrvatsku.

Liniću: ne treba se nešto odnijeti da bi bilo izgubljeno

petak , 12.07.2013.

Linić brani prodaju autocesta s riječima kako nitko neće odnijeti već će one ostati u Hrvatskoj i optužuje protivnike prodaje da neobjektivno informiraju. Linić je car, zna da je gol, ali sve pokušava uvjeriti u suprotno.

Meni to izgleda ovako: godinama gradimo kuću, iznajmljujemo stanove i sada ju dajemo u najam za sitniš. 50 godina nije vječnost, ali će ih malo tko doživjeti. I kad prođu kuća će biti u tako lošem stanju da će se više isplatiti izgradnja nove kuće nego renoviranje stare. Nitko ju neće uzeti, ona će ostati na starom mjestu, ali ništa nam bolje neće biti zbog toga. A što je s novcima koje smo davali za gradnju? Hoće li se i dalje iz cijene benzina izdvajati određeni postotak koji će služiti za gradnju autocesta koje će se dati u koncesiju?

Kao i u ostalim državnim poduzećima autoceste su žrtve loših gospodara. I sve dok se zapošljavaju politički podobni to će biti tako.

Kažu da je prihod autoceste koja ide u koncesiju prošle godine bio 240.000.000€. Računica je jasna, da bi kratkoročno zakrpao rupu Linić se odriče prihoda na duži rok. To nas ne čudi jer političari ionako razmišljaju od izbora do izbora.

Kažu da će država dijeliti višak prihoda od autoceste. Nitko ne govori da će država koncesionaru pokriti manjak. Koncesionar ništa ne riskira, njemu je prihod zagarantiran, sve zahvaljujući bajnim političarima koji razmišljaju od mandata do mandata.

Prihod od autoceste raste. Koncesionar će još više povećati zaradu nakon što otpusti vojsku onih koji sada rade za HAC i ARZ na sakupljanju cestarina. To mu je najlakše provesti uvođenjem vinjeti. Dok to ne provede i dok se ne dovede do situacije da maksimalno sreže troškove država će mu pokrivati 'gubitke' kojih će sigurno biti u prve 2-3 godine. I proširenje sadašnjih prometnica tamo gdje je to nužno (npr. Zagreb - Lipovac) moglo bi ići na naš račun.

Ovo nije prodaja autocesti, ovo je pljačka. A svi vidimo tko drži ljestve.

Zašto je car gol?

Svi znate tu staru priču. Carske ulizice mu nisu htjele reći da su ga namagarčili, a on je bio preglup da to sam shvati. Čak se i narod držao šutnje koja je toliko svojstvena i Hrvatima. 'Da se ne bi opekel nikad niš nebu rekel' nekada je još pjevao Balašević i pogodio je u sridu.

Političari nam mažu oči, mediji im pomažu koliko god to mogu.

Stvarno je potrebno da netko jednostavno, dječje, u puno stvari kaže da je car gol. Da nas pokušavaju namagarčiti.

Dosadno mi je da pričam svojoj okolini, otvorio sam ovaj blog da malo raširim taj jednostavan i istinit dječji zaključak i da do što više ljudi dođe glas da je car gol, da nas lažu, muljaju i da su stvari puno jednostavnije nego što nam to oni govore.

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.