Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carjego

Marketing

Porezni teroristi

Zapečatili mu lokal zbog 10 kuna viška u blagajni. Zatvaraju se i brojni lokalni koji su prekoračili radno vrijeme. Sada je to vrlo jednostavno provjeriti. Svi smo čuli priču o inspektoru koji je pobjegao bez računa i nakon toga se vratio da zatvori lokal.

Pričao mi jedan poznanik iz zemlje koja se smatra porezno urednom kako je siguran da ga radnici varaju. To je zaključio iz jednostavne činjenice da u blagajni uvijek zatekne točan iznos na cent. Ne možeš uvijek imati točan iznos, uvijek imaš ili manjak ili višak, rekao je on. Iako tamo kupci više paze na sitniš i traže da im se vrati svaki cent ipak ima onih koji ostave više ili se blagajniku dogodi previd. To je normalno, nije moguće raditi 8 sati na blagajni na frekventnom mjestu, a da se ne dogodi koja greška.

10 kn viška u blagajni bi trebalo biti unutar nekog dozvoljenog ostupanja. Kao što postoji kalo/rasap/lom. To bi mogao biti razlog za manju opomenu, ali ako se zbog toga zatvara lokal to je čisti porezni terorizam i utjerivanje straha u kosti. Linić je već svojim izjavama dao naslutiti da želi zastrašiti i već ga vidim kako se cereči dok čita komentare ispod vijesti o zatvaranju za 10 kn.

Što je s napojnicama? Kako njih fiskalizirati? Ja sam jučer u restoranu ostavio 17 kn. Moram danas ići pogledati da li su još uvijek otvoreni, možda je poslije mene naišao neki inspektor?!

Porezni ispektori su sigurno bijesni. Kao prvo moraju raditi više, ali sigurno ih više od posla muči nova situacija. Sada kad se računi fiskaliziraju njihov prostor je malo sužen jer i njih se može kontrolirati na taj način. Što ako ih vlasnik nekog lokala koji radi poslije određenog radnog vremena odluči motivirati za zaborav? I onda slučajno netko još izda račun poslije toga. Kako će oni opravdati činjenicu da nisu zatvorili lokal koji je radio poslije radnog vremena, a oni su bili tamo i napisali da je sve u redu?

Bijesni porezni inspektori se mogu iskaliti na poduzetnicima. Uvijek će uspjeti naći neki neizdani račun, neku manju nepravilnost. Naravno neće se toliko truditi kod onih koji su ih već motivirali, svoje žrtve će pronaći među novim poduzetnicima i onima koji su tolike budale da misle kako mogu raditi pošteno i zbog toga ne trebaju strepiti od posljedica.

Sumnjam da su porezni inspektori promijenili svoje ponašanje. Oni kad dolaze u kontrolu već znaju da će taj i taj poduzetnik platiti kaznu. Bilo kakvu, nešto će im već naći. Isto tako su znali da oni koji najviše krše propise i koje bi najlakše bilo zatvoriti već imaju spremnu plavu omotnicu i da će omastiti svoje brkove.

Da li je Linić fiskalizirao i inspektore, da li se oni provjeravaju? Ili su porezni teroristi dobili samo dobili moćnije oružje. Linić će ih i dalje ostaviti da rade svoj posao jer mu njihov terorizam puni blagajnu? Ili će u jednom trenutku za šaku novaca dati porezni inspektorat nekim strancima u koncesiju?

Post je objavljen 21.07.2013. u 15:51 sati.